• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 34
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arxd129 - специалист
kozl написа:
Не е ясно какво излиза от ГРТ. Това де си видял през процепите вероятно са кабелите свързващи електромерите.
Да, и аз така мисля. Ама защо няма ЖЗ проводници, отиващи към апартаментите?
arxd129 - специалист
nikolov333 написа:
Може да видиш заземителната шина някаде отвън на шкафа, ако е закрепена с болтове. Вероятно е обединена с PEN проводника на входящото захранване на обща шина, а до апартамента ти тръгва 3 проводна инсталация с отделен PE и N..
С две думи търси проблема в главното електромерно табло или по трасето до тебе.. :idea:
Да, в шкафа с електромерите се вижд шина. Починкована.
Но ЖЗ проводници няма. Тръгват сини и черни проводници - всички в един сноп. Обвързан е снопа със "свински опашки" като че ли...

По линейните сгеми няма ли нещо полезно в случая? Благодаря.
kozl - майстор
Не ни даваш снимки, не знаем как е структурирано ГРТ. Тези табла, които съм срещал вътре в сградите, изходите към апартаментите са най-горе в таблото. От там тръгват проводници или кабели към апартаментите.
arxd129 - специалист
kozl написа:
Не ни даваш снимки, не знаем как е структурирано ГРТ.
За снимките на шкафа с електромртите - обясник защо не показвам. През процепите снимки не стават.
kozl написа:
Тези табла, които съм срещал вътре в сградите, изходите към апартаментите са най-горе в таблото. От там тръгват проводници или кабели към апартаментите.
Да. И таблото на входа е точно такова.
Ама това какво ми помага? Или пречи?
Един жз проводник да имаше - щех да го зЪрна.
arxd129 - специалист
На първия от прикачените файлове, ПОЧТИ по средата на изображението има записана в кръгче една ЕДИНИЦА, т.е. "1". И до това "1" оградено с кръгче, пише разни неща (непонятни за мен).

На третия от прикачените файлове, това същото "1" в кръгче, го има сложено на етажната площадка. Но там надписи няма. Само "1" има.

Пак на третия файл, точно до въпросната "1" има един условен знак - правоъгълниче, чието запълване е диагонално. В смисъл - правоъгълничето не е запълнено по начин, показан в ЛЕГЕНДАТА в първия файл. (Т.е. този условен знак го няма в легендата.)

Та... каква означава тази "1" в кръгче? (При всички случаи НЕ ОЗНАЧАВА "коридор на етажа".) И какво означава въпросният условен знак, намиращ се точно до "1". Моля гледайте третия файл.

Благодаря.
plamen6703 - майстор
Не ти ли писна да се обясняваш като ученика и да четеш толкова глупости в поредната безсмислена тема, която се изчерпва само като кажеш, че нищо не разбираш от електротехника и ДТЗ :partyman:
kozl - майстор
arxd129 написа:
kozl написа:
Не е ясно какво излиза от ГРТ. Това де си видял през процепите вероятно са кабелите свързващи електромерите.
Да, и аз така мисля. Ама защо няма ЖЗ проводници, отиващи към апартаментите?
Ами в твоя влизат два - търси от къде излизат, може и да откриеш отговора.
DMN - майстор
Според мен трябва пак да се наблегне на това с червеното, май за втори-трети път го казвам:
arxd129 написа:

Направих следното: Свързах кабела N с кабела PE - преди ДТЗ. Окъсяването между тези два кабела направих с жица 0.7 кв.мм до максимум 1 кв.мм (не мога да преценя точно колко квадрата е жицата). Нямах под ръка по дебела жица. Не съм прекъсвал кабела PE - т.е. той продължава да си излиза навън от апартаментното ми табло (Нали смятаме, че е прекъснат някъде - защо да го прекъсвам още!)

При това положение - може ли да се счита, че и PE-кабелът вече е "заземен"? Благодаря!

Какво още направих:При включен консуматор 100 вата между L и N (след ДТЗ разбира се) окъсих N и PE. ДТЗ пак не сработи. А при окъсяване между L и PE - ДТЗ си сработи.

Моля за коментарите ви. И за предположенията ви.
Благодаря!
Когато защитния/PE/ проводник от контакта, от контакта, от контакта/3 пъти го повтарям нарочно/ се свърже за нулата преди ДТЗ, то при консуматор 100 вата в същия контакт и при окъсяване на N и PE след ДТЗ в същия контакт, ДТЗ би трябвало да сработи!
Авторът обаче така и не включи някакъв по-голям товар - например 1000 вата и пак да пробва същата постановка, която прави, щото проблема може и да е в ДТЗ-то - да сработва при по-голям ток от нормалното.Както не се разбра - има ли връзка между PE проводника в контакта с PE проводника в апартаментното му табло! Няма и никакви уреди за измерване. Както се каза вече - дадоха му се достатъчно много насочващи съвети. Ама няма как човек да си измери кръвното, като няма апарат за тази цел, и като не слуша какво му се казва от хората тук!
Последна промяна от DMN на пет дек 22, 2017 2:47 pm, променено общо 1 път.
arxd129 - специалист
DMN написа:
Авторът обаче така и не включи някакъв по-голям товар - например 1000 вата и пак да пробва същата постановка, която прави, щото проблема може и да е в ДТЗ-то.
Приятелю, преди да си "докарам" заземяване до апартаментното табло, всякакви предположения за евентуален проблем в самата ДТЗ са прибързани. И, вероятно, грешни. Проблемите в ДТЗ ще ги мисля по-после.

Сега мисля за това, къде е НЕСВЪРЗАН моя заземителен кабел. А съм убеден, че заземителният ми кабел не е заземен, защото при свързването му през лампа с фазата, лампата не светва. Това е проблема.

И разрешаването на този проблем може би ще стане постредством правилното изчитане на файловете с чертежите.

Каква е тази спомената в предишен мой пост единица - "1" в кръгче? И какво означава полузапълненото по диагонал правоъгълниче? (Моля, погледнете отново първия и третия файл.)
Благодаря.
DMN - майстор
Така, с кръгчета и диагоналчета, няма да се занимавам, нито пък със схемите.
Пак те питам - имаш ли сигурна електрическа връзка на PE проводника в контакта с PE проводника в апартаментното ти табло/таблото в апартамента/? Измерено ли е това?
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 34

Тема "Грешка /проблем/ в една диференциалнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: