andy_forresite написа: И какво разправят за термопоНпите вода/вода и земя/вода? Чакайте да видя колко би ми струвало да се грея с таквоз нящо... Грубо 20 кг пелети х 3 квч реални са 60 квч на ден. Колко ще му струва? Сега ми е 3,50-3,60 за ден.Ами ако ми кажеш на каква тарифа си ще сметнем. Има еднотарифна, двутарифна, дори и тритарифна ел. енергия.
При мен е двутарифна 23 ст/дневна и 11ст с нощна ( от 22 до 06 часа зимата) КОПа на ТП вода/вода е 4 и над 5. според зависи от желаната температура в ОИ.

а зимата с котела. Тоест купувам 2-3 т пелети, маам с ТП и кат доде Сибир, сипвам пелети. Ако нямам агрегат (а аз нямам), пак сипвам пелети.
  а зимата с котела. Тоест купувам 2-3 т пелети, маам с ТП и кат доде Сибир, сипвам пелети. Ако нямам агрегат (а аз нямам), пак сипвам пелети.

А при мен ако няма ток 1-2 дни при -15-20 градуса, или трябва да източа системата заедно с котела, или да го уча да гори дърва ... временно колкото да не замръзне водата, защото няма откъде да ги мятам без да падне жарава навън като отворя вратата
 А при мен ако няма ток 1-2 дни при -15-20 градуса, или трябва да източа системата заедно с котела, или да го уча да гори дърва ... временно колкото да не замръзне водата, защото няма откъде да ги мятам без да падне жарава навън като отворя вратата   Веднъж крак, сега пък ръка... А не е кой знае какво на 3 пъти по 1500-700 кила, но да не е сам човек.
  Веднъж крак, сега пък ръка... А не е кой знае какво на 3 пъти по 1500-700 кила, но да не е сам човек.
.gif)

. При пролетните тестове резултатът беше категорично в полза на слънчогледовите пелети и то почти двойно по-евтино от ТП. Сега в това топло време отново съм съм с ТП и ми харчи средно 33 кВтч/ден или 6,60лв за 100+50=150м2, което ме удовлетворява, но със сл. пелети за толкова пари карам в много по-студени дни. Комфортът е същия, защото съм с подово, а баща ми е с преоразмерени радиатори. Брат ми засега не се включва с неговите 100м2, припалва камината вечер. Алтернативата ми при спиране на тока е агрегат, който съм купил преди 2 години, но все още не съм пробвал. Имам желание да монтирам и газова камина на пропан-бутан като още една алтернатива. Дървата и въглищата не ме кефят, въпреки, че котелът ми е комбиниран - пак му трябва ток за помпите, които са 5 броя. То ако ще паля агрегата заради помпите, по-добре да си карам на пелети, вместо да ръгам дърва на 2-3 часа
 . При пролетните тестове резултатът беше категорично в полза на слънчогледовите пелети и то почти двойно по-евтино от ТП. Сега в това топло време отново съм съм с ТП и ми харчи средно 33 кВтч/ден или 6,60лв за 100+50=150м2, което ме удовлетворява, но със сл. пелети за толкова пари карам в много по-студени дни. Комфортът е същия, защото съм с подово, а баща ми е с преоразмерени радиатори. Брат ми засега не се включва с неговите 100м2, припалва камината вечер. Алтернативата ми при спиране на тока е агрегат, който съм купил преди 2 години, но все още не съм пробвал. Имам желание да монтирам и газова камина на пропан-бутан като още една алтернатива. Дървата и въглищата не ме кефят, въпреки, че котелът ми е комбиниран - пак му трябва ток за помпите, които са 5 броя. То ако ще паля агрегата заради помпите, по-добре да си карам на пелети, вместо да ръгам дърва на 2-3 часа