Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Tzinata - специалист
kalin72 написа:
Tzinata написа:
Кажи как от слънчоглед ще си на 250 пък от дървесни 600.Според мен никак не излиза сметката.
Излиза. Изгорил е 1.5 тона пелети, слънчогледови на 170 лв тон, прави 255 лв. Дървесните, ако са 380 лв за тон, ще правят 570 лв.

Аз нямам транспорт, за да ида и купя 6 тона слънчогледови пелети. В наше село правят дървесни, от отпадък от гатери, и ми идват с транспорт на 350 л/пале от 70 чувала по 15 кг, или 330 лв/тон.
Виж сега реално моята сметка:
На 170лв. Слънчогледови има ама насипни и то на камион и както филма написа почва едно гребане на поляната.....
Ако чистиш пепелника 2 пъти на ден (аз съм с RB30)и котела на 3-4 дни...
Е тогава какво става?Сменяме пелетите с Донбас и сметката вече е вярна.Но тогава на коледа няма да седим и да чатим а ще чистим котел.
Само за уточнение:аз изхвърлям пепелника на 4-5 дни и чистя котела като вдигне температурата на димните газове (1-2пъти месечно)
Ползвам пелети нa TRON Казанлък 360лв. :yawinkle:
filmatoplo - майстор
Друго си е да грее слънце ,днес от 10 съм спрял топлото ,в момента термостата показва 27 градуда .предполагам до към 16 слънцето ще се скрива и температурата ще падне под 24 и ще паля баба яга . :lol: как е при вас .
andy_forresite - майстор
Аз съм разтворил джамовете и не гледам колко градуса са вътре. Щом седя с мокра тиква..
Трябваше да купя котел. Мислех да взема бош 20-24 на въглища. Е да, но 340 лева за тон и то 4 т няма да ми стигнат. Четох тук. Питах за пелетна камина. Викам си ше топля няколко стаи, що па навсякъде. После реших да е котел за да гори слънчогледови. Това гориво се възобновява ежегодно. Не нарушавам природното равновесие доколкото го има. Не ме интересува че ще има повече разправия с тези пелети. Мен не ме мързи и дори ми доставя удоволствие да се грижа за отоплението. Е, майка пенсионер, бебе, сега 15 куб дърва много ще ми дойде. Те ще ги разграбят докато успея да ги прибера.
Чистенето на котела е 15 минути, но аз се помотвам, пия кафе, припалвам цигарка и си викам от тук ще бръкна, от там ще изчистя. И те стават 30. Когато бързам мога и за под 10 мин. На дървесни щях да го чистя пак всяка неделя. Е така за кеф. Оставян е и 2 седмици. Пушекът не е по-горещ, ама ще почистя, що пък не. Същата пепел вадя. За мен е най-важно да се топля по-изгодно и да не може да се забрави да се досложи на огъня. Е, постигнах точно каквото исках. Винаги мога да подкарам дървесни, но за 800+ лева икономия (а не съм и богат) ще взимам пепелника всеки ден. Ако трябва и по три пъти. Наторявам си 800 кв м обработваемо дворно място и те така. То е като кола на газ. Който кара в града на 1 к/ и спира, не му трябва газова, а който пътува на дълго, както аз с 6 тона слънчоци пътувам за април 2018, щп да не сложи газ. Аз инвестиция за слънчоглед не трябва да правя, тк газовата е серийна екстра.
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
Друго си е да грее слънце ,днес от 10 съм спрял топлото ,в момента термостата показва 27 градуда .предполагам до към 16 слънцето ще се скрива и температурата ще падне под 24 и ще паля баба яга . :lol: как е при вас .
Същото и при мен, от 9 сутринта до преди малко горелката почиваше. 24 градуса сочи термометъра долу, горе е по-хладно, щото прозорците са отворени от сутринта.
Tzinata - специалист
[quote="andy_forresite"]Аз съм разтворил джамовете и не гледам колко градуса са вътре. Щом седя с мокра тиква..
Брат ти си убеден КОМУНИСТ. :-D
С теб не мога да споря.
Поздрави.
bedamusa - специалист
Tzinata написа:
bedamusa написа:
Tzinata написа:
Честита коледа на всички.

Тази зима като гледам заради системата си ще ударя 10 тона до в момента опуках 3, ако бях карал на дървесни понеже тествах разликата в горенето е между 15 и 20 процента в + за дървесните значи щех да съм изгорил около 2.5 тона дървесни = 1000 лв. тук под 400 няма пелети или поне аз не знам, 3 тона слънчоглед = 630 лв. Със спестените пари около 1500-2000 лв. ще си подменя радиаторите + термоглави + изолирана инсталация колекторите вече са монтирани, аз също не съм богат и предпочитам да почистя за 5 минути пепелта и на 2 седмици целия котел от колкото да хайлазувам за сметка на парите. Разликата в горенето според мен идва и в температурата на която му е комфортно на човек ние под 26 градуса не се чустваме добре и за това това е постоянната температура.
Значи да вземе човек една дряновица и като ва подметне от сега та чааак до нова година за здраве и берекет :-D :axe: шегувам се ама по някога като ви гледам постовете съм благодарен ,че не ви четат домашните тука че съм обесен одма с въпроса "Ами при НАС ЗАЩО не е така?" па иди обяснявай,че не си гледал на комшийката балдърите! :rolleyes:
Аз съм разтворил джамовете и не гледам колко градуса са вътре. Щом седя с мокра тиква..
ей го първия
Друго си е да грее слънце ,днес от 10 съм спрял топлото ,в момента термостата показва 27 градуда .предполагам до към 16 слънцето ще се скрива и температурата ще падне под 24 и ще паля баба яга . :lol: как е при вас
с кеф да го потърсиш с вършината като се сетиш че твоето животно пали в 13:00 и за 24 часа опуква 4 чувалчета без да се замисля ,верно че топля 160-170 кв.на двуетажна къща без изолация ама... :-D
Аз минавах с 8 кубика дърва ...излизаше ми с 200-250 лв по евтино с дървата ....сега минавам с 2 тона дървестни за камината и ми излизат по 380 лв за тон + превоз общо 850 лв .като ги разделя на 6 месеца излиза по 141 лв ....
как бе тая сметка не я схванах ш м извинявате... 2 тона пелети изравняват 8 кубика дръвца?!?! И аз искам такава магия при мене ама ГРЕДА :-D .При мен математиката към момента си показва следното ,... разходa ще изравни сметката за отопление със кимюр марка ДОМ с цена 300 за тон по моя край с слънчогледови за 200 за тон като цената за транспорта не е включена в математиката а тя е 250 лева .От 5,5 тона кюмюр ДОМ май ще ми трябват не по-малко от 7,5 - 8 тона слънчоглед поне (та цената на топлото с едното и другото ми е все тая сякаш ,пролетта е далеко за равносметки но все пак грубо пресметнато ще да е това) а аз заредих само шест, като до тука съм опукал 153 чувалчета 15-ки или 2,3 тона от първи ноември та до днес вкл...та 3,7 тона са ми до никъде а зимата тепърва почва.И по моя край има по-евтини на 180 пари и гимнастика по насипване от земята в чувалчета ама НЕ мерси.Разтоварване,насипване в доп. купени за целта чувалчета за 30 стотинки бройката или ПЛЮС 20 лева за тон,завръзване пренасяне ,черпаване на помагачите по-дълго време и по-обилно :-D :drinkers: ше ги прибирамЕ 2 дена поне...НЕ НЕ :-D
Ееех ако имаше и малко изолацийка тук таме, ама тая година не би...Важното е че като поизпусна "компресията" тая година не ми падат кюмюрчета през задника,по-чисто ми е котелното НАПРАВО СЛЪНЦЕ ,не ма навикват че разнасям чернилка по къщата :-D А чистенето на светлосивата НЕсмърдяща пепел си е песен работа,нека да е всяка седмица,...Иначе математиката с онези НЕцапащите пелети ,... ми то половин горелка RB30 за сезона че горница ще избяга през комина сякаш, че харните пелети на ТРОН са си 400 - 420 за тон при нас.
Весела коледа на всички и наздраве! :drinkers:
filmatoplo - майстор
.Пичове вадя кюфтетата от скарата ,взимам под мищница - какията ,виното ,луканките и на гости у шурето ,ако не ме боли главата утре ще дрънкаме лъкърдии за горелките ха ха ха . :lol:
tihomir123 - специалист
Това е след 25 дни на слънчогледови пелети 8мм с много пепел в тях, фина бяла пепел. Работата по почистването е 1 час ама перфектно и 180 лв, а не 360 лв. за тон :-D
2000 кг. до тук от 01.10.2017г.и темп. в стаите 25,26 гр.

Прикачен файл

IMG_20171225_150039.jpg
IMG_20171225_150039.jpg (12.93 KиБ) Видяна 1766 пъти

Прикачен файл

IMG_20171225_150024.jpg
IMG_20171225_150024.jpg (13.22 KиБ) Видяна 1766 пъти

Прикачен файл

IMG_20171225_150029.jpg
IMG_20171225_150029.jpg (14.31 KиБ) Видяна 1766 пъти
andy_forresite - майстор
Изгорил съм 3600 кг дървесни и знам кое колко цапа. Най-голяма разлика има в количеството в пепелника. На дървесни 1 път на седмица, а на слънчогледови 1 път на ден. Дървесните задръстват в по-малка степен. Това пък не помага много на камините. Ежедневни задачки по обслужване.
Важно е кой колко време има, дали има кой друг да обслужи отоплителното съоръжение, дали го мързи, дали количеството пепел е проблем и дали ще плати повече за да изнася по-малко пепел. Познавам не един и двама, които имат финансовата възможност, но ползват по-евтините пелети. При други обаче е принуда, въпрос на оцеляване.

Bugs_bunny, като ти чета мнението ти изглежда си втория. Остави ги сметките как с дървесни пелети е колкото с дърва или по-евтино. За въглищата и слънчоците може да се сравнява цената при пакетираните пелети. Тоновете ясно че не са 1:1. Аз се снабдявам на три пъти с бус. Така не усещам голяма умора и отегчение, иначе наведнъж би било ужасно изморително. Ако трябва да пренеса повече от 1710 кг и 274 грама за един ден, ще му се не видят и пелети и глупости :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: