Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Запалката се включва след като зареждането на пелети е приключило. За минути остават двата най-големи консуматора на горелката - запалката и вентилатора. Шнековете завъртат след изписване на "разгаряне", а тогава "запалване" (запалката) е вече изключена. Помпата при мен не върти в началото. Не вярвам да има човек да му върти помпата постоянно. Или помпите, аз имам една 5-22W.
При същинското горене имаме минимум вентилатор, двата шнека и помпата. На табелата на горелката 20 киловата пише максимална консумация при работа 120W. То и на 30-ката би трябвало да пише същото заради еднаквите компоненти. Това според мен значи вентилатор на 100% и двата шнека. Значи при мен "Работната консумация" ще е до 100W. Критичният момент е да стигна до нея. Не ме притеснява че токът ще спре докато работи. Притеснително е в някоя виелица и голям студ, много аварии по енергопреносната мрежа и докато екипите оправят всички аварии може да отнеме един ден. Тази година се очертава ветровита и с много валежи. Има всички изгледи и зимата да е такава. Не трябва много - мокър сняг, обледеняване на "жиците" и малко вятър. Като гледам колко кабели има наслагани в някои райони, 100% ще има събрали се стълбове и аварии. От стълб до стълб съгласете се че 40-50 дебели кабела са прекалено много, нищо че стълбовете са тазгодишни. Това в друг град го видях, при мен не е така, но жици са се късали при горните условия.
Казус.
Инсталация с буфер и бойлер- ето ги даже 3 помпи.
Люта зима, зададена висока температура на водата.
Буфера иска топло, котела не е изстинал, щото е високоефективен, хаха, та помпата си му работи.
Бойлера пищи за градуси, щото щерката и зетя киснат във ваната.
Радиаторната не спира изобщо.
Запалка- 320
Вентилатор- 40, както каза Анди.
Помпи- 66, предвиждаме максимума.
426
Отдавна сме на ръбът.
А може и помпите да не са толкова пестеливи, както е моята за каминката.
Пък и акумулатора ако е стария от колата...
andy_forresite - майстор
Леле, това 120W е било lighter consumption. Не е било консумация в работен режим. Значи си е със 120 вата запалка. В момента се навивам :)
Принципно много ми се струват 40 вата за вентилатора. По-скоро е 20-25, но който знае и иска може да каже колко вата е той и двата мотора на шнековете.
На предния ми котел вента беше безчетков, но не brushless, а някаква друга разновидност. Там консумацията я знаех - 40 вата в работен.
Rumen89 - специалист
Rumen89 написа:
gnt69 написа:
bai_bradyra написа:
Аз да споделя оригиналната таблица на колегата пък ще го черпим засега виртуално а някога може и реално. :partyman: :drinkers:
ТАБЛИЦА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ ДОЗИ ЗА ГРЕЙКО
При мен когато въведа данните от шнека се получава за 20kw повече от 4 кг. на час. За по точно около 4.700 грама на час. На горелката и дават максимален разход 4 кг. час. Дали ще успеят да изгорят всичките прелети който пуска?
Някой ще отговори ли на този въпрос?
Rumen89" написа...

При мен когато въведа данните от шнека се получава за 20kw повече от 4 кг. на час. За по точно около 4.700 грама на час. На горелката и дават максимален разход 4 кг. час. Дали ще успеят да изгорят всичките прелети който пуска?

...и попита

Аха, аз ши ти отговоря.
Превърта ги каго стой та гледай, къкто и аз трите малки и от нисък старт с червеното.
Предполагам си с 20ска, та затуй са притисняваш.
Пък ако 17 киловата не стигат да та стоплят, втасал си я.
Ма ни са отчайвай, винаги има още един вариант.
Обаждай са, ши помагами!
Rumen89 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Rumen89" написа...

...и попита

Аха, аз ши ти отговоря.
Превърта ги каго стой та гледай, къкто и аз трите малки и от нисък старт с червеното.
Предполагам си с 20ска, та затуй са притисняваш.
Пък ако 17 киловата не стигат да та стоплят, втасал си я.
Ма ни са отчайвай, винаги има още един вариант.
Обаждай са, ши помагами!

Не искам да правя компромис за тези 3kw. Нещо или таблицата не е както трябва или кпд трябва да е 100 %
...или горелката има повече възможности, а е обявен номинала.
Превъртал съм доста повече през двайска, ей тъй, за спорта.
В саксия ли си расъл?.. или......аха, друго поколение си, дигитално.
Не се притеснявай за възможностите на горелката и не се вглеждай толкова в таблицата, въпреки, че е доста точна!
Просто я ползвай и си живей живота! Има по важни неща.
bai_bradyra - специалист
Румба, ами като се замисля :? амчи :roll: то 4 кг. х 5 KW на кг. си прави точно 20 KW.. :lol: :lol: :lol: Обаче нито 1 кг. пелети ти дава 5 KW (производителя винаги си хвали стоката :axe: ), нито котела ти ги усвоява на 100 %. Ако си чел напред по темата може би си забелязал, че винаги съм подчертавал, че стъпваме на две величини дадени от производител на които не може да имаме пълна вяра. А именно мощността на кг. пелети и КПД на котела. Затова при мен си давам КПД на котела 85% и калоричността на 4.5 KW/h си гори супер.От там нататък има още много фактори, които влияят на работата- Вентилатор, тяга на комина и т.н. Данните за дозите са за ориентир , а вече всеки индивидуално може леко да мръдне нагоре надолу. Както казват старите хора: Ако писаното по книгите, ставаше и по нивите... :-D данните от таблицата щяха да са едно към едно с идеалното горене... да, ама не... :lol: но поне дава основните насоки, а не да разбуташ тотално настройките.
bai_bradyra - специалист
Rumen89 написа:

Не искам да правя компромис за тези 3kw. Нещо или таблицата не е както трябва или кпд трябва да е 100 %
Точно тук бъркаш в разсъжденията :axe: . Ако 4 кг. х 5 KW/h правят 20 KW мощност тогава ще имаш 100 % КПД.. да , ама не... 4х5х80% КПД (80 % примерно, може да си ги сметнеш и с данните на производителя на котела ти :lol: ) прави 16 KW. Затова за да стигнеш заветните 20 KW ти трябват повече от 4 кг..... Фернщеен? :?
filmatoplo - майстор
Жени нямате ли ,вино нямате ли ,какво още ги нищите тези виртуални КПД та. :lol:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: