Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Lestat - напреднал
Колеги зложих си Котел Солитех 35 киловата в мазето с винтелатор за обдухване, но имам сериозен проблем !!! В Събота го запалих за първи път с адския кеф, но котела ПУШИ, като пусна вентилатора!! Значи с полвин кофа въглища и малко дърва дигна 90 градуса за уникално кратко време ( но с работещ вентилатор ) !!! А пусна ли вентилатора от всякъде почва да пуши - избива пушек през вратичките, през болчета, отзад при кюнеца и става страшно задимено в помещението ( цялата къща се опушва ) !!! А без вентилатор повече от 60 градуса не ще и няма никакво изгаряне!! Явно комина не може да поеме газовете- дядо ми ги е правил кога са стрили къщата и не са измазани хубаво и са малки и са не знам кво да права ??? Тоя котел без винтелатор нема да ме сгрее, а с вентилатор е пушилка яка ... Някакъв съвет да ми дадете ? Да се опитвам ли да го херметизарам или няма да помогне, като комина е шибан ? Ако някой е имал проблеми от такъв тип да помага, че нищо не права
Последна промяна от Lestat на нед окт 05, 2008 5:45 pm, променено общо 1 път.
sek.1 - специалист
Ако проблема ти е в малкия комин спасението е зидането на нов външен с коминни тела никакво уплътняване не помага имам опит от моя съсед на който за една зима му се напукаха старите комини в къщата с подобен котел и се наложи да зида нов външен.
Bobivan - специалист
Когато се слага котел се преценява тягата на съществуващият комин!Премахнете кюнеца между котела и комина,и със запалени клечки кибрит близо до розетката проверете тягата(добрия комин гаси пламъка)!!
Ако тягата е малка са възможни доста варианти на причините-ниска височина,малко сечение,стеснена бленда на комина в резултат на дълго използване,или в резултат на недоброжелателни действия на някой комшия отгоре..Какво е сечението на кюнеца котел/комин?
Има ли остри чупки?
Мисля че на сайта на ЕЛИДО или ЕРАТО имаше книжка за комините.Прочетете я!!!

По принцип вентилатора е направен така,че когато температурата започне да намалява,той вкарва допълнителен въздух,за доразгаряне и максимално добре използване на горивото!!Иначе котела засмуква въздух от клапата(настройваема) най отдолу...
donnna - специалист
аз знам едно - котела за парно трябва да е минимум 25/25 санта широк и 60 санта над билото на къщата....
emilm - помощник
Ами не знам дали комина е причината,както писах в друга тема наскоро строих външен комин и сложих един Будерус 25кв,който ме измъчи няколко дена и заприличах на коминочистач,както ти казваш-дими от всякъде през уплътнения,през винтове и др. и се усъмних на комина но се оказа че под изхода за комина в котела има една клапа за допълнителен въздух и когато я отворих котела замърка като "коте"!Та мисълта ми е огледай го още един път и виж дали наистина го настройваш правилно за работа
sek.1 - специалист
Освен че старите комини са с малък диаметър (всеки комин е смятан за по една печка) те са зидани с обикновенни тухли при съседа ми просто тухлите не издържаха на по високата температура на котела и комините се напукаха по дължината и на двата етажа на къщата и димът минаваше от всякъде.
null - специалист
При мен котела ползва два комина, смятани като за по една печка.
Дърпа си добре, но поради това, че са тесни отворите се налага да го чистя два пъти на сезон.
Е не е голяма работа и дори се кефя като се кача на покрива черен-черен и махам на тия дето ме гледат отдолу. То не можете да си представите как ходят хората по улицата - никой не вдига поглед. Само един път от съседния блок една баба видях как викна внучето да ме гледа (нали съм коминочистач)
Lestat - напреднал
Колеги ето понащраках малко снимки на котела и котелното, малко лошо качество са, ама все пак с GSM съм ги правил :wink: Значи тая събота и неделя пак го палих и много ме радва това котелче, въпреки проблема с пушека !!! Винаги е задимено, но отварам едно прозорче в мазето и пушека бяга навънка ( просто е невъзможно да се зида външен комин там )!! Значи, като отвора вратичката отдолу за въздуха повече, по не пуши !!! Явно от там бяга въздуха нагнетяван от вентилатора, но пък и по малко разпалва, но ще търса компромисни варянти, какво да се прави... По добре пушек с вентилатора, отколкото без вентилатор- без вентилатор повече от 60 градуса не дига :wink: Значи имам въпросче към колегата, който е работил с тези котли !!! Значи има една метална преградка, която може да се слага и маха , каква роля играе?? Предполагам да завихря огъня и да бяга по бавно от котела ( да отдава повече на водата )? Аз съм я махнал, защото не може да се затвори вратичката от него - не ми е нивелиран котела и това предполагам е причината( наклонен е леко на една страна )- ше го нивелирам тия дни :wink: Аз даже се замислих, че може и заради това да не уплътнява вратичката и да пуши, ще го нивелирам да видя дали ще е по добре !!! Пуши и през дифузиорчето !! Имам още един въпрос ! Гледам, че слагат на някои комини онези въртящи се тела, помагат ли ??? Ако е така да сложа, да подобря малко тягата ? Ако някой е слагал такова нека сподели , адски ще съм му благодарен :wink:

Не мога да кача снимките някой , ще помогне ли , пише ми нещо от сорта, че има ограничение на пикселизацията , там до 800 , има ли начин а да се качът ?
Lestat - напреднал
!!

Прикачен файл

Изображ.095.jpg
Изображ.095.jpg (33.11 KиБ) Видяна 7701 пъти

Прикачен файл

Изображ.096.jpg
Изображ.096.jpg (125.76 KиБ) Видяна 7706 пъти

Прикачен файл

Изображ.100.jpg
Изображ.100.jpg (133.98 KиБ) Видяна 7707 пъти

Прикачен файл