• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 34
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
arxd129 написа:

Направих следното: Свързах кабела N с кабела PE - преди ДТЗ.
Какво още направих: При включен консуматор 100 вата между L и N (след ДТЗ разбира се) окъсих N и PE. ДТЗ пак не сработи. А при окъсяване между L и PE - ДТЗ си сработи.
Благодаря!
Е, в тоя случай(червеното), ако всичко е правилно свързано, ДТЗ би трябвало да сработи. Обаче от твоето табло хич не е много ясно, какво - що... Но за всеки случай, увеличи мощността на товара и пак пробвай, писахме го вече.
Абе няма ли кой да ти измери, жълто-зеления проводник от контакта, дали има връзка с таблото в апаратамента ти?...Всъщност - ти къде след ДТЗ окъсяваш N и PE, къде по инсталацията?
krasi92 - майстор
Не е лошо да се преправи таблото.Фрапиращо е свързването на черният входящ и това кабелче дето захранва съседният ляв предпазител.Общо взето стоителя е строил по наи ниската тарифа и тези дето са правили таблото наи вероятно са плочкаджии или бояджии.Жилището има 5 годишна гаранция след закупуването му така че ако не е изтекла се възползваи от нея.
FM STEREO - специалист
arxd129 написа:

Направих следното: Свързах кабела N с кабела PE - преди ДТЗ.
Какво още направих: При включен консуматор 100 вата между L и N (след ДТЗ разбира се) окъсих N и PE. ДТЗ пак не сработи. А при окъсяване между L и PE - ДТЗ си сработи.
Това го направи в таблото след ДТЗ-то трябва да ти изключи, после повтори това при контактите, ако ДТЗ-то не изключи значи третият проводник PE от контактите няма връзка с заземителната шина в таблото. В таблото трябва да има две шини едната е заземителната там се свързват всички PE проводници (третите) на кръговете на инсталацията, на тази шина трябва да е вързана нулата идваща от вън (кабела идващ от улицата), от тази шина се подава нула на входа на ДТЗ-то, другата шина е нулевата там се свързват всички N проводници, всички нули идващи от инсталацията. Нулата N излизаща от ДТЗ-то се свързва с тази шина! При изключена ДТЗ връзка между нулева шина и заземителна не трябва да има, може да се провери с мултицет, оммер, при изключен главен предпазител и проверка преди измерване за липса на фаза с фазоуказател и пробна лампа за отсъствие на напрежение. Ако и при изключена ДТЗ има връзка между нулева и заземителна шина значи има грешка в свързването! Всеки кадърен ел.техник може да установи това!
hidrazin - майстор
kozl написа:
... ЧЕЗ проверяват, чрез техни директни подизпълнители партидите дали съответсват на обектите...
...И от ЧЕЗ едва ли ще поемат отговорност за вътрешните инсталации...
ЕРП-тата ги интересува какво се случва само до входящите клеми на електромера.
Демек колко на брой са партидите а предоставената мощност си я контролират лесно - с подходящ предпазител преди електромера.
Нататък клиента/строителя/подизпълниътеля да се оправят и е нормално да е така.
Hoвoceлckи написа:
На пици :-D
Сигурен бях че точно така мислиш... :-D
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Не съм конкретно запознат, но все пак таблата са на самите ЕРП-та и без право на достъп за външни на дружеството им лица. Не ми звучи особено правдоподобно да не носят отговорност за цялостното им състояние, всички връзки и компоненти в тях :? Между другото и френския осукан кабел до къщите, и обтегачите даже са си техни.
hidrazin - майстор
Hoвoceлckи написа:
...Не ми звучи особено правдоподобно да не носят отговорност за цялостното им състояние, всички връзки и компоненти в тях...
Колко пъти да го пиша? ЕРП-тата отговарят за всичко САМО до клемите на електромера.
Също так те доставят само фаза и нула но не са длъжни да ти доставят защитен проводник.
Защо? Ми писал съм.
А чия собственост за главните табла си е друга бира и зависи къде е монтирано таблото - в твоята собственост, на границата на собственост или на друго място.
Със сигурност тяхна собственост са електромерите и всичко ПРЕДИ тях.
Като ти гръмне стълбищния автомат за осветлението и ще търсиш ЕРП-то да ти го смени безплатно ли?
Или като ти се развали тоалетното казанче ще викаш местното ВиК да го сменя ... безплатно? :-D
fbr - майстор
Кадърно направено ап. табло и инсталация из новото строителство не съм срещал. Даже сега се сещам за един апартамент преди три месеца, който беше правен от два по-малки. Места на врати променяни, ключове слагани де както може, кръгове, ДТЗ-та -дроб. Из строителните фирми, инсталаторите са преквалифицирани водопроводчици. Какво друго да се очаква.
Hoвoceлckи - майстор
hidrazin написа:
Като ти гръмне стълбищния автомат за осветлението и ще търсиш ЕРП-то да ти го смени безплатно ли?
Или като ти се развали тоалетното казанче ще викаш местното ВиК да го сменя ... безплатно?
Примера ти е меко казано некоректен.
Питам те така: ако се запали това табло, кой според теб ще трябва да го възстановява?
hidrazin - майстор
Hoвoceлckи написа:
Примера ти е меко казано некоректен.
Питам те така: ако се запали това табло, кой според теб ще трябва да го възстановява?
И причината за пожара е ..... ?
Щото по принцип при пожар се изготвя протокол от РСПБЗН.
Там обикновено е написано каква е причината за пожара.
Ако е от кабели, връзки, предпазители ... преди електромера, ще си го оправи ЕРП-то.
Ако е поради това че някой такъв многознайко е ровичкал след електромерите и е творил чудеса, става така:
На сутринта наши електротехници са на адреса с изгорялото електрическо табло.
Направена е оферта и след съгласието на собствениците се преминава към действия.
Справка - ТУК.
Така че примера ми е много коректен ... за хора с поне малко ...
Други умни въпроси?
Hoвoceлckи - майстор
Кой да е ровичкал? Таблата са заключени и достъп имат единствено хора на "доставчика". И за какво ровичкане става дума в конкретния случай? Ново строителство. Кой изобщо е правил връзките в това табло? Ако не е ЕРП-то, то то в един момент го е приело! След като остава с единствен достъп до него, няма нищо по-нормално от това да си носи отговорността за функционирането му? Иначе техниците му (с достъп) биха имали поле за невероятни своеволия, изгъзици ... направо саботажи.
И толкова много приказки изприказвахме само за наличието или неналичието на невързан "жезе" проводник в нечие табло. Не мисля, че подобна проверка би тръгнал да възпрепятства който и да е, при едно разумно представяне на нещата.
Заплащане ... А ми в този живот нормално е дейностите да се заплащат. От кого. От заинтересованите с акъл. Не е нечовешко да се допусне грешка ... от работник. Отговорните длъжностни лица просто трябва да се размърдат и да организират решаването на проблема. За съжаление у нас това се случва рядко и обикновено по трудния начин.
Щеше да е добре ако питащият ни беше осведомил кой изобщо има достъп до това табло?!
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 34

Тема "Грешка /проблем/ в една диференциалнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: