• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
raicho_m - помощник
Говорих и с този дето ни инсталира котела и според него за такъв котел нямало смисъл от четирипътен вентил защото не бил чак толкоз мощен а пък контролера на Интиел го оплю тотално. Според него имало смисъл да се сложи трипътен термостатичен вентил само.
raicho_m - помощник
Сложиха ни сега трипътен вентил и стаен термостат Honeywell CM727 и сега резултата е, че като достигне температурата на стайния и котела почва да се пали и гаси през 5 минути вече започвам да се отчайвам.
andy_forresite - майстор
Ако искаш пусни отделна тема "Котел Термонова 30 kw - как да подобря работата му". Нещо такова. Описваш квадратните метри по стаи, с радиатори, подово, конвектори там каквото си поставил, имаш трипътен вентил, стаен термостат еди си какъв, при еди си колко градуса навън вътре е хх градуса и пали и гаси често. Тук бистрим друг въпрос, а и не всеки го интересува и малко хора ще прочетат какви проблеми имаш. Може и да се намери някой с такъв котел да споделите опит. Пробвай, може и да ти се помогне :)
raicho_m - помощник
andy_forresite написа:
Ако искаш пусни отделна тема "Котел Термонова 30 kw - как да подобря работата му". Нещо такова. Описваш квадратните метри по стаи, с радиатори, подово, конвектори там каквото си поставил, имаш трипътен вентил, стаен термостат еди си какъв, при еди си колко градуса навън вътре е хх градуса и пали и гаси често. Тук бистрим друг въпрос, а и не всеки го интересува и малко хора ще прочетат какви проблеми имаш. Може и да се намери някой с такъв котел да споделите опит. Пробвай, може и да ти се помогне :)
Еми да ще пусна една тема то вече взех да ставам досаден май ...
Здравейте колеги! Случайно попаднах на темата и искам да кажа,че най-важното са термоглавите. Стенния термостат Първо, ще включва постояно и често котела, Второ, влияе се в помещението където е , например запалвате камината ,котела спира и другите стаи умирате от суд.... Затова най-добре е да регулирате топлоподаването в радиаторите. Затварят се радиаторите,котела не работи отварят се работи. Всяка стая температурата ще ви е различна според желаната. Съвсем друг е въпросът, какви да са главите. Сега има и електронни и с управление през телефон. Но със стенен термостат не е работа. Котела го настройвате само колко градуса на водата да поддържа. :lol: :lol: :lol:
ESPACE - майстор
raicho_m написа:
Сложиха ни сега трипътен вентил и стаен термостат Honeywell CM727 и сега резултата е, че като достигне температурата на стайния и котела почва да се пали и гаси през 5 минути вече започвам да се отчайвам.
Honeywell CM727 не е подходящ за пелетни горелки. Това не е чист ON-OFF термостат с фиксиран и регулируем хистерезис, а термостат с PI регулиране и "Fuzzy logic" алгоритъм на управление, каквото и да значи второто. Абе с две думи е трябвало да ти предложат термостат от типа на Computerm. Този става за електрически и газови котли. Да ти го сменят.
marcata20 - напреднал
[quote="milenskior"]Със стаен термостат Грейкото не рабoти on-off освен ако ти не искаш така да работи.
Ако сложиш навсякъде термоглави ще трябва да оставиш поне един радиатор или лира без, за да може да върти помпата през нея водата. В крайна сметка ако е достатъчно дълго времето през което не се иска топлина от системата (затворени са всички термоглави или стайния термостат е изключил) то горелката ще изгасне като и мине времето за съспенд.
Общо взето според мен най-малко харчи когато не гори горелката. Не знам всяко палене колко повишава преразхода по скоро е вредно за запалката, но с режима съспенд при Грейко ползването на запалката значително се намалява.
Следващия вариант за по рядко палене и гасене на горелката е буфер. Стайния термостат управлява помпата на отоплителния кръг а горелката помпата на буфера. Само на знам дали има възможност на Грейкото да се направи така че да спира примерно като затопли буфера на 90 градуса и да тръгне като изстине на 60.[/quo ако позволиш да попитам-защо ако сложи глави навсякъде трябва да оставя нещо без.помпите по принцип са циркулационни а не нагнетателни.или бъркам.само инфо-аз затворих ВСИЧКИ кранове на колектора и налягането ми се покачи от 0.3 до 0.7.системата ми е отворена.котела виадрус.горелката е визолид 25.навсакъде съм с термоглави.не споря не се заяждам.просто и на мен ми е интересно дали е неправилно .
filmatoplo - майстор
Има управление универсално Натурела което има функции и за буфер.
marcata20 - напреднал
andy_forresite написа:
При големи топлозагуби и/или недонаправен котел и шестпътен вентил да се сложи, файда няма да има.
Стаен термостат е по-удачен за добре изолирана компактна къща. Всяка стая трябва да изстива колкото другите. Не в една да е 22, а в друга 18 след като термостатът е спрял горелката.
За дву-, три- и т.н. етажни къщи като по-добър вариант виждам използване на термостат за всеки етаж, свързан с приемник при горелката и командващ ел. задвижка за подаване на гореща вОдъ към съответния етаж. Недостатък е спиране на ел. захранването продължително време.
За къщи без изолация - термоглави. Постоянна температура във всяка стая различна през цялото време, кой как обича.
За къщи с изолация дали ще е по-добре с термостат или с термотикви зависи от продължителността на паузата (часовете време, през които горелката не гори щото вече е топло). Тези паузи са различни за различните къщи и освен това стават по-къси при спадане на температурите навън.
Когато паузата е 4-6 часа и помпата на котела е спряна на 55-60 градуса, водичката в котела си е още топла и отоплението бързо ще сработи.
Когато паузата обаче е 2 часа, водата в котела ще е топла, но тази в радиаторите не. Температурата в стаите е паднала с да речем 1,5°. Не ви знам на колко си слагате хистерезиса или както там се нарича. Ако горелката беше работила тези 2 часа с разход 1,3 кг/ч щеше да са изгорени 2,6 кг пелети. Тя не е горяла и тръгва. Трябва да затопли водата в радиаторите, малко тази в котела - отива 1 кг пелети и след това трябва да догони падналите 1,5 градуса. Тук вече не знам колко ще трябват, но ще е повече от 1,6 килограма за всички стаи. Нека предположим че е щяла да работи с 2 кг/час - щяла е да изгори 4 кг. Сега като тръгне колко пък да изгори... няма да са по-малко от това. Така че продължителността на паузата е определяща.
Най-добър вариант. Спретнали сме си съвременна нискоенергийна съборетина на 2 етажа. Не е лукс, ама е уютно и ни е приятно да сме си вкъщи. Паузата при +10°С външна е от 10:30 сутринта до 17:30 вечерта. Ще изгорим 9-10 кг материал за деня с два старта. С термоглави ще изгорим над 20 кг. Е, ще сме били с постоянни 24 градуса, ама пък ще сме си вдигнали разхода. Имаме термоглави на радиаторите и стаен термостат. Сега ползваме него. Когато ползваме термостата, главите са отворени на максимум. Обаче иде Сибир, студ, снЕк, виелица страшна, вънка неа за ора, ние обаче се стопляме до 24°, след час и половина-два стават 22,5° и горелката тръгва пак. Това се повтаря цял ден и температурата ту 24, ту 22,5. Почваме леко да се нервим. Изключваме термостата и си правим градусите по стаи от термоглавите както ни е кеф. Горелката си сменя трета, втора, първа, втора ... Най-добрият вариант може да се разшири с наличие на акумулатор на топлина 2 кубика вода и някой соларен панел към него за цвят. Тук вече термостатът спира помпата към радиаторите, но тази към буфера си работи и тн......
макар да е много дълго според мен е най точно и най обобщаващо :prayer: :prayer: :prayer: в смисъл-кога да сложим глави и кога стайни термостати.май по ясно от това -няма :weedman: :weedman: :weedman:
joroY - напреднал
Да споделя аз какво съм направил ... правилно или не вие кажете
В началото мислих за стаен термостат , но разположението ми е 2 стаи на юг 1 север и 1 запад .... където и да сложа стайния термостат все ще имам проблем (през деня в слънчево време , вечер най вероятно не)
Сложих електронни регулируеми глави , доволен съм ... е прибягнах до някой трикове , правилни или неправилни специалистите да кажат
Та котела работи за сега само на 1-ва степен , което значи че и бавно стопля ,затова съм настроил котела да се включи сутрин в 4:00 и до 5:30 са отворени само 2 от главите след което се включват и другите 2 . Аз ставам в 7 и температурите по стаите са :-D
Това правя аз , и за сега съм доволен и от разход и от топлина
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16

Тема "Термоглави, електронни регулируеми термоглави или стаен термостат." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: