Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Това е добре че имаш толкова вода ,номера е да не гаси .
ivan_tcb - помощник
phantom_ написа:
Значи добре си го направил щом има и модулация на мощността. А как, от какво го направи?Котела ти е добре да е голям за да може да усвоява топлината от горелката,но щом събира 400лт.вода това вече не е много добре!
Контролера е с ардуино мега 2560.
gnt69 написа:
ivan_tcb написа:
Трябва като гори на 1-ва трябва да мине през втора и тогава трета мощност. Аз доколкото разбрах от написаното горелката гори 3-2-1 и пак 3-2-1, би трабвало да е 3,2,1-2,3.
Иначе и аз не виждам проблем при целодневно отопление да се стопли повече вода. Виж при циклично сутрин и вечер системата става тромава с толкова вода, в тоя случай ти трябва по пъргава с по малко вода да се стопля бързо. :partyman:
По мои наблюдения,когато наближи горната граница на температурата и превключи на средната мощност започва да катери до достигане на горната граница доста по бавно,но все пак трябва мощност за да достигне горната граница.Ако обаче превключи на средна мощност при падане на температурата преди долната граница тогава започва отново да набира градуси,и няма да превключи на висока мощност докато не достигне горната граница.И ще зацикли на едно положение.Ако пък намаля средната мощност няма да може да набира остатъка до горната граница.
filmatoplo написа:
Това е добре че имаш толкова вода ,номера е да не гаси .
Не се гаси .Освен ако няма някаква сериозна причина.Достигане 95гр на котела или няма пелети.Иначе бачка нон стоп.

Прави ми впечатление че дори при толкова голямо количество вода пак изстива доста бързо(в рамките на един час сваля 7градуса).А да кажеш че радиаторите охлаждат бързо ме съмнява.То при 70гр темп на вода, в къщи е 22-23гр.Термоглавите са на 4!!! :? То при това положение те са все отворени все едно съм със старите кранчета.

Иначе горе долу това е схемата на котела преди моята намеса:
Изображение

и след малко доработки направени с огнеупорни тухли

Изображение

Съжалявам за кофти рисунката ама по лесно ми беше да го надраскам на лист хартия. :-D
шоп - майстор
ivan_tcb написа:

Прави ми впечатление че дори при толкова голямо количество вода пак изстива доста бързо(в рамките на един час сваля 7градуса).
Според мен не е бързо. Да кажем, че имаш 1000 литра вода в ОИ. При изстиването им те отдават 8.12 киловата.

Това е, ни повече ни по-малко. Ако за този час температурите в стаите не се променят си знаеш топлозагубата при тези външни температури.

Такива са ти топлозагубите и трябва да вървиш по пътя да ги минимизираш. Не считам за оптимално, че за да поддържаш 22-23 градуса в стаите температурата на топлоносителя в ОИ трябва да е 70 градуса.
filmatoplo - майстор
Може и да си споменал - има ли циркулационна помпа ,чудя се защо трябват 70 градуса на водата .
ivan_tcb - помощник
Има циркулационна помпа,и системата е отворен тип.Тази температура е така заради радиторите,които са от старите панелни,като мощност не ги знам колко са.След нова година ще ги сменявам с алуминиеви.Както и още куп други модове по къщата.
filmatoplo - майстор
По добре пак панелни радиатори тип - 22 .но трябва да се оразмерят с температура на топлоносителя 60 -65 градуса .
ivan_tcb - помощник
Тъй като не съм много на вътре с материала.Можеш ли да поясниш защо по добре панелни вместо алумин.Освен че сега като ги поразгледах цената е сравнително по ниска от алуминиеви такива мк :? .То аз съм малко като жабата дето видяла че подковават коня и тя вдигнала крак.Малко оспамихме пак темата.За което се извинявам.
filmatoplo - майстор
Минах и през това ,да и какво. :wink:
lz2skt - специалист
Просто по думите на румънеца ,който я е направил е доста сполучлива и му върши работа....ако имаш гараж или работилница и буташ от време на време там за 3-4ч на ден и си решил да се топлиш на пелети има ли смисъл да даваш 1300-1700лв за горелка ?.С елементарни умения по рязане и заварявяне,малко железа и вент-предполагам човек може да се вмести в 50лв...

Тема "Как да си направи сами пелетна горелка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: