Най - вълнуващия въпрос зимно време.
St_Ivanov - напреднал
Трифон П.Трифонов написа:
St_Ivanov написа:
Термостата на Есбето. Извади,
Термостата на есбето е на 50гр., но нали написах че контролера държи котела на минимум 60гр. при изключила помпа, което кара есбето да е отворено и пропуска през големия кръг.
Оффф, чета и не осмислям.
Назад има добри предложения.
Как разбра, че имаш кавитация?
Получава се при висока скорост на флуида, а си с ОИ където се търси голяма делта, тоест ниска скорост. Ако си осигурил това, как са наляганията преди и след помпата? Филтър?
Как си го постигнал?
Пружинкова клапа, след помпата, не би трябвало да е проблем, освен ако не е умна помпата, а проблема ще се изразява като шум, по тръбите, при определени условия. Това при затворена система.

Русе, освен пружинката, имаш и 40 см. гравитачен затвор.
Системата е затворена. Кавитацията се изразяваше когато системата ми беше отворена. Клапата беше веднага след помпата. Чуваше се силно пръщене да не кажа дрънчене точно около помпата и клапата. Преди да сложа клапата го нямаше дрънченето. А и въздух бол.
Какво имаш предвид 40см. гравитачен затвор?
St_Ivanov - напреднал
preslav написа:
Аз понеже нищо не разбирам от такива системи искам само да задам няколко въпроса.
- няколко човека споменаха за балансиране на системата с крановете на радиаторите (били те секретни или други) - ти имаш ли изобщо кранове?
- едни термоглави ще решат ли проблема и колко много са скъпи?
- какво би се случило ако стайният термостат гаси котела, а помпата да си е постоянно включена?
- ако триптният ти е за 50 градуса защо котелът го държиш на 60 - може би така е редно, но аз просто питам?
- вариантът с електромагнитен клапан също изглежда логичен, но не е ли прекалено скъп и най-вече опасен?
Аз бих опитал предложеното от Шоп и други с балансирането на системата - изглежда ми най-логично и най-евтино (ако не си пропуснал да си сложиш кранчета на всеки радиатор).
Естествено като се прибера в Събота ще пробвам да барансирам системата както каза шоп и другите. Това е най-лекият вариант, но ако не се получи на поне 95% е кофти, защото двама делим горивото и се получава, че единият плаща пък стои на по-студено.
Има кранове на радиаторите на топлата вода.

Няма опция термостата да гаси котела. Контролира помпата само.

Минималната темп. при която котела изключва е 60гр. По надолу не може въпреки, че ми се иска.

Защо смяташ, че електромагнитният клапан е опасен? Мислех за нопмално затворен с DY 25, 1 цол на Зита Русе, да го своржа на захранването на помпата и като спре тя и всичко спира. :?
St_Ivanov написа:
Погледни пак снимката!
Изходящата, от буфера, първо слиза надолу, преди да влезе в помпата.
Малко е за да е изцяло ефективно, но помага.
St_Ivanov - напреднал
St_Ivanov написа:
Погледни пак снимката!
Разбрах да. Въпреки, че според мен е нямало масто за помпената група и за това са слезли надолу.
Този затвор задължително ли е да се изпълнява на топлата вода или може и на студената?
St_Ivanov написа:
St_Ivanov написа:
Погледни пак снимката!
Разбрах да. Въпреки, че според мен е нямало масто за помпената група и за това са слезли надолу.
Този затвор задължително ли е да се изпълнява на топлата вода или може и на студената?
Не знам. Преди 4-5 г., монтажна група от Бургас сътвори това
https://photos.app.goo.gl/SW9dvu8PKEcpiD9m1
После започнах да чета за гравитачна спирачка, затвор....
Имаше някакви отношения- височина на спирачката към височина на системата, но не ги помня.
Мечо Пух знае най добре.
filmatoplo - майстор
Винаги я правя тази спирачка и за др се ползва.
St_Ivanov написа:
...според мен е нямало масто за помпената група и за това са слезли надолу.
Място има, можело е да се монтира помпата хоризонтално.
Предполагам видя снимката. Спирачка на вход и изход.
От филтъра полза няма. Гняста е на дъното на буфера.
Имах същата клапа. Махнах и нея още след първия сезон, но тук конфигурацията е различна от моята.
gnt69 - майстор
St_Ivanov написа:
Направено е така поради липса на място. Помпата е 2" и трябваха редукции кранове филтър. А клапата е 1".
Прикачен файл:
20171214_100626.jpg
St_Ivanov - напреднал
filmatoplo написа:
Винаги я правя тази спирачка и за др се ползва.
В Събота ще кача снимка на системата, ако можеш да дадеш съвет за тази спирачка. Съотношения, височини, количество флуид и други параметри.
St_Ivanov - напреднал
gnt69 написа:
St_Ivanov написа:
Направено е така поради липса на място. Помпата е 2" и трябваха редукции кранове филтър. А клапата е 1".
Прикачен файл:
20171214_100626.jpg
Като гледам моята е същата. Помпа 1цол, клапа 1цол. Имаш ли спомен за цената?
При теб чува ли се или чуваше ли се пръщене при работеща помпа в областта помпата и клапата? Питам защото при затворена система е възможно вероятно да се избегне кавитацията заради повишеното налягане преди и след клапата. На какво налягане ти е систевата?

Тема "Проблем с гравитачното циркулиране в системата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: