Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
@bedamusa,
мисля, че трябва да вземеш спешни мерки. Този конденз ще ти пробие котела. Или монтирай трипътен смесителен антикондензен вентил или дръж котела над 55-60 градуса винаги.
tzvtz - напреднал
gnt69 написа:
bedamusa написа:
Пак не разбрах къде се слагат тия планки..................
Като отвориш вратичката, отляво и отдясно на горното и ниво има пробити дупки в котела, където се захващат планките с по два болта. На горната схема са показани малко по-ниско от реалното им положение. На пелетните котли обаче може да няма такива дупки, защото на една от планките се слага скарата за дървата.
gnt69 - майстор
[quote="bedamusa"][/quote]
Вентила е важно нещо. Аз съм с ESBE TV 60 гр. и конденз никога не съм виждал. За кутията мисля че не ти трябва. Само намисли как да сложиш горелката отстрани так по всяко време можеш да я отвориш и да извадиш 2-3 лопатки пепел.
А относно чинията ще я сложа ама по нататък. Намислил съм да сътворя една стойка с шайби. Ще представлява Л и ще е захванта за горните 2 болта на фланеца на горелката, не ща да си пробивам декоративните ламарини на котела. Нещо такова ама ми е трудно рисуването.
Прикачен файл:
чиния.jpg
чиния.jpg (20.47 KиБ) Видяна 1954 пъти
По този начин няма заварки по водната риза, и най елегантно за монтаж, развиваш болтовете и демонтираш ако не върши работа. :partyman:
andy_forresite - майстор
Защо си мисля че ще стане с L-образна стойка както предложи преди дни. Двойка крачета с L-образна форма с дължина на долното ченгелче 2 см по-малко от ширината на дъното на котела и на същата ширина. L-четата са успоредни, широки колкото да обикрачат пепелника от двете му страни, в долния и горния им край по един винкел да ги свърже. На горния винкел в средата слагаш желязо 4-5 мм дебело да стигне над горелката и на това желязо правиш захващането на чинията или там каквото си решил. Ама да не е барабан че ще климне напред. Много е тежък.
Това нещо го завърташ при вкарването в котела с долната част на L-четата към теб, пъхаш горния край на стойката и я позиционираш (въртиш на 90°). Слагаш си пепелника и окачваш чинията. Нямаш болтове и няма да пречи на нищо. Освен шината за напред да трябва да е с болт :? че е пък дълга.
gnt69 - майстор
Е тъй де ама времето не стига. Ще видя събота и неделя как съм ако остане време ще направя стойка и ще пробвам. И аз си имам буфер 1000 литра, грея го за 2-3-4 часа работа на горелката, пали по 1 път сега на ден, на зима ще пали 2 пъти, всеки ден минавам край котела и разбутвам пружините / чистя тръбите/ , изхвърлям 2-3 лопатки пепел. Един път в месеца чистя котела и зареждам пелети в бункера и през другото време се топля.
Заради това ти казвам че нищо не ми се прави вече. Искам да се топля и да мързелувам на топло. :partyman:
tihomir123 - специалист
Понеже колегата спомена за буфер, удачно ли е да се сложи буфер на котел и горелка 20 kw. с цел икономия на пелети? Имам предвид:
Загрява се всичката тази вода,след това гасим по стаен термостат, като достигне нужната температура горелката не работи и започва циркулация на водата през цялата система. Тогава няма ли да е по икономично?
По принцип моята система е 17 kw.
andy_forresite - майстор
Ако къщата се отопля бързо и продължително време не изстива - да. Буферът по-голям да е. 1500 литра. Теоретично източването му от 70 до 50 градуса би върнало на инсталацията 30 kwh. С отделно управление излишъка топлина да отива за затоплянето му до 80 градуса и да го ползваш до 40 през смесителен вентил (всичко над 70 да ходи в буфера). Това пък са 60 kwh. Би трябвало 17-18 кг пелети да го напълнят от 40 до 80 (без инсталацията и при топъл котел).
Но ако за 2 часа температурата спада с 2 градуса при 0 навън, както е в най-топлата ми стая :-D , тогава не е по-добре с буфер.
filmatoplo - майстор
За сега при мен вечер гася към 22 часа в стаята е 25 градуса ,сутрин като стана е 19 , понякога е 20 гр.
tihomir123 - специалист
И колко е разхода за денонощие в кг.
filmatoplo - майстор
Най малко може по 1 кг на час ,и вече колкото часа гори толкова кила ще хвръкнат .

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: