• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Това не знам дали не го по-отрекохме да вкарваме тръбичката с фреон като серпентина на бойлера , мисля че се реши -топлото и бгв да са с приоритет .Или да започва топлото на апартамента първо а затоплянето на бгв да става в друг удобен момент -при вечерен спад или при изключено отопление по програматор или стаен термостат .Ако ще се топли бгв лятото за сметка на охлаждането :? :wink: става -преценете си + и -.
denuchi - специалист
stivemaster написа:
Писал съм по принцип, как най енергоефективно би трябвало да се направи ,Филма мисля че веднага ще разбере какво имам предвид .Ако ви се обсъжда някакъв случаен, но пък скъп модел ,който не е направен така ,това е друга работа.Според мен термопомпата, трябва да служи както за отопление така и за охлаждане.И ако освен това от нея трябва да се добива и БГВ, трябва да е направена с два чифта изходи с различен дебит.Единия (с по малък дебит) извеждащ фреон преди четирипътния вентил и служещ за кръга за БГВ.Втория с по голям дебит е за топлообменника захранващ конвекторите .
В случая наистина случаен модел. А за скъп не е скъп, има къде по скъпи и то х3,х4 в цената. И те са изпълнени точно така, като този случаен модел.
stivemaster - майстор
Съжалявам за конкретния коментар тогава не го вземайте предвид.Аз мисля че дадения пример е схема за влкючване на тази термопомпа в частния случай за работа с подпомагане от соларна система.Нищо от схемата на самата термопомпа не е дадено в нея както и на контролера и за управление или пък за логиката на управление.
А че добиваната БГВ от термопомпите винаги ще има нужда от допълнително подгряване е ясно.
Филма кога сте "отрекли" фреоновия кръг през бойлера не знам и не вярвам в параноичните решения.Ти имаш богата практика ,колко пъти си виждал пробит топлообменник ?Щото фабрични комбинирани (с фреонов и електрически нагревател) фланци вече се продават, за най разпространените бойлери.
В интерес на истината, аз лично бих препочел за БВГ-то отделна евтина конвенционална термопомпа като външно тяло от климатик 12-ка.
Не виждам смисъл от обсъждане на фабрично изработени, в някои случаи висок клас термопомпи, във този форум където имаме претенции да използваме решения създадени в голямата си част от нас или най общо казано от непрофесионалисти .Имам предвид, че от външното тяло на почти всеки инверторен климатик, може да се създаде нелоша термопомпа и с малко помощ от сведущи по въпроса (относно алгоритъма на работа на фабрична такава) с един програмируем контролер (примерно Сименс - 300лв с кабел за връзка и фирмен софт) да я управляваме.Нещо повече не само нея а и елементите от схемата (охлаждане /отопление/БВГ) ,както и ако тя съдържа и допълнителни топлоизточници като соларни панели и др.
myozov - напреднал
Какво Ви е мнението дали да слагам буферен съд на термопомпата (италианската, както са дали в пдф-а) или да разчитам на инверторния компресор? и колко литра трябва да е за тази мощност някой може ли да ми каже че нямам много място в апартамента?
Ahmakov - специалист
За дълга и безпроблемна работа монтажа на буфер е желателен. Големината се определя от мощността на термопомпата и количеството на водата в системата. Ако става въпрос за 8kW модел, бих ти препоръчал не по малък от 60 литра, но е по добре 100 литра, ако имаш място.
myozov - напреднал
Точно, че нямам място за буфера трябва да пробия пода и да го сложа долу в общото мазе, а там си е студеничко??. Иначе имам един бойлер 80 или 100литра е незнам точно той може ли да се ползва за буфер. Кажете си мнението за добавката за замаската има ли смисъл от нея и колко добавка ще ми е нужна за 60кв. замаска на 4см. или какъв и е разхода и аз сам ще си го сметна( по колко се слага и как). Каква е главната роля на тази добавка, защото имам познат дето може да ми намери всякакви добавки за бетон и ми препоръчва два вида в комбинация - суперфлоид М1 и връзка "У".
шоп - майстор
phoenix написа:
здрасти
първо добра сметка за ток, моята за декември(01.12.2010 - 02.01.11) е 125лв, чакам да видя и твоята за декември.
От няколко дни експериментирам, но тъй като в момента нямам финанси да купя всичко от нещата за следене наконсумацията за сега само гледам какво става през едно уредче за консумация и ампер клещи. Напълно те разбирам какъв е проблема със бойлера и аз доста време се чудех как да го реша. Но за сега съм се спрял на следното решение. Поддържам Т на водата такава, че бойлера да е винаги топъл, когато се загрее системата се балансира и консумира както при теб горе долу постоянен ток в моя случай към 600вата. След като усетя че ми става много горещо си намалям термоглавите с една идея и от там си регулирам Температурата във всяка стая. Дистанционното не мисля че трябва да се пипа. Когато му задам по-ниска Т през дистанционното климатика започва почти да спира да консумира докато изстуди бойлера и останалата вода в системата и след като се балансира цялата система консумацуията става пак същата като преди около 6-700вата. Извода е по-добре да поддържам по-висока Т на водата, бойлера да е винаги пуснат, защото както сам каза той е и балансьор и да регулирам конвекторите/радиаторите за комфортната Т по стаите. Консумацията е почти еднаква ако поддържам Т на водата 45°С или 38°С
Изтупвам темата от прахта.

Не мога да се въздържа да не пиша, защото се пишат неверни и подвеждащи неща. За да не бъда обвинен в избирателен копи/пейст цитирам всичко, а червеното болдвано е откровенно невярно.

При всяка ТП, когато увеличаваме температурата на кондензация с 1 градус по С, понижаваме хладопроизводството на компресора с 1%, а КОПа пада с 3%

За някой "колеги" ако 21% по-нисък КОП е "почти еднаква консумация" за мен не е!

Ужасявам се като знам, че някой "колеги" правят ТП срещу заплащане!
didoka - помощник
Съгласен съм със Шоп,разликата в консумацията при посочените температури е двойна ,при 38 гр на водата е около 880 вата,при 45 гр е около 1700 вата.
kpacи - специалист
шоп написа:
Ужасявам се като знам, че някой "колеги" правят ТП срещу заплащане!
Пише се някоИ "колеги"
И аз се ужасявам като видя такива граматически и правописни грешки, ама това е друга тема :)
Честита Коледа на всички!
dilait19 - специалист
:partyman: Колеги, не се засягаите, но ЕМО като почна с ТП, някои от вас се грееха на печки "Чудо" :проба: а ТП си мислехте, че е задница парен локомофтив :? Когато извървите, неговият път и образование, моля заповядайте
п.п. Емо, го познавам от 2012г.несъм му АДВОКАТ, но Евала на такива колеги (много са малко) в форума. Той и за това спря да пише тук, само да влиза в безсмислени спорове с "ВСЕЗНАЕЩИТЕ
"те са на всяка манджа мерудия, те са едни и зъщи в форума. ВЕСЕ
ЛА КОЛЕДА :drinkers:
ШОП, ТИ вместо да работиш 24ч.и да почиваш 72,можеш да работиш за НАСА :rolleyes:
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: