• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте. Имам тези слушалки. Пукната е пластмасовата рамка. Рамката е съставена от 2 пластмасови детайла,които могат да се разглобят. Отвътре има кухина. Не ми е известен вида на пластмасата. Обикновено има маркировка на отделните пластмасови детайли от вътрешната страна, но тук не открих. Възнамерявам да пробвам залепване с евентуално шиниране отвътре с някаква лента. Може ли някой да ме посъветва какво лепило да използвам? Пластмасата е сравнително твърда и еластична. Мисля си да намажа отвътре с някаква смола,после да поставя шина и да залея отново със смола- от тези двукомпонентните. Приемам о други идеи. Не ми се иска да фиксирам шината с нитове,сигурно ще стане здраво ,но ще се виждат.
Прикачен файл:
885dcc311a91d90f5e1edda47e709adb.jpg
Прикачен файл:
21.jpg
21.jpg (97.75 KиБ) Видяна 5157 пъти
plamen6703 - майстор
Опитвал ли си да лепиш с хлороформ, като може да сложиш стружки пластмаса в хлороформа... проблема е, че лепи много здраво пластмаса. :partyman:
Не съм опитвал, но съм виждал така залепени детайли. Проблема тук е ,че рамката на слушалките е постоянно под напрежение,когато са на главата и когато се слагат на главата-т.е един вид рамката е подложена на разтягане. С хлороформ си мисля,че ако изобщо хване този вид пластмаса, връзката ще е твърда и крехка. Затова си мислех да използвам някаква смола,за да е по еластична връзката.....,а в смолата ,някаква стоманена лентичка, която да я армира и да обхване пукнатината на около 20мм от двете страни.
torbalan - Дървен философ
Здраво двойнозалепващо тиксо по цялата дължина от вътре и тогава слагаш шината.

Пробвах да лепя една пластмаса - какво ли не опитах, нищо не се хвана за нея. Като изсъхне или се втвърди - отлепва се без дори да оставя следа.

Лидълското двойнозалепващо свърши добра работа...
С двойно залепващо тиксо ми се струва несериозно. Дебелината на пластмасата е около 2 мм. Пукнатината е подложена на постоянно напрежение на разгъване. Това тънко тиксо, хем да държи пукнатината да не се разтваря при напън,хем да придържа и шина, ми се струва загубена кауза. Слушалките са скъпи, и си заслужават да се оправят. - иначе бих ги изхвърлил ,след като се счупи цялата рамка.Склонен съм да купя скъпо и качествено лепило. Има ли вариант с някаква проба..., примерно да изстържа малка стружка от пластмасата и да я пробвам дали я разтваря нещо.По този начин да се ориентирам за вида на пластмасата и да поръчам някакво точно лепило от Вюрт или Локтайт примерно.
torbalan - Дървен философ
Има различни видове двойнозалепващо. Това, което купих от Лидл е дебело от порядъка на половин милиметър и лепи добре. С него съм залепил разклонител за страницата на едно шкафче, който ползвам ежедневно. Не мърда.

Иначе проба може да правиш от вътрешната страна на рамката. Капваш капка от това, с което мислиш да лепиш. Изчакваш да изсъхне и пробваш да я изчоплиш. Ако успееш - лепилото не е подходящо...
plamen6703 - майстор
Слушалките са ти много добри, а с двойнозалепващи ленти освен нищо като резултат, друго няма какво да постигнеш. Опитай с някаква еластична пластина и пробвай с някакво подобно лепило http://www.jelezaria.bg/details.php?cat=4&sub=32&id=111 ще лепне и пластината и детайла здраво /по-здраво от яйце/ и колкото изкара толкова. :partyman:
ben84 - специалист
Метална мрежа. от някое старо сито или цедка. Полагаш и грееш с поялник така, че да се впие в пластмасата отвътре. после може и да го залееш с някаква смола отгоре. Стига да "хване" на тая пластмаса. Ако не лови - някакъв каноколит гел.
Аз така бих опитал. Успех :partyman:
Lisko - майстор
Предвид усилието което се прилага ежедневно, ми се струва най-уместно целия обем на кухината да е запълнен с нещо едновременно здраво и не съвсем твърдо, като например силикон за горещ пищов или там както му се вика. Поне по 2-3 сантиметра от всяка страна на пукнатината. Остава обаче въпроса как да се вкара, тъй като снимките не показват сглобката на тия детайли.
Аз съм ползвал тънки пирончета за армировка и отгоре епоксидна смола за аналогичен случай, но в моя случай нямаше кухина.
Да, мисля и затова решение. Имам достъп до кухината. Всъщност рамката е съставена от 2 основни части ,които могат да се разделят. Мога да напълня кухината около пукнатината с нещо, но тогава вече сглобката става неразглобяема и ако след време се наложи демонтаж заради ремонт на кабела който минава отвътре за захранване на драйвера , ще е много зор. Но иначе ми се струва най-правилно така: залепвам отвътре пукнатината с някаква шина около 40 мм. и после пълня кухината около нея с някакъв твърд силикон, който да притиска шината и да и пречи да се отлепи ,когато е под напрежение.
Някой може ли да предположи каква е пластмасата- твърда е и здрава.Също и еластична, няма как да не е еластична ,защото това е основната и функция. Двата детайла оформящи рамката са от различен материал. Всъщност този спукания детайл е носещия, долния детайл с меката подложка е само капачка и на пипане е по мек ,наподобява материала за изработка на пластмасови столове за градина (доколкото съм запознат това е PVC). Иначе по мое мнение носещата част на рамката би могла да бъде Цилонит, Ацетат, Полиамид- материали,от които се правят пластмасовите рамки за очила.А те спорен мен добре се лепят от специализирани лепила за пластмаси....
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за залепване на пластмаса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: