• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 34
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
arxd129 написа:
Да спомена и това, че два кабела от 16 амперовите бушони са разкачени.
Това е бял кахър и не е важно. Ама друго:
1.Защо в ДТЗ-то влиза жълтозелен (РЕ) проводник ???????!!!
2.Кой ти е главния предпазител?
3.Колко киловата ти е партидата?
4.Защо многожилните кабели не са кабелни накрайници? (то вече питаха де)
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
hidrazin написа:
1.Защо в ДТЗ-то влиза жълтозелен (РЕ) проводник ???????!!!
Аз пък не виждам нищо да излиза :?
Прикачен файл:
изход работна нула от ДТЗ.jpg
изход работна нула от ДТЗ.jpg (46.38 KиБ) Видяна 1143 пъти
--------------------------
Този черният ли идва от таблото с електромера?
Изображение
hidrazin - майстор
Няма и да видиш щото няма как да излезе.
Отдолу се вижда гребена който захранва трите десни башона от фазовия изход на ДТЗ-то.
Демек шината/гребеа закрива изхода за нула а да я прекараш покрай гребена е ....
Ма то какво търсиш да излиза след като не влиза??? Чакай ся първо да увлезе... :-D
Hoвoceлckи - майстор
Бе нали нещо влиза :-D Жица де. Въпроса е дали е вързана изобщо някъде от другата й страна и къде (все пак). Ся, че са пуснали нула по "жезе" ... ми такава им е останала от някъде (щото там пък са пуснали "земно" по син ...). Друг е въпроса, че ако това "жезе" ще го играе "земно" (предпазна нула), то няма работа работа да минава през ДТЗ-то, а би трябвало да отива директно (или чрез заземителна шина) на консуматора(/ите). През ДТЗ-то би трябвало да си минава другата (работната) нула (да влезе отгоре) и отдолу да отива към консуматора(/ите).
Все пак arxd129 би могъл да ни каже дали излиза "нула" отдолу? И с неговата пробна лампа дали светва между двата входа на ДТЗ-то (отгоре)?
Последна промяна от Hoвoceлckи на нед дек 10, 2017 5:03 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
И я гледех, гледах с кьоравите очи и:
От гърба влизат три проводника ПВ А2, 2 жълтозелени :shock: и един черен.
Черния е свър :? зан в ДТЗ отляво, а от дясно жълтозелен.
Другия ПВ А2 жълтозелен вероятно е изкаран на шината долу вдясно.
Обаче къде е нулевата шина :? Не я виждам по снимките.
Възниква ми един такъв въпрос - как електричарите са си разпознали нулата и защитата, като кабелите са в един цвят по най-тарикатския начин и това да е причина земното да не е прикачено в таблото? Но ако в таблото няма висящи (несвързани) жици :?
Кики - специалист
Това че са два жълто-зелени влизащите проводници в таблото не е толкова решаващо защото дори и единия да е син (както трябва) то долу в главното табло са обединени двете шини. Така че този който свързва апартаментното табло просто свързва единия за N другия за PE шина, и от там нататък се съобразява с обстоятелството. Проблемът на човека е долу в главното табло, единия от двата проводника (в случая жълто-зелени) не е свързан към PE шината или просто е прекъснат някъде и това трябва да се установи задължително защото не е изключен вариант и за снадка някъде по трасето. Лошото е че достъп до ГРТ има само доставчика и за да се отвори се плащат парички и то предварително след подадена молба.
Hoвoceлckи - майстор
Те тези неща се казаха вече няколко пъти. Питащият обаче си има свой подход по проблема. С триста зора го убедихме да ни покаже таблото. Нормално беше да си следи темата, ма той нещо няма особен интерес. Пари - ясно не му се дават. На нас ни пуска мухи, но не кореспондира особено коректно. Да беше казал поне от къде е - някой можеше да окаже съдействие.
Доставчика има начин да бъде убеден да си провери нещата при него. Като поиска пари му се казва, че ще бъде поканена телевизия да заснеме нещата отвътре. Трябва да са напълно изкукали да го допуснат без да са сигурни, че таблото е изрядно. И току виж ненадейно се появило "земно" (нула) ...
В убеждаванията не е лошо да се спомене и КЗП. А защо не и направо да се сезира :idea:
hidrazin - майстор
Hoвoceлckи написа:
...Доставчика има начин да бъде убеден да си провери нещата при него...
Кой доставчик?
kozl - майстор
Автора не се е отправял към доставчика,
arxd129 написа:
Обаждах се на инвеститора. Хъка-мъка... Изпрати ми един майстор. Разбирал.
С някакво малко апаратче - жълтаво - свърза L и PE. Светна някаква лампичка. Вика всичко е наред. Казах му че не разбира... и докато си намеря моята проста фасункга със 100 ватова лампа и две кабелчета, за да му покажа, че нищо не разбира... вече се беше качил в асансьора. Само дето съм го бил разкарвал.
Пак се обаждах на инветитора. После пак се обаждах на майстора... След 3 часа пак дойде в апартамента. Пак мери с неговото апаратче. Пак му светна една мъничка лампичка. Закачих моята лампа - ама моята на свети. Той се чудИ, гледА, мрънкА.
- Ама искаш ли да ти преправя елтаблото - вика майстора.
- Неща - викам. Искам "земно".
- Искаш, ама нищо не мога да направя!
И си тръгна.
Та... това е, уважаеми сръчковци, нивото на пишман майсторите. И тоз човек ходи из етажите, преправя елтабла. И пари вади, щот нямал договор с инвеститора.
а към Инвеститора - вероятно стр.предприемач.
arxd129 написа:
Ами мисля да пиша заявления и обяснения. Но не знам какво да заявя и пред кого да го заявя. Знам обаче, че да искам нещо от предприемача и от строителя В СЛУЧАЯ е безполезно. Формално те са изпаднали в несъстоятелност и кредитодателят им "е сложил ръка" на активите им (доколкото са им останали активи, де).
Въпрос: Мислите ли че ЧЕЗ е съпричастен по какъвто и да е начин с проблема на липсата на заземяване на моя PE кабел? Ако мислите че ЧЕЗ може по някакъв начин да е допринесъл за липсата на "земно" в апартамента ми, моля споделете. Ако са макар и минимално са виновни за липсата на "земно" - ще ги викам да свързват моя ЖЗ кабел със "земното" в електомерното им табло; то е тяхно това табло, нали? Не е на инвеститора, май?
Всичко е възможно, но по-скоро вината е в строителя. Поне при нас ЧЕЗ проверяват, чрез техни директни подизпълнители партидите дали съответсват на обектите. За земното строителя предоставя протокол за измерване от лаборатория, но преди години го замерваха и от ЕРП. От ГРТ към апартаментите Строителя и предприемача подписват декларация, че изпълнението на инсталацията отговаря на проектите подадени в ЧЕЗ за присъединяване към мрежата. И от ЧЕЗ едва ли ще поемат отговорност за вътрешните инсталации.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 34

Тема "Грешка /проблем/ в една диференциалнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: