Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте , тази година доста закъснях със докарването на дърва.. разбира се по причини..Дървата са мокри и едвам горят , знам че трябва поне една година да изсъхнат , но както казах нямах тази възможност!
Складирам ги в една стая с голям прозорец около 10 кубика са , има ли начин да ги изсуша поне малко да дръпнат , идват ми две идеи на главата :

1.Да пусна духалка в стаята за няколко дена с леко открехнат прозорец.
2.Да сложа вентилатора да духа за няколко дена.

Ще има ли поне малък ефект от цялата работа?Ако имате идея , давайте и вие , защото не се издържа.

Благодаря , за отделеното време !
plamen6703 - майстор
Ефекта и в двата варианта ще е само едното духане :wink: :partyman:
gnt69 - майстор
dvasev написа:
2.Да сложа вентилатора да духа за няколко дена.
Ще има ли поне малък ефект от цялата работа?Ако имате идея , давайте и вие , защото не се издържа.
Благодаря , за отделеното време !
Според мен направи второто. Вентилатор, течение на въздуха и проветряване. Съответно като запалиш, надребни дървата докато се разгори хубаво, образува пласт жар и после по дебели.
andy_forresite - майстор
Нацепени съхнат по-бързо. Когато горях тазгодишни дърва внасях при печката редовно да има да съхнат. Ако не горят ги цепя по-ситно. Също използвах слънчевите дни и подреждах купчинка на дължина пред южната стена. Като валеше не се мокреха. Взимах от там за печката и редовно донасях нови на тяхно място. Винаги сме имали някакви запаси от минали години и смесвах с новите. Слагал съм клечки и какалашки с дървата.
Складът ми беше за 5 кубика и нямаше как да се запасявам. Бивш кош от дърво за царевица.
Благодаря Ви за отговорите , ще направя тези неща!
idealist - специалист
Дръж ги по възможност на течение. Ако разполагаш със средства купи дърва за следващата зима. Ако успееш да ги превъртиш веднъж (настоящата година да купиш за следващата) няма да имаш подобни проблеми.
Hoвoceлckи - майстор
Цепи на много тънки, като за подпалки. Пълниш печката с такива тънки и като се разгори хубаво добавяш малко по-дебели цепки. Не чакаш да изгорят предните. Щом има място в печката добавяш нови. Внасяй от вечерта за следващия ден. Колкото и малко да е времето, има значение - просъхват колкото да тръгне поне горенето.
шоп - майстор
@dvasev,
в какво ги гориш дървата?
zz_stefanov - майстор
Проблемът с мокрите дърва според мен е в трудното разпалване. Иначе при разгоряла се печка горят бавно и дълго.
Старите заминават бързо като барут. Най добре е да разполагаш и с от двата вида, но това става като ти остават редовно от предната година.
idealist - специалист
В някоя от темите имаше публикувана таблица с отдаване на мощност на мокри и сухи дърва.
При еднакво количество мокри и сухи дърва, отдаваната мощност бе неколкократно по-висока при сухите.

Тема "Как да се справя с мокрите дърва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: