Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Vectra - специалист
Снощи направих друг експеримент. В 22ч. превключих котела на летен режим (т.е. само БГВ). Резултата на сутринта (около 10 часа) спрямо вечерта е:
1. Всекидневна -0.5гр.
2.Спалня (вътрешна) +0.7гр. :shock:
3.Детска (външна) -0.5гр.
Явно комбинацията изложение + добра изолация + зиморничава комшийка отдолу :-D оказва сериозно влияние.
След като включих котела около час работи без да изключва и след това пак започнаха колебанията.
Опитно установих че при по-ниска температура (30гр.)на котела колебанията са с по-голяма продължителност и по-редки.
Дейталогера записва на всеки 10 сек, така че мога да зуумна всеки интересен момент от диаграмата.

Системата е следната:
1.Двуконтурен котел (контур за радиатори + контур за БГВ)
2. Три радиатора (по един в стая) х12 глидера с термоглави
3. Един конвектор във всекидневната(~30м2) -> не е включван изобщо
4. Един радиатор в банята с 4 глидера
5. 120л бойлер със серпентина
Инфо за трипътниците не мога да дам. Отдавна са в замазката. Имам само смътни спомени(не съм правил аз инсталацията).

Започвам да си мисля за външен термостат :?
Идеи...
preslav - майстор
Vectra написа:
Снощи направих друг експеримент. В 22ч. превключих котела на летен режим (т.е. само БГВ). Резултата на сутринта (около 10 часа) спрямо вечерта е:
1. Всекидневна -0.5гр.
2.Спалня (вътрешна) +0.7гр. :shock:
3.Детска (външна) -0.5гр.
Явно комбинацията изложение + добра изолация + зиморничава комшийка отдолу :-D оказва сериозно влияние.
След като включих котела около час работи без да изключва и след това пак започнаха колебанията.
Опитно установих че при по-ниска температура (30гр.)на котела колебанията са с по-голяма продължителност и по-редки.
Дейталогера записва на всеки 10 сек, така че мога да зуумна всеки интересен момент от диаграмата.

Системата е следната:
1.Двуконтурен котел (контур за радиатори + контур за БГВ)
2. Три радиатора (по един в стая) х12 глидера с термоглави
3. Един конвектор във всекидневната(~30м2) -> не е включван изобщо
4. Един радиатор в банята с 4 глидера
5. 120л бойлер със серпентина
Инфо за трипътниците не мога да дам. Отдавна са в замазката. Имам само смътни спомени(не съм правил аз инсталацията).

Започвам да си мисля за външен термостат :?
Идеи...
Нали ти писа "Модела на котела е Immergas Vitrix TT 12kW, едноконтурен.", после спомена, че разминаването на входяща и изходяща вода се получава при превключване на котела от греене на радиатори на греене на бойлера - последно?
Като казах трипътници нямах предвид фитингите на инсталацията, които са замазани в мазилката, а широко дискутираните трипътни вентили - вероятно нямаш такъв, а може и да е предвиден от производителя на котела, но не съм запознат.
Също така прочети темите, в които се говори за стайни, а не външни термостати.
При тези малки топлозагуби вероятно котелът ти работи на on/off и щом си забелязал, че си върши работата и при по-ниска температура на водата не виждам смисъла да "гониш" високи градуси, но нека се произнесат специалистите.
Пак според мен модулацията е да подаваш повече или по-малко гориво, а не да палиш и гасиш.
Общо взето намерил си си играчка и ти е интересно да си играеш с нея, на мен също ми е интересно, нооо погледни тази тема и вероятно ще намериш отговор на много от въпросите си - viewtopic.php?t=56544
Vectra - специалист
preslav написа:
Нали ти писа "Модела на котела е Immergas Vitrix TT 12kW, едноконтурен.", после спомена, че разминаването на входяща и изходяща вода се получава при превключване на котела от греене на радиатори на греене на бойлера - последно?
Ами не знам...и аз вече се обърках. По принцип го водят едноконтурен. Демек трябва му бойлер за БГВ. Не може да топли директно водата. Вероятно вътре е с трипътници, както ти каза. Ама не разбирам от котли, както вече споменах.
Под външен термостат имам предвид да направя нещо средно между програматор и термостат. Например ако средната външна температура за последните 2-3 часа надвишава 5гр. и е след 22ч да изключи котела... Нещо такова ми се върти в главата, ама още не мога да го измисля :?
preslav - майстор
Vectra написа:
preslav написа:
Ами не знам...и аз вече се обърках. По принцип го водят едноконтурен. Демек трябва му бойлер за БГВ. Не може да топли директно водата. Вероятно вътре е с трипътници, както ти каза. Ама не разбирам от котли, както вече споменах.
Под външен термостат имам предвид да направя нещо средно между програматор и термостат. Например ако средната външна температура за последните 2-3 часа надвишава 5гр. и е след 22ч да изключи котела... Нещо такова ми се върти в главата, ама още не мога да го измисля :?
Аз пък не намерих котела ти в интернет (не, че съм търсил сериозно), но ти си заинтересованият. В замяна на това намерих много котли, които могат да си регулират мощността от 2 kW до максимална 12-24 - тези котли със сигурност могат да модулират, за твоя не знам.
Нямам опит и с новите системи за контрол на локалните парни инсталации, но много, много отдавна се пипках около една станция обслужваща 36 апартамента.
По груби спомени имаше датчик за външната температура (който не разбрах защо е нужен - вероятно защото не може да се мери температура в произволно избран апартамент), от там нататък станцията се настройваше да подава определена температура вода към абонатите (не помня дали кранът беше on/off или с плавно задвижване), от там нататък се настройваше вечер (примерно след 22 часа) температурата да е с 2-3 градуса по-ниска и в 6 сутринта да се повиши до зададената.
Споделям това, за да имаш представа за един прост алгоритъм от времето на дядо ти - ако си сръчко можеш да си създадеш собствена станция (контролер) с алгоритъм написан от теб самия. По-просто е обаче да си купиш готов стаен термостат и сам да определяш кога и колко да ти е топло, остава да се поразровиш и да видиш кой как е решил въпроса с БГВ.
Дано си прочел темата, към която ти дадох линк, защото там са дискутирани и други въпроси, а от това кой и как е отговорил можеш да се ориентираш на до кого да се обърнеш на лични, да нарежеш тънко мезе, да сипеш ракия и да го поканиш да надзърне в твоя космически котел.
Vectra - специалист
Мерси че се активно се включваш в темата ми! Аз знам кой може да ми помогне от форума, даже ракия и мезе съм му подготвил.. :partyman: . Градски ти е ;-)
Иначе котела ми се модулира до около 12.5%, демек до 1.8кW, ама явно в тия ненорамлно високи температури отвън явно пак влиза на он/офф.
Ето линк за котела http://amaxgas.com/kondenzni-gazovi-kot ... 2-erp.html
preslav - майстор
Прекрасен ти е котелът - поне според това, което чета из форума. Ако е купуван нов би трябвало да има и книжка със съвети към потребителя и ми е много любопитно какво е препоръчал производителя за работните температури, че голям спор се заформи в другата тема.
Иначе и аз си мисля, че високите външни температури може да го вкарват в on/off, макар че ми се струва доста невероятно загубите на цялото жилище да са под 2 kW, а защо пък не при много добра изолация и южно изложение.
Vectra - специалист
За съжаление не открих книжката на котела. Или съм я затрил, или въобще не са ми дали я след монтажа му. Освен да потърся в нета. Иначе, още докато строяха сградата, си направих труда да сметна топлинните загуби на апартамента (източно изложение, почти изцяло вътрешен, 10см изолация, 3-слоен стъклопакет). По моите сметки при външна -20 и вътре +22 и +15 на околните апартаменти загубите възлизаха на 8kW, а при външна около 0гр. на около 2kW. Да, ама комшийката отдолу, както споменах, яко бичи котела. Така, че е напълно вероятно да отивам под границите на модулация. То това е и причината на взема точно този модел котел. Иначе ме убеждаваха да взема двуконтурен 24kW с модулация до ~20%(в останалите апартаменти са такива). :axe: Ама аз се опънах като магаре на мост :-D
Явно, както ти спомена, ще трябва да си мисля някакъв алгоритъм за външно управление при външни температури над нулата. Засега управлението съм аз. Вечер го обръщам на летен режим и сутрин, ако температурата е под 21гр го обръщам отново. Като гледам днес май ще си остава на летен..... :roll:
ESPACE - майстор
Vectra написа:
За съжаление не открих книжката на котела.
Кашона пазиш ли го?
Vectra - специалист
ESPACE написа:
Vectra написа:
Кашона пазиш ли го?
Ами, пазя, ..грънци. Те, пичовете , дойдоха, направиха инсталацията, монтираха котела и си тръгнаха. Ни кашон съм видял, ни дявол.

Оооопс, май намерих ръководство в нета :amaxgas.com/index.php?controller=attach ... achment=56
preslav - майстор
Vectra написа:
ESPACE написа:
Vectra написа:
Кашона пазиш ли го?
Ами, пазя, ..грънци. Те, пичовете , дойдоха, направиха инсталацията, монтираха котела и си тръгнаха. Ни кашон съм видял, ни дявол.

Оооопс, май намерих ръководство в нета :amaxgas.com/index.php?controller=attach ... achment=56
Аз пък още с отварянето на файла попаднах на това, което те интересува - погледни страница 8 т. 1.8

Тема "Разчитане на температурна диаграма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: