• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
FTP
Здравейте,

При опит за спиране (посредством бутона за изключване), горелката върна обратен огън и разтопи маркуча за подаване на пелети.
Изчистихме котела и комина (повторно), но горелката продължава да връща обратен дим, който преминава през шнека и излиза от бункера с пелети.
Това най-често се случва когато горелката работи на пълна мощност (докато загрее водата).

В момента горелката е с фабричните настройки, като вентилатор 1 е зададен на 50 - 95%.
Опитахме да намалим тези стойности, но те важат само по време на работа (горене). При изключване (догаряне), вентилатора винаги работи на 100% и не може да се намали.

Горелката е Bisolid EVO 35kw (за изгаряне на слънчогледови пелети).
Котела е Solitech Plus 5F, като горелката е монтирана на долната врата.

Може ли да се начрави нещо?
Благодарим предварително
Последна промяна от FTP на чет дек 21, 2017 3:20 pm, променено общо 1 път.
gnt69 - майстор
Отвори клапата на димните газове.
FTP
gnt69 написа:
Отвори клапата на димните газове.
Клапата е отворена докрай. :?
gnt69 - майстор
Не би трябвало да гаси със 100 процента вентилатор. Викай инсталатора ако не знаеш откъде се оправя. Аз съм с Грейко при нас гаси на 3 степен и след изгасяне прави продухване 20 секунди на вентилатор 100%. :partyman:
filmatoplo - майстор
Понеже разчитат горелката да гори слънчогледови пелети явно затова пържи вентилатора на 100% за да изчиства тръбата ,такава ще нормалната работа предполагам.може и се намаля знам ли.
FTP
gnt69 написа:
Не би трябвало да гаси със 100 процента вентилатор. Викай инсталатора ако не знаеш откъде се оправя. Аз съм с Грейко при нас гаси на 3 степен и след изгасяне прави продухване 20 секунди на вентилатор 100%. :partyman:
Имахме посещение от инсталатора. Препоръча периодично да чистим тубуса на горелката, защото се събирала пепел. Това означава, че преди изключване, първо трябва да я изчистим. :rolleyes: Отделно трябва денонощно да има човек до нея, в случай че реши да се изключи или прекъсне захранването за секунда. Горелката се води "самопочистваща се". :idea:
filmatoplo написа:
Понеже разчитат горелката да гори слънчогледови пелети явно затова пържи вентилатора на 100% за да изчиства тръбата ,такава ще нормалната работа предполагам.може и се намаля знам ли.
В сервизното меню "Настройки Стоп" има само време за догаряне (3 мин), огън стоп (15%) и почистване (90 секунди).
filmatoplo - майстор
:? !ще има нещо но какво .монтирал съм няколко тубусни но от другия модел който е за дървестни пелети ,работят си добре ,и те искат обслужване но не по време на работа а просто да се почиства тубуса ако има отлагания в случай че пелетите правят шлака .И най важното - горелката иска първоначална настройка както трябва след това тя си работи и остава само хубаво гориво .
gnt69 - майстор
filmatoplo написа:
Не би трябвало да е така. То като духне на 100% вентилатора и всичките пелети които са в тръбата директно в пепелника без изгаряне.
filmatoplo - майстор
Предполагам само ,не съм виждал такава горелка.чудя се на какво разчитат че ще.гори слънчогледови пелети за които едва се справят горелките Грейко .и което ми хрумна е само силен вентилатор.
FTP
gnt69 написа:
filmatoplo написа:
Не би трябвало да е така. То като духне на 100% вентилатора и всичките пелети които са в тръбата директно в пепелника без изгаряне.
Въпросните 100% са само предположение, но определено не са и 50%.
Пепелта не се издухва - тубуса я придвижва напред.
  • 1
  • 2

Тема "Разтопен маркуч вследствие на обратен огън (Bisolid EVO)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: