• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 34
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
krasi92 написа:
А между нула и PE какво се случва.
..задейства ДТЗ
arxd129 написа:
mironcho написа:
Не. Трябва да е директно свързан към земя през Съединение с гарантирано ниски съпротивление, гарантиращо работата на проводника, като защитен.
Разбрах.
Благодаря!

Направих следното: Свързах кабела N с кабела PE - преди ДТЗ. Окъсяването между тези два кабела направих с жица 0.7 кв.мм до максимум 1 кв.мм (не мога да преценя точно колко квадрата е жицата). Нямах под ръка по дебела жица. Не съм прекъсвал кабела PE - т.е. той продължава да си излиза навън от апартаментното ми табло (Нали смятаме, че е прекъснат някъде - защо да го прекъсвам още!)

При това положение - може ли да се счита, че и PE-кабелът вече е "заземен"? Благодаря!
..
Моля за коментарите ви. И за предположенията ви.
Благодаря!
Ето това е системата TN-C-S, която трябва да направиш с "мост" между НУЛЕВАТА и заземителния шина в апартаментното табло преди ДТЗ. Както виждаш ползва се L и PEN без заземителния, който идва до таблото ти !!!
Прикачен файл:
sistema-zazemlenia-TN-C-S.gif
sistema-zazemlenia-TN-C-S.gif (5.67 KиБ) Видяна 1254 пъти
Последна промяна от nikolov333 на пон дек 04, 2017 8:05 pm, променено общо 1 път.
krasi92 - майстор
Толкова страници дебати а не е споменато нито марка ноито тип на дтз а би било добре да се знае.Връзването на защитния проводник към нулевият трябва да е със същото сечение и вид като нулевият защото връзката ще е в тунелната клема на дтз.
nikolov333 - майстор
НЕ!!! Трябва да е МЕЖДУ НУЛЕВАТА И ЗАЗЕМИТЕЛНА ШИНА, със същото сечение, като захранващия кабел от Ел.мера.. :toimonster:
arxd129 - специалист
mironcho написа:
Не случайно нарисувах и писах какво да направиш:
- кабела да е поне 4мм2, това 0.7 е по-малко от предпазител и ако само прекъсне без да се подпали в аварийна ситуация ще е чудесно
Разбрах. Това 0.7 кв.мм го сложих само временно, за да разбера дали в липсата на заземяване на кабела PE е проблема. Сега съм махнал това кабелче. Хем че е с малко сечение, хем че не ми свърши никаква работа: Защото при товар между L и N (100 вата) и окъсяване на N с PE (след ДТЗ), ДТЗ пак не сработи. Т.е. излезе, че проблемът не е в липсата на заземяване на кабела PE. Нали!!!
mironcho написа:
Така както си го направил не е добре ...
- трябва да откачиш идващият от вън ЖЗ кабел. Така както е сега си заземил инсталациите и на комшиите.
Ахаа! Сега разбрах защо ЖЗ кабел трябва да го прекъсна. Благодаря за пояснението!!!
mironcho написа:
... има и други начини но са свързани със заявления, обяснения, нерви и време.
Ами мисля да пиша заявления и обяснения. Но не знам какво да заявя и пред кого да го заявя. Знам обаче, че да искам нещо от предприемача и от строителя В СЛУЧАЯ е безполезно. Формално те са изпаднали в несъстоятелност и кредитодателят им "е сложил ръка" на активите им (доколкото са им останали активи, де).
Въпрос: Мислите ли че ЧЕЗ е съпричастен по какъвто и да е начин с проблема на липсата на заземяване на моя PE кабел? Ако мислите че ЧЕЗ може по някакъв начин да е допринесъл за липсата на "земно" в апартамента ми, моля споделете. Ако са макар и минимално са виновни за липсата на "земно" - ще ги викам да свързват моя ЖЗ кабел със "земното" в електомерното им табло; то е тяхно това табло, нали? Не е на инвеститора, май?
mironcho написа:
...сметката ти от предния пост е вярна, ама е без кръчмаря - няма как да си сигурен колко от тези mA ще минат през N и колко през PE за да е 100% сигурно, че ще изключи защитата? (не казвам, че няма да изключи, а само, че не се знае)
Добре, де. Съгласявам се. Прав сте!

Чест и почитания за Вас!
arxd129 - специалист
kozl написа:
arxd129 написа:
Половината ампери отиват чрез кабела N в ДТЗ, а другата половина - чрез кабела PE заминават извън ДТЗ. В ДТЗ през L минават 0.4 ампера, а през N - 0.2 ампера. Рзаликата е 0.4 - 0.2 = 0.2 А
Кое ти дава основание за това твърдение :? Нели писа, че крушка свързана към фаза и защитен проводник не свети. Какъв е тока през крушката та не свети, а м-у фаза и нула свети :? Според теб требе да е еднакъв.
Чакайте малко... Нали писах, че пред ДТЗ направих ВРЕМЕННА връзка с кабел 0.7 кв.мм между N и PE. Тези ми изчисления са приложими само за момента на ВРЕМЕННАТА връзка с кабел 0.7 кв.мм.
(Всъщност, не мога да рзбера какво точно ме питате. Уточнете въпроса си, детайлизирайте го. И ще се опитам да ви отговоря защо мисля, че моите изчисления са вярни.)
krasi92 - майстор
nikolov333 написа:
НЕ!!! Трябва да е МЕЖДУ НУЛЕВАТА И ЗАЗЕМИТЕЛНА ШИНА, със същото сечение, като захранващия кабел от Ел.мера.. :toimonster:
Обосновки това НЕ.Все пак искаме защитата да работи а ако ги обединим на шините маи елиминираме защитата.Каква марка и тип е това изделие няма ли да ни бъде казано.
kozl - майстор
Един тефтер сметки. Свържи нулата и защитния проводник с ампермер и отчети тока.
Правилно или неправилно аз защитата я тествам с 5W пробна лампа м-у фаза и защитната клема на контакта.
Принципно за Акт 16 е необходим протокол от проверката на заземяването, вкл. всеки контакт в сградата. Така де ред има замислен, но явно не се спазва и протокола е издаден без реална проверка. Но кокво да се учудвам като апартамента на сина го получих без контакти и с празно апартаментно табло.
Пробвай в ЧЕЗ, но от мой скромен опит, най-често отговарят ние сме до електромерното табло.
nikolov333 - майстор
krasi92 написа:
nikolov333 написа:
Обосновки това НЕ.Все пак искаме защитата да работи а ако ги обединим на шините маи елиминираме защитата.Каква марка и тип е това изделие няма ли да ни бъде казано.
Ако обърнеш внимание на схемата в началото на страницата ще разбереш..
Входната "нула" PEN, се свързва първо към заземителната шина, а "моста" се прави от нея към главната нулева, преди ДТЗ. :idea:
kolev_k - специалист
------------------------------------------------------
kozl - майстор
kolev_k написа:
moimoimoi написа:
провери дали не е прекъснал жълто-зеления след дтз-то
То жълто-зеления може да е прекъснат някъде,ама дали преди или след дтз-то няма никакво значение,защото той не минава през него.
Е то зависи от гледната точка на значението :lol: Което означава, че значение има. Т.е. ако за 99 души няма значение дали кабелът е прекъснал м-у главното и апартаментното табло или в апартаментното табло или от апартаментното табло до контакта, а за един има, то значението го има дори само на 1% :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 34

Тема "Грешка /проблем/ в една диференциалнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: