• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Rubo - помощник
Rumen72 написа:
Здравейте, вчера си поиграх с горелката и и накичих малко благинки - сложих и датчик за БГВ и програмирах управлението на буфера/бойлера/, ама поради липса още на такъв - накичих датчика на върнатата вода
Здрасти Румба, благодарение на теб подкарах моя трактор (горелката) =D>.
Та въпроса ми е: може ли малко инфо къде си свързал датчика за БГВ и какъв е той, трябва ли да се пипа по настройките, понеже пробвах да свържа датчика, който показва температурата на водата монтиран отзад котела на извод "датчик БГВ", но нищо не стана.
Нямам буфер, искам да ми покаже темп. на върнатата вода, там имам монтирана гилза с капилярен термометър.
Rumen72 - специалист
Датчика трява да е модел NTC 10 K ,връзва се на изведеният клеморед за датчик БГВ, който всъщност е IN 5 на горелката, после се конфигурира входът IN 5 като се въвежда в позиция Р76 = 9 , и също така се програмира вида на водопроводната инсталация в позиция Р26 = 3 и системата започва да работи по долната схема. Успехи , и ще ти се появи меню температъра буфер, там настройваш темперарурата на буфера , като дефиринциалната разлика е 5 по подразбиране!

Прикачен файл

Screenshot_2017-12-18-20-09-52.jpeg

Прикачен файл

Screenshot_2017-12-18-20-09-36.jpeg

Прикачен файл

Screenshot_2017-12-18-19-54-03.jpeg
Rubo - помощник
Rumen72 написа:
Датчика трява да е модел NTC 10 K ,връзва се на изведеният клеморед за датчик БГВ, който всъщност е IN 5 на горелката, после се конфигурира входът IN 5 като се въвежда в позиция Р76 = 9 , и също така се програмира вида на водопроводната инсталация в позиция Р26 = 3 и системата започва да работи по долната схема. Успехи , и ще ти се появи меню температъра буфер, там настройваш темперарурата на буфера , като дефиринциалната разлика е 5 по подразбиране!
Благодаря много утре поръчвам датчика и ще пиша какво се получи.
Rubo - помощник
Ето резултата:
Прикачен файл:
Screenshot_2017-12-24-22-39-00.png
Прикачен файл:
Screenshot_2017-12-24-22-19-28.png
Th57 съм задал на 11 и за сега е добре.
Rumen72 - специалист
Rubo написа:
Ето резултата:
Прикачен файл:
Screenshot_2017-12-24-22-39-00.png
Прикачен файл:
Screenshot_2017-12-24-22-19-28.png
Th57 съм задал на 11 и за сега е добре.
Браво, само ,че ако е на бойлер или буфер е добре, ама ако мери върнатата вода, нещо не ми харесва тази температура. Нещо малка ми се види делтата, защо връща толкова гореща вода, ако е на върнатата вода? Трипътен има ли? На каква температура е трипътният?Ако няма трипътен, имаш проблем със скоростта на помпата! При мен делтата е 18 /20 градуса, върнатата не качва повече от 43 , при топла 62 гр. Успех!
filmatoplo - майстор
Кой каквото и да прави делтата при радиаторите в работен режим е 20 градуса ,когато разделим подаването от котела към радиаторите на два кръга ,без значение дали посредата има вентил или и буфер .В такъв случай има една кражба на температура към самия котел и буфер ако има ,но делтата към радиаторите си седи 20 без значение колко градуса се подава към тях .За да бъдат показанията коректни одвен температурите на вход изход на котел и буфер дайте температура вход изход радиатори
Rubo - помощник
Нямам трипътен вентил, не знам къде се свързва и за какво служи, помпата работи на 1. Системата (отворена) е правена от мен и баща ми през 1988г. До сега се отоплявах с печка Терма 28 правена от нас с водна риза. Малка ли е разликата м/у топлата и върнатата вода, какво мога да сторя по случая. Имам свързан бойлер 100л към кръга на радиаторите, като крана към серпентината е полуотворен.
Rumen72 - специалист
Rubo написа:
Нямам трипътен вентил, не знам къде се свързва и за какво служи, помпата работи на 1. Системата (отворена) е правена от мен и баща ми през 1988г. До сега се отоплявах с печка Терма 28 правена от нас с водна риза. Малка ли е разликата м/у топлата и върнатата вода, какво мога да сторя по случая. Имам свързан бойлер 100л към кръга на радиаторите, като крана към серпентината е полуотворен.
Ами според мен е малка разликата, ама специалистите ще кажат, аз все пак съм любител! Според мен при тази малка разлика се получава едно ненужно превъртане на топлата вода в системата, т.е. не можеш да усвоиш пренесената топлина от котела в радиаторите и преди да е отдала топлината водата я връщаш обратно в котела. Но пък от това има нещо положително и то е, че няма да имаш проблем с конденз и оросяване в котела при тези температури! Питай специалистите кво ще кажат, според мен трябва малко баланс на системата, за да докараш делта поне 10 /15 градуса , иначе ако те топли и не те бъркат загубите, карай така. Щом помпата е на скорост 1 , може само да се опиташ да регулираш дебита през радиаторите и да балансираш системата. Успех!
Rubo - помощник
Rumen72 написа:
… иначе ако те топли и не те бъркат загубите, карай така. Щом помпата е на скорост 1 , може само да се опиташ да регулираш дебита през радиаторите и да балансираш системата. Успех!
На втория етаж 3'те радиатора са с термоглави, а на първия един от четирите радиатора е с термоглава, като двата са леко притворени и един отворен докрай и бойлера както описах крана е на половина отворен.
filmatoplo - майстор
Тъй де идват си нещата .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Горелка Марели 858VIP /SMB 50/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: