Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
totko - специалист
Тъй като тепърва ще се пуска водопровод и канализация, бих искал да попитам кое е по удачно да се направи: да прекарам до шкафа на мивката тръби за топла и студена вода и чрез разклонение на студената тръба да отведа вода до смесителната батерия и до пералнята, или да пусна отделна тръба за пералнята която пак ще влезе в шкафа на мивката?
Същото е и за канализацията - дали да вържа обратната вода на пералнята към сифона на мивката, или да пусна отделен канал, който пак да влезе в шкафа на мивката?
Time2Burn - специалист
И на двата въпроса е по - удачен втория вариант. Често повечето тръби пречат на мебелите после, или не идват както трябва и се налага да се преправя. А и аз често обичам да казвам " По - добре ако тече да е само от едно място" , а не да се чудиш ако се появи теч от къде може да идва.
totko - специалист
Привет Time2Burn и благодаря че си се включил със съвет!Този раздел явно не е толкова посещаван, за разлика от някой други раздели.
Ако правилно съм те разбрал, съветът ти е следния: при поставянето на водопровода в стената, да пусна само една тръба за студена вода към шкафа на мивката и да замажа водопровода, а вече в самия шкаф да си направя разклонение към пералнята и към смесителя. Правилно ли съм те разбрал?
sek.1 - специалист
Пускай спокойно едно разклонение от батерията при ПП тръбите не се налага да мислиш за бъдещата им корозия и намаляващ дебит като при поцинкованите.
Time2Burn - специалист
Правилно си ме разбрал. И отводняването на пералнята го вкарай в сифона на мивката.
totko - специалист
Ок, благодаря!
А бихте ли написали някакви мнения, препоръки и по другата ми тема - "Въпроси за смяната на водомер и тръбите около него"
malkstor - специалист
И аз да питам нещо по темата:

Изображение

Както е показано на тази картинка, отходната тръба за мръсната вода на стената се намира на около 60 сантиметра от пода по стандарт. В случая ме интересува за миялна машина, но предполагам положението е същото. Та въпроса ми е ако се сложи по-надолу този вход, да речем на 40 сантиметра от пода, може ли това да доведе до някакви проблеми после? Нямам идея миялните машини и пералните дали имат някакви клапани за спиране на изтичането на мръсната вода. Питах един майстор, той каза че по-старите модели нямат, за новите не знаел, и ако го сложим много ниско може да изтича постоянно водата от уреда и да му нарушава работата.
lyki - специалист
malkstor написа:
И аз да питам нещо по темата:

Изображение

Както е показано на тази картинка, отходната тръба за мръсната вода на стената се намира на около 60 сантиметра от пода по стандарт. В случая ме интересува за миялна машина, но предполагам положението е същото. Та въпроса ми е ако се сложи по-надолу този вход, да речем на 40 сантиметра от пода, може ли това да доведе до някакви проблеми после? Нямам идея миялните машини и пералните дали имат някакви клапани за спиране на изтичането на мръсната вода. Питах един майстор, той каза че по-старите модели нямат, за новите не знаел, и ако го сложим много ниско може да изтича постоянно водата от уреда и да му нарушава работата.

Няма никви клапани ,просто на новите перални отходния шланг е захванат на необходимото ниво със скоба ,така че и на 10см. от нивото да е входа е предпазена от гравитъчно изтичане на водата.При старите перални тази скобка я нямаше и важеше това правило.А и да няма скоба ,просто прикрепи от заде към корпуса на пералнята със свинска опашчица отходния шланг на необходимата височина и си готов.
malkstor - специалист
Супер, благодаря! :)

Тема "Свързване на пералня към водопровода и канализацията" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: