Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Софийска вода не се занимава с частни ремонти.
Мухъла да вземе да се събуди и внесе яснота в изказването си.
Предполагам, че става въпрос само за хоризонталната разводка в Сутерена до и вкл.крановете за вертикални щрангове.
muhala написа:
Блока ни е строен 1960г и от тогава тръбите в мазето не са сменяни. Топлата и студената вода са 2,5" метални тръби. Рециркулацията е 1".
Искат му проект, щото да се застраховат да не вземат те решение да намалят диаметрите на тръбите.
Стоманените тръби обрастват дори тук в София където твърдостта на водата е около 8 и губят диаметър и съответно проводимост.
В наша сграда случихме на кофти партида чешки РР тръби и на 10-тата година подменихме хоризонталната разводка в сутерена. Интересното бе, че проблемните тръби бяха с предназначение за топла вода, а тук там имаше снадки за РР за студена вода и те нямаха никакви признаци за дефекти. Освен това по вътрешната повърхност на РР тръбите нямаше твърди отложения, а нещо като мазна кал, прилично на грес, което бе с незначителна дебелина. Т.е. няма обрастване. Тръбите запазват праводимост.
Още преди 20 г, когато РР още не беше навлязъл в масова употреба за водопроводни тръби забелязах, че пластмасовите тръби не трупат обрастване. Тръби използвани в много твърди води, с прекалена минерализация, натрупват около милиметър кора, която после се троши. Е тръбите бяха с Ф>100 и от натрошеното имаше проблеми от запушване към отклоненията.
Но поцинкованите, днешни тръби ще започнат да създават проблеми след 10-тата година, а може и по-рано. Понястоящем поцинковани тръби се ползват само за ПП водопроводи.
torbalan - Дървен философ
preslav написа:
... (Торбалан е малко в заблуда, но ще се поправи)...
Топла вода - 24 метра тръба, 4 тройника за отклоненията 4 крана.
Студена вода - 24 метра тръба, 4 тройника за отклоненията 4 крана.
Рециркулация - 24 метра тръба, никакви тройници, никакви кранове, 4 муфи.
Долу при абонатната ще трябва една торба колена и неясно колко още тръба, но няма да е много.
Най-горе на последния етаж ще трябват още две колена и една редукция, за да се върже рециркулацията.
Ще подменят вертикалните щрангове, тоест съществуващите кранове, които спират топлата, студената вода и рециркулацията най-вероятно си работят и няма да се сменят. Ако ще се подменят - това са още 3 крана.
Ще трябват и преходници от метална тръба към ППР.
Това за единия вход, още толкова за другия.

За какво и е на рециркулацията кранове, пак питам?

Не знам точно как е реализирана в конкретния случай схемата и защо ВиК специалистите са отказали да свършат работа, но там където съм виждал по блокове старо строителство, нещата са що-годе грамотно изпълнени и подмяната не е чак толкова трудна.

Имам приятел водопроводчик. На доста входове в Козлодуй е сменил вертикалните щрангове. Толкоз ако няма в София кой да свърши работа, мога да го питам дали ме се ходи някой уикенд до София :)
kozl - майстор
Торбалане,
оти реши, че Мухала е от София и оти, че пита за вертикалните щрангове :?
Ама доде се не събуди, кой знай колко постове шъ надраскаме :lol:
За цените не искам да коментирам, защото е тъпо от началото до края хоризонталната тръба за топла и студена вода (без циркулация) в сутерена да е с 1 сечение.
А поцинкована турска тръба ф2 1/2 " в нета нямерих за 16 лв/м. Горе доле на същата цена е диаметър РР Ф75 без стабилизираща вложка. Но полипропилена е по-проводим от поцинкована тръба и сечението може да е по-малко
krasi92 - майстор
Честита коледа на всички.Предполагам че има и други фирми които могат да представят оферти така че да има някакво сравнение.
muhala написа:
...Топлата и студената вода са 2,5" метални тръби. Рециркулацията е 1".
Тръбите вървят в тройка от абонатната, която е в единия край на сградата до към 3/4 дължината на сградата (половината на втория вход). Входовете са два с по 4 ап на етаж. 4 етажа. ...
kozl написа:
Торбалане,
оти реши, че Мухала е от София и оти, че пита за вертикалните щрангове :? ...
Защото някой говореше за "Софийска вода"
А защо вертикалните - какъв е смисъла да обяснява колко са апартаментите във входа и колко кранове трябва да се сложат, ако няма да сменя вертикалните щрангове.

Иначе да - към изброените от мен материали ще трябва и още 3 тръби (топла, студена и рециркулация) от абонатната до другия вход...
muhala - майстор
Весела Коледа! Бъдете живи и здрави!
kozl написа:
muhala написа:
Входовете са два с по 4 ап на етаж. 4 етажа.
Вероятно във всеки вход има по 4 вертикални щранга (по един верт.щранг за апартаменти един над друг по вертикала) или общо 8 за двата входа.
И все пак темата е за хоризонталните разводки, от които се разклоняват вертикалните щрангове.
И така за всеки вертикален щранг требат по три крана 1 за студена, 1 за топла, един за циркулацията. 8 щранга по 3 крана = 24 бр.
И това е само за хоризонталните разводки, не става въпрос за вертикални щрангове и апартаментите по вертикалните щрангове, където кранове за циркулация не са необходими.
А защо требат по три крана на отклонението за вертикален щранг, preslav е писал.
Точно така. 2 входа с по 4 вертикални щранга.
Става дума само за подмяна/промяна на хоризонталните в мазето.
Като казах ВиК фирма имах предвид фирма занимаваща се с ремонт на ВиК инсталации.
Става дума за София.

Въпроса ми най-вече е дали текущото решение/реализация е наистина "грешно" според днешните разбирания/технологии.
Комшията, който настоява за преправяне на инсталацията му пулсирала топлата вода. При мен няма пулсация, защото пък рециркулацията я няма :butthead: Някъде по средата на трасето (хоризонталното) рец. тръбата е запушена и до един тройник е топла, после е студена.

Предполагам, че фирмата иска да се преправи роекта, защото няма как да подменят 2.5" метална тръба с ф40 ППР и дебита да се запази.
Даже 2хф40 ППР са с по - малко сечение от 2.5"
Каква е практиката ? С Какъв диаметър тръби се работи при подмяна ?
Ето гледайте какво става...

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Ми тогава какво общо имат вертикалните щрангове, кранове, апартаменти и т.н.
muhala - майстор
torbalan написа:
Ми тогава какво общо имат вертикалните щрангове, кранове, апартаменти и т.н.
Предполагам, броя на етажите, броя на вертикалните щрангове имат значение за сечението на хоризонталния щранг.
Едва ли една и съща тръба може да захрани щранг с 4 и щранг с 13 етажа.
Слагаш PPR със същия вътрешен диаметър, като съществуващите стоманени и нямаш грижи.

Лично аз съм убеден, че и един диаметър надолу няма да се усети, още повече че вече няколко души споделиха, че PPR-не се наслоява и не му се намалява сечението.

Всъщност, какво налага смяната на тези хоризонтални тръби?
От какво не сте доволни?
zz_stefanov - майстор
... и след като си решите проблема с ВиК, очаквам да ахнете, че навсякъде бие ток по чешмите. Като гледам снимките, ми се струва, че и ток тече по тия тръби.

Тема "Въпроси относно хоризонтални щрангове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: