Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Количеството по обем или по маса е еднакво?
idealist - специалист
Я да видим сега.

Ако имаме 1 тон мокри дърва (да приемем насечени днес) нарязани на метровки.
Колко ще тежат след 1 година ? Лично аз не зная, но едва ли теглото им ще е под 750 - 700 кг. Не мисля, че ще има по-голяма разлика от 25% - 30%. В случая е важна отдаваната мощност.

Ако днес имаме 1 куб. м нарязани на метровки от същите дърва, какъв обем ще са след една година ? На теория обемът не трябва да се промени, но влагата се изпарява и дървата се деформират.
И в този случай е важна отдаваната мощност.

И в двата случая печелим, при това много от сухите дърва. Отделно запазваме водната риза, тръбите, комина. Вредните газове в атмосферата са по-малко. Все предимства.
krasi92 - майстор
И килата и обема намаляват като съхнат-това на практика .Ако се купуват дърва които ще се горят мокри по принуда от обстоятелствата е желателно да са букови.
Lisko - майстор
Горейки мокри дърва фактически хабим доста енергия за загряване и изпаряване на всичката вода която е в тях. А водата както знаем поглъща доста енергия.

Аз сега горя едни клонки, наистина не са дебели но са рязани преди 2 месеца. По принцип са наредени на двора и ги вали дъжд, но като приготвя едно кашонче го оставям в гаража една седмица, да поизсъхне малко и тогава горя. Личи им че не са съвсем сухи, но то не ми е за основно отопление, а за атмосфера (и да се отърва от клоните).
Последна промяна от Lisko на вт ное 28, 2017 9:29 pm, променено общо 1 път.
krasi92 - майстор
Lisko написа:
Горейки мокри дърва фактически хабим доста енергия за загряване и изпаряване на всичката вода която е в тях. А водата както знаем поглъща доста енергия.
+1
naB4o - специалист
А да приемем, че съм взел дървата си юли месец. Мога ли да счета, че не са 100% сухи, а поне полу-сухи и ще имам прилично горене?
Ще се топля основно на климатиците, но падайки под -5-10 градуса, ще си палвам печката. Хем за комфорт, хем за уют, хем и за малкото бебе.
koveslav - майстор
dvasev написа:
....Ще има ли поне малък ефект от цялата работа?Ако имате идея , давайте и вие , защото не се издържа.....
Най-голям ефект ще има поставяне на прозоречен вентилатор-т.е. гарантирано ускорено изхвърляне на влажния въздух навън.Трябва обаче да има и вход на свеж въздух,за предпочитане в противоположния край на помещението.Но и това няма да даде ефект само за няколко дни,даже седмици...
Егаси темичката в ко са привърна. Изблици от знания.
Човека е не по малко умен, ма тряба са справя при усложнени обстоятелства.
Имаше, в началото, няколко добри съвета, познати от практиката и поради несгодите.
После са почна едно сушене.....
Ако е бързо и без пари, бива. Иначе и в печката си съхнат.
idealist - специалист
Долавят се нотки на завист.
Е как иначе, след като съм прагматик, широко скроен и с богата душевност.

Тема "Как да се справя с мокрите дърва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: