• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 228
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Като застанете срещу печката, на лявата и страна има кръгъл капак с четири винта.Развивате и зад капака е помпата.Фабрично беше посредата но аз върнах на първа степен,сега съм пак на втора има и трета.Над врътката ги пише с римски цифри
chipko - специалист
kaptagona написа:
гледам в сръбския форум много хора слагат load pelet на -9. какво означава това . пуска по малко пелети ли.
Бях чел в характеристиките на "Micronova" (производителите на електрониката на тия камини), че всяка една степен от -9 до +9 променя с % зададените времена за работа на шнека при всички степени. Там пише, че времето за един цикъл на работа на шнека е T=6s работа+почивка. Тоест, ако на първа степен имате 1,1 това означава, че 1,1 секунди върти и 4,9 сек. почива и това ще е ако load pelet е на 0 (мисля, че всяка една степен променяше отношението с 20%). Когато го пуснеш на load pelet -9 съкращаваш времето за работа на шнека във всички режими. Лично аз тая есен почнах с -3 (още е сравнително топло). Пипането в тази настройка върши работа, ако ще сменяш качеството на пелетите и пробваш как ще са спрямо старите или за по-бързо настройване, но както написа bmahob "стреляш в тъмното".
kaptagona - специалист
мисля че гори по малко пелети на -3. като му съкращаваш времето пуска и по малко и достига темп. малко по бавно. и демек като е на -3 работи по малко а почива повече.
bmahob - майстор
орени позиции

Начало Въпроси и Отговори Отопление
Смени дизайн:
Съвети за настройка на горивен цикъл
Отговори Нова тема Абонирай се

Търси в тази тема…

1 2 3
от bmahob » пон окт 16, 2017 6:53 pm
Съвети за настройка на горивен цикъл
Здравейте, колеги искам да оптимизирам горивния цикъл, защото в момента почти на всички степени огънят се резгаря, и в един момент намалява..... почти угасва и след малко пак се усилва, като при намалянето когато пуска пелети почти го гаси. Моята камина горивния процес е организиран онсновният цикъл е направен 8 секунди, имам параметър coclea power/от първа до пета степен/ той определя колко секунди ще пуска пелети и колко секунди ще прави пауза. Например на пета степен ако съм задал 4,5, то 4,5 секунди ще пуска пелети, 3,5 секунди ще затвори шнека./8сек-4,5=3.5сек/
Така имаме параметър LOAD PELLETS от -8 до +8 всяка степен увеличава или намалява основният цикъл 0,2секунди, при LOAD PELLET- 0 е 8 секунди ако направим -8 основния цикъл става 9,6секунди и така. Ако LOAD e 0 това означава че в един работен час имаме 3600/8=450цикъла, капацитета на нашата камина около 2гр в секунда на шнека. Ако съм на пета степен/4,5/ имаме 450х4,5=2025секунди х2гр=4кг пелети на час. Това е принципа при Алфа Плам. Мога д апроменям стойностите на шнекана всяка степене и времето на цикъла така определям мощността. :drinkers:
kaptagona - специалист
А кое е по добре. На 5та степен 50 градуса или да си я пусна на 1ва тя пак подържа 49-50 градуса.
bmahob - майстор
Ням смисъл в това което пишеш, като зададеш на 5та 50гр тя още на 46 ще почне да намаля... степените
chipko - специалист
Ама какви са тия 50 градуса? При условие, че температурата на димните газове (това което хвърляме) е между 70-100 градуса, защо ще я стискаме да загрява водата до едва 50 градуса. Аз моята съм си я направил на 47 да почва помпата (заводски е 50) и като падне на 44 градуса спира. Сега е още сравнително топло вън дал съм й на 58 градуса да модулира, а ако искам повечко топла вода в бойлера я вдигам на 62. Миналата зима я вдигах и до 78 (за проба) иначе от фирмата като ми я монтираха ми препоръчаха на 50 да тръгва помпата и да модулира по t на водата при 60-68 градуса и да избягвам над 75 да я вдигам, но и под 55 градуса да не я "мъча".
kaptagona - специалист
Аз съм изадал 65 градуса на водата и 28 на стаята. Като работи 3 часа сгрява етажа и я намалям ръчно на 1 за цял ден.И във 5 часа си я пускам пак на 5та до 10 вечерта.
chipko - специалист
Като стана въпрос за температура на димните газове....
от няколко дни поверявам температурите в различните степени, при студена камина (още преди да е завъртяла помпата) и след 2-3 часа работа. Един приятел (с котел+горелка) се учуди като ми пипна кюнеца "Това много пари". Каза ми, че при него нормално, дори и при най-високата степен, комина е не по-горещ от 30-40 градуса (държи се спокойно с ръка).
Та провокирам следната тема: Да сравним температурите на изходните газове при различните степени на горене!
За тези които не знаят как се проверяват: задържате бутон "2" (долен ляв бутон) и изписва оборотите на вентилатора в момента и t на газовете непосредствено при вентилатора.
При мен средно (не зависимо топла или студена камина) температурите и оборотите, след около 5мин. работа в съответната степен и температура на стаята (входящия въздух 20-22 градуса) са:
1-ва степен, 1580 об. - 87-92'C
2-ра степен, 1790 об. - 97-100'C
3-та степен, 2000 об. - 108-120'C
4-та степен, 2200 об. - 117-122'C
5-та степен, 2560 об. - 130-133'C
Лично на мен не ми харесва, че 4-та е почти същата като на 3-та, а пък разликата 4 до 5-та е значително по-голяма. Ще пипам обороти и подаване на пелети.
bmahob - майстор
Колега добри стойности на изгорелите газове не пипай!!!! Аз с допълнителни турболатори съм следното
1-ва 1500об 100-105гр
2-ра 1650об 110-117гр
3-та 1850об 120-125гр
4-та 2050об 130-135гр
5-та 2350об 135-150гр
Винаги съм имал висока Т в комина дали нямам голяма тяга!!!! :-D Имам друг комин до този дето ползвам който почва от моя етаж а този който съм в момента почва от мазето а аз съм на втория етаж.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 228

Тема "Настройка на пелетна камина Алфа плам 21" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: