Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Проблеми по системата най-вероятно няма. Радиаторите са си вързани правилно, най-вероятно в двутръбна система, а не последователно или еднотръбна. Има някаква вероятност термоглавите и термовентилите да не си пасват, да са от различни производители, с различни характеристики. Може гайките да пасват, но ходът на стержена да е различен. Аз обаче по-скоро бих заложил на невежество от страна на майсторите по отношение на работата на това чудо на техниката - термовентила :-D . Тяхната работа е да вържат правилно радиатора и да няма течове. Оня с лаптопа вероятно е сервизния специалист, който разбира от електроника, но и той си няма понятие от останалите компоненти. Между другото аз съм изненадан колко много хора са убедени в някакви магически свойства на термоглавата. Модулиращ термовентил няма, всички работят на принципа старт/стоп - или радиатора работи с пълната си мощност, или изобщо не работи!
Аз наскоро имах разправия с един пренсионер - обажда ми се по телефона и се започва:
- Гус'ин инженер, системата, която ми изградихте не работи, елате да си я видите! Работят само 2 радиатора, другите са студени! Само в дневната и банята радиаторите са топли, в спалните са студени! :x
- Колко градуса е температурата в спалните?
- (към жена си) - Колко градуса е спалнята ма?
- (към мен) - Значи 25 градуса е в спалнята, където има термометър.

- Ами нали ти толкова искаше, толкова сме настроили и на стайния термостат? На колко са отворени термоглавите?
- Ми различно - в ената на 3, в другата на 2, а в третата на ено.
- Ами значи всичко е наред!
- Е, как наред - радиаторите не работят рийш ли, ела да ги видиш!...
А то в банята и в дневната радиаторите са по-малки и са с обикновени кранове, в дневната е и стайния термостат. Пък в спалните нарочно радиаторите са малко преоразмерени, за да се гарантира топлото в тях и са с термоглави за да ги озаптяват :-D . Ама иди му обяснявай на човечеца.
Rumen72 написа:
Според писанията му ,няма ги тръбите под радиаторите на схемата, а кажи ми как работи еднотръбна система, без байпас на радиаторите?
Мии...не работи, няма такава, освен някой да е натворил. Малко вероятно обаче, както писа и Лазар, впредвид бригадката.
andy_forresite - майстор
Може да се каже че модулират, т.е. променят дебита през радиатора спрямо стайната и зададената температура. Това пък рефлектира върху отдаваната към стаята топлина и т.н. Както и да е. Според мен историята с "госийне, ялате сам `аа си видите системата дет ми я напрайхте шот са ми студени радиаторете" е подобна на тази ситуация - в стаите температурата е достатъчна спрямо зададената на главите. Затова работи третия радиатор при студени останали и затова работят всички при отваряне на термостатичните глави докрай.
При смяната на радиаторните вентили (глави и вентили да си пасват), колкото и да не са вложили старание тези майстори, считам че това са го оправили и не е проблемът в съвместимостта на компонентите. Но знае ли човек, всичко е възможно ... Ако каже какви са, третият път ще се получи 100%.
preslav - майстор
Съдейки по видяното в клипа главите си "модулират" (каквото и да означава това), модулират си и радиаторите, но са по-инертни, модулира и камината и системата като цяло - всичко зависи от външната температура, топлозагубите и "гонената" вътрешна температура.
Важното е, че питащият вече не пита.
k0st4din - специалист
Според мен или ти не обясняваш точно или отговорилите не те четат внимателно.
Нека уточним няколко неща: Първо - как беше със старите радиатори и камина, тогава имаше ли глави или кранове за регулировка, съществуваше ли такъв проблем? Второ - уточни още веднъж, ако намалиш който и да е радиатор само той ли изстива или всичките 4 радиатора? Трето - какво за теб означава последователно навързване на радиаторите, предполагам тръбите са закопани някъде и снимките няма да помогнат, но една скица на системата ще свърши по-добра работа, ако не можеш сам помоли някой от майсторите ти да я драсне на един лист.
Здравейте,
снимки на системата ще пусна по-късно, причината е че не съм на мястотот с радиаторите. Родителите ми са там, аз съм доста далеч от там че да направя снимки на всичко как е свързано.
Продължавам нататък: старата камина беше на дърва пак с водна риза, радиаторите бяха от старите чугунени с най-обикновени капачки за пускане и спиране. Те не се пипаха, т.е отворени на max и така няколко години, всичко печеше, всичко работеше и беше доста топло.
В предвид, че родителите позастаряват и нямам възможност да ходя често и да качвам дърва до Х етаж, го правеха Те.
За да реша проблема и да носят по чувалче, две пелети - изхвърлих всичко, старата камина и всички радиатори.
Взех камина на пелети отново с водна риза, чисто нови радиатори, без да променям вече пуснатите тръби (за които споменах, че по-късно ще пусна схема).
Свързаха всичко майсторите, с един вид винтили (всичките от една марка - еднакви).
Започна да работи камината тестваха я направиха някакви настройки и казаха готови сте.
В предвид атмосферните условия в някои от стаите, поради това, че беше доста топло решихме да намалим от 5 на 3 винтилите и тогава забелязахме, че радиатора се охлажда и става студен, все едно е забил.
Обадихме им се и ги попитахме защо е така, те дойдоха и казаха, че са объркали термоглавите, че ще ни донесът нови, които били за тези радиатори. Воаля - сменени бяха с други, еднакви чисто нови (ще снимам и тях за да ги видите).
Казаха ми че сега всичко трябва да е наред и отново си тръгнаха.
Доообре, пускаме сега камината (смяната беше през лятото на термоглавите) и отново сме с този проблем - ако винтила е на 5 - на който и да било радиатор работи, та пече радиатора, отивайки на произволно избран и намалявайки от 5 надолу - било то на 3 или на 2, все едно системата забие някъде и точно този(тези радиатори за определено време изстиват и си остават студени, НЕ ХЛАДКИ ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО, СТУДЕНИ ВСЕ ЕДНО ГИ НЯМА ИЛИ НИЩО НЕ МИНАВА ПРЕЗ ТЯХ). До тук изчетох всичко, което сте написали с голямо уважение към всеки един, с какви ли не обяснения, било да си представям чешма (много ми хареса), но недоумявам, дори и да намаля дебита за преминаване на водата през даден кран - от което следва, че след него -> останалите ще затоплят по-бавно, при мен не се получава така, а си се затоплят равномерно и стават горещи, някак си без да се влияят от този който е намален.
Така, що се отнася до температурите в стаите, това не съм го правил никога, явно е моя грешка, защото съм бил на принципа - "Нека е топло, пък колко градуса е няма значение!"
Към самата камина от банята са прекарани тръби от водосъдържателя, но не знам как са свързани и не мога да ги нарисувам, но към радиаторите е снимката долу.

Изображение
Чувееееек, кък ни разбра, чи радиаторити можи да съ с вряла удъ дажи и на ино, аку в стаята тий 10 градуса. Те тугас ши са отворили ............АААААААА!
Извинети!
Колко градуса е в помещение със съответния радиатор, точно когато е студен, а и на каква позиция бяхте позиционирали врътката на термовентила? На коя цифра?
Рисунката беше хубава илюстрация, за което благодаря. Много баластра се изписа по тая тема. И се с красив правопис. Имам съмнения, че ще продължи по същия начин още известно време. Лазар даде пример, май така се получава и сега, но вместо Лазар, сега страда пускателя на темата.
Rumen72 - специалист
k0st4din написа:
Нека уточним няколко неща: Първо - как беше със старите радиатори и камина, тогава имаше ли глави или кранове за регулировка, съществуваше ли такъв проблем? Второ - уточни още веднъж, ако намалиш който и да е радиатор само той ли изстива или всичките 4 радиатора? Трето - какво за теб означава последователно навързване на радиаторите, предполагам тръбите са закопани някъде и снимките няма да помогнат, но една скица на системата ще свърши по-добра работа, ако не можеш сам помоли някой от майсторите ти да я драсне на един лист.
Здравейте,
снимки на системата ще пусна по-късно, причината е че не съм на мястотот с радиаторите. Родителите ми са там, аз съм доста далеч от там че да направя снимки на всичко как е свързано.
Продължавам нататък: старата камина беше на дърва пак с водна риза, радиаторите бяха от старите чугунени с най-обикновени капачки за пускане и спиране. Те не се пипаха, т.е отворени на max и така няколко години, всичко печеше, всичко работеше и беше доста топло.
В предвид, че родителите позастаряват и нямам възможност да ходя често и да качвам дърва до Х етаж, го правеха Те.
За да реша проблема и да носят по чувалче, две пелети - изхвърлих всичко, старата камина и всички радиатори.
Взех камина на пелети отново с водна риза, чисто нови радиатори, без да променям вече пуснатите тръби (за които споменах, че по-късно ще пусна схема).
Свързаха всичко майсторите, с един вид винтили (всичките от една марка - еднакви).
Започна да работи камината тестваха я направиха някакви настройки и казаха готови сте.
В предвид атмосферните условия в някои от стаите, поради това, че беше доста топло решихме да намалим от 5 на 3 винтилите и тогава забелязахме, че радиатора се охлажда и става студен, все едно е забил.
Обадихме им се и ги попитахме защо е така, те дойдоха и казаха, че са объркали термоглавите, че ще ни донесът нови, които били за тези радиатори. Воаля - сменени бяха с други, еднакви чисто нови (ще снимам и тях за да ги видите).
Доообре, пускаме сега камината (смяната беше през лятото на термоглавите) и отново сме с този проблем - ако винтила е на 5 - на който и да било радиатор работи, та пече радиатора, отивайки на произволно избран и намалявайки от 5 надолу - било то на 3 или на 2, все едно системата забие някъде и точно този(тези радиатори за определено време изстиват и си остават студени, НЕ ХЛАДКИ ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО, СТУДЕНИ ВСЕ ЕДНО ГИ НЯМА ИЛИ НИЩО НЕ МИНАВА ПРЕЗ ТЯХ). До тук изчетох всичко, което сте написали с голямо уважение към всеки един, с какви ли не обяснения, било да си представям чешма (много ми хареса), но недоумявам, дори и да намаля дебита за преминаване на водата през даден кран - от което следва, че след него -> останалите ще затоплят по-бавно, при мен не се получава така, а си се затоплят равномерно и стават горещи, някак си без да се влияят от този който е намален.
Така, що се отнася до температурите в стаите, това не съм го правил никога, явно е моя грешка, защото съм бил на принципа - "Нека е топло, пък колко градуса е няма значение!"
Към самата камина от банята са прекарани тръби от водосъдържателя, но не знам как са свързани и не мога да ги нарисувам, но към радиаторите е снимката долу.

Изображение
Опппа, това не е вързани радиатори последователно, нито е еднотръбна система, ептян си е двутръбна сисистема с тръби за подадена гореща и върната студена вода! Причините могат да са много и различни на описаните ефекти дето ги даваш! Най тъпата и очеваднае да са ти обърнали топлата и студената тръба при подвързването на новата камина , сега сички пак ще викнат че е невъзможно, ама да знят че за човешкият гений граници няма!!!!
Rumen72 - специалист
Rumen72 написа:
k0st4din написа:
Здравейте,

Изображение
Опппа, това не е вързани радиатори последователно, нито е еднотръбна система, ептян си е двутръбна сисистема с тръби за подадена гореща и върната студена вода! Причините могат да са много и различни на описаните ефекти дето ги даваш! Най тъпата и очеваднае да са ти обърнали топлата и студената тръба при подвързването на новата камина , сега сички пак ще викнат че е невъзможно, ама да знят че за човешкият гений граници няма!!!! Предлага сложи единият радятор на 3 и ако след 5 минути отгоре е студен пък отдолу топличък- значи знаеш вече кого да мамчиш!
То още от началото беше ясно, че не е еднотръбна, особено щом и преди е работила.....
Последователно не е правилен термин, но се ползва. Казват му още- попътно и е най често използвано. Грешка в подвързването......едвали. Просто са подменяни компоненти. Може да са объркали подвързването, кой знае, майстори всякакви.
Темичката продължава.
Форумът може да се ползва и за образователен, но трябва да се чете много, и не само тук.

Тема "Проблемно спиране на топлене на радиаторите при намалени винтили" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: