• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phantom_ - специалист
Да така става,но пак прахоляка и мизерията става като при въглищата...ама е по евтино спор няма!
Emil Inanov - специалист
И така... минаха няколко дни откакто се топля на слънчогледови пелети , но не съм особено очарован.
Горят с по-бързо темпо.
Повече време трябва, за да си достигне зададената температура.
Пепелника по-бързо се пълни.
По-бързо се замърсява котела и температурата на димни газове подминават 120-130 градуса.
Все още немога да ги настроя перфектно, което ме дразни.
Остана ми време да си сложа вермикулита на вратата.
Ето и снимки.........

Прикачен файл

IMG_20171109_162804.jpg

Прикачен файл

IMG_20171109_162748.jpg

Прикачен файл

IMG_20171109_162003.jpg
шоп - майстор
Emil Inanov написа:
И така... минаха няколко дни откакто се топля на слънчогледови пелети , но не съм особено очарован.
Горят с по-бързо темпо.
Повече време трябва, за да си достигне зададената температура.
Пепелника по-бързо се пълни.
По-бързо се замърсява котела и температурата на димни газове подминават 120-130 градуса.
@Emil Inanov, всичко което пишете е така. Но ако сравнявате спрямо хамалогията и мизерията на дърва и въглища сте взели правилното решение.

Ако имате природен газ или термопома, тогава ще гледате от друг ъгъл.

Всичко е въпрос на поглед и на ниво.
Лично аз купих тази година 9 тона въглищна фракция за универсалната си полска чугунена горелка, ( ти си я виждал лично), но след като се облажих с отоплението с термопомпа се чудя дали да ги горя тези въглища или да ги изхвърля или продам на някой за по 30-50 лв/.тон
baeto - напреднал
Колеги, след като се говори за комбиниран котел, някой има ли впечатления от котел fuzzy logic 2 на Kostrzewa?
Emil Inanov - специалист
И така.....
Близо две седмици се топля на слънчогледови пелети и не съм много очарован от тях.
Причината е , че немога да наглася настройките на горене.
Дори една вечер се беше включила алармата , т.к. огъня беше тръгнал към бункера.
От тази вечер разбрах, че слабо подава гориво и горенето не се извършва в горният край на горелката , а по-надолу от отворите на въздуха.
От мойте несполучливи опити докарах горенето да е в горният край на горелката за сметка на по-често подаване и по продължително пълнене (двойно повече зареждане на порция пелети спрямо въглища) и намаляне на вентилатора, че много духа и работи като газова горелка.
Ако мога да определя съм сполучил максимум 40-50% от правилните настройки.
Примирил съм се с това по простата причина, че не му разбирам много много, а и останаха 15 чувала ( горя по един чувал на ден - 25кг ).
Само да ги изгоря сега в по-топлото време да мина на въглища и да се родя.
С този слънчоглед чистя котела два пъти в седмицата и тогава го зареждам до горе с пелети( 3 чувала и се напълва бункера).
Това е за сега от мен, не вярвам да помогна много на някой колега, който иска да се топли със слънчогледови пелети.
Ако мога да направя равносметка - на този етап с тези "мой" настройки не си оттърва спрямо въглищата.
Двойно повече работа за зареждане и чистене на същата, дори и по-висока цена спрямо въглищата.
Поздрави
phantom_ - специалист
До колкото разбирам при теб проблема е в настройките.А и пелетите според мен и на чистота са по добре,но зависи при теб на каква цена са спрямо въглищата?Тук въглищата са 410лв срещу 210лв за пелетите.
Emil Inanov - специалист
Въглища донбаски фракция 5-20мм цена 290лв/тон.
Слънчогледови пелети цена 150 лева/ тона.
Два пъти по-евтино за сметка на двойното зареждане и двойното чистене на котела.
При тези цени не ми оттърва да горя слънчогледови пелети , освен ако не си ги купя за 100лева/тона?
andy_forresite - майстор
Направено е за въглища най-вероятно. Може да иска някакво малко преправяне, примерно друга скара с подходящи отвори.
И аз мога да горя дървесни от 400 лева, но предпочитам цифрата да е наполовина. Нека чистя по-често, не ми пречи. Тъкмо обратното, харесва ми да се занимавам. То ако не ми се разправя да мина на ток по тази логика.
gnt69 - майстор
andy_forresite написа:
Направено е за въглища най-вероятно. Може да иска някакво малко преправяне, примерно друга скара с подходящи отвори.
И аз мога да горя дървесни от 400 лева, но предпочитам цифрата да е наполовина. Нека чистя по-често, не ми пречи. Тъкмо обратното, харесва ми да се занимавам. То ако не ми се разправя да мина на ток по тази логика.
Аз днеска те четох че изхвърляш пепелника. По лесно е да отгребеш отдолу 2-3 лопатки пепел, пък чистенето през 3-4 седмици.
Много ме нерви че пепелта не уцелва винаги пепелника. Затова с лопатката важно е да махнеш да има къде да пада. Пепелника го вадя само когато правя почистване на котела.
Liarrr - помощник
Здравейте. След няколко дни започвам да се отоплявам с пелетна камина алба 18кв в апартамент 86 м2 с добра дограма и без никаква изолация. Желаната температура в стаите е 24-5 градуса. Искам мнение относно това, какви пелети да закупя. Мисля първоначално да взема 3-4 вида по 100тина кг. да установя разликата в различните видове. Аз съм от Пловдив, но не ми пречи да отида на 100 км. да речем за пелети. Моля за по-пълни коментари - от къде ги закупувате, каква е цената, от какъв материал са изработени, с какво мислите, че са по-добри от другите и т.н. Благодаря предварително.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 33

Тема "Съвет за котел дърва,въглища/пелети слънчогледови" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: