• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
svetlioddd - помощник
Здравейте, не знам дали мога в тази тема да си задам въпроса, но виждам, че и други потребители с проблеми са писали тук.
Ще се опитам да обясня максимално подробно какъв е моят проблем - за отопление на 3-етажна къща се използва пелетен котел Bisolid K с номинална топлинна мощност 28 kW и горелка Bisolid GP 25_B с номинална топлинна мощност 25 kW. Към системата е свързан и стаен термостат за контрол - Salus T105. Всичко е настроено от сервизен техник при монтажа, но нещо не е както трябва и системата не осигурява нормална температура в помещенията, а горелката постоянно спира работа.
На стайния термостат свети иконката, че той е подал информация към горелката и тя работи, но когато отида при нея положението е следното: тя получава информация от термостата и се включва. Първо се включва вентилаторът и започва да духа, градусите от 35 се покачват до 40, през това време горелката е в режим Stop и P=0% (мощността, с която работи). Когато стигне до 40 градуса, вентилаторът спира, тя минава в режим Start и започва да дърпа пелети. След като запали, започва режим Work и постепенно P започва да се покачва и достига до 100%, след което стайният термостат я кара да изключи. И така на всеки 10 мин. (засякох го днес в 12:28, в 12:38, в 12:48, в 12:58). Стои изключено за около 1.30 минути и отново включва. И всичко се повтаря отначало - вентилаторът започва да духа, градусите се покачват, вкарват се пелети, започва режим Start, тъкмо започва да работи с P=33% (понякога не стига дори и до P=100%) и отново стайният термостат я кара да спре за нови 1.30 минути, след което пак отначало. И така на всеки 10 минути. Или поне днес си поставих за цел да следя и беше през 10 минути. Може би има някакъв интервал на опресняване или интервал, през който се обменя информация, но тогава така ли трябва да спира цялата работа? И откъде се регулира този интервал? Иначе е прекалено голямо съвпадение на всеки 10 минути да се губи връзка (затова мисля, че е настроено на всеки 10 минути нещо да се случва). Може ли по някакъв начин това да се регулира? Някъде от сервизно меню или пък не? Разгледах менюто по горелката, но не успях да намеря такава опция. В книжката й пише нещо за опция Opt. time... min, която се използва при стаен термостат и определя времето на оптимизация, но не намирам къде е (включително и в сервизните настройки не я откривам). Казано е, че с тази опция се постига намаляване на колебанията в заданието на отоплителната вода.
В момента стайният термостат е настроен на температура 22 градуса, която никога не постига (стига максимум до 19 - 20 градуса), горелката е настроена на Tset 55 градуса, които отново не ги достига никога (максимално стига до около 46 градуса), помпата върти при 40 градуса. Никоя от температурите не се постига, а горелката спира работа? Тя предполагам не може и за 10 мин да вдигне 55 градуса. Някъде може би има настройка, която трябва да се промени? Не си го обяснявам по друг начин. Някой попадал ли е в подобна ситуация? Можете ли да помогнете със съвет?
andy_forresite - майстор
Направи хистерезиса 1,8 градуса. Повече не може. Виж къде си поставил ДИП ключетата - позиции 1 и 2.
Важно е къде е термостатът. Дали не се нагрява от телевизор, настолен компютър, от слънце или каквото и да е ... дори от близост на човек. Задай му 22,5 стайна. Ще топли до 24,3 и ще пали при 20,7.
svetlioddd - помощник
Много благодаря за съвета. Направих го с голям хистерезис и вчера цял ден и цяла нощ работи без проблем. Така обаче не може да достигне максималната температура и реално не изключва. Затова реших днес да пробвам с някакъв среден хистерезис - 0,8 (при първоначалните настройки са го били сложили на 0,4). Ще го оставя да поработи така известно време, да видим дали има проблем.
Смених обаче и още нещо, което според мен също правеше проблем. Когато изключих стайния термостат (махнах му батериите), за да сменя хистерезиса и да рестартирам всичко - самата горелка показваше, че има връзка и си работеше?! А термостатът беше изключен. Явно изобщо не са били във връзка и от нещо се смущава или бърка. От ключетата на термостата смених на друга честота да изпраща сигналите и се установи връзка. Тръгна от термостата и веднага тръгна и горелката. Вече всичко ми изглежда ОК засега, ще видим как ще работи.
Имам и още едно питане за по-запознатите - при работа със стаен термостат кога горелката да работи и кога да изключва зависи от това дали настроените градуси в стаята, където е термостатът са достигнати. Настройката обаче на максимална температура на водата оказва ли влияние? Например - стайният е настроен на 23 градуса, в момента е 22 и той подава сигнал за работа. Водата е настроена на 60 градуса и в момента достига 61 - горелката ще спре ли или ще продължи да се стреми да достигне стайната температура, т.е. пренебрегва ли температурата на водата до достигане на стайната или щом температурата на водата е достигната, независимо от друго - горелката ще спре? Какъв е принципът на работа?
naskov - майстор
svetlioddd написа:
. Водата е настроена на 60 градуса и в момента достига 61 - горелката ще спре ли или ще продължи да се стреми да достигне стайната температура, т.е. пренебрегва ли температурата на водата до достигане на стайната или щом температурата на водата е достигната, независимо от друго - горелката ще спре? Какъв е принципът на работа?
По принцип горелката трябва да изгасне , когато се достигне една от зададените температури. Когато водата е на 61 градуса, мощността на горелката колко е?
svetlioddd - помощник
naskov написа:
svetlioddd написа:
. Водата е настроена на 60 градуса и в момента достига 61 - горелката ще спре ли или ще продължи да се стреми да достигне стайната температура, т.е. пренебрегва ли температурата на водата до достигане на стайната или щом температурата на водата е достигната, независимо от друго - горелката ще спре? Какъв е принципът на работа?
По принцип горелката трябва да изгасне , когато се достигне една от зададените температури. Когато водата е на 61 градуса, мощността на горелката колко е?
Когато температурата на водата беше станала над зададената, горелката работеше на 0% мощност. Затова питах дали следи и температурата на водата, защото първоначално мислех, че ще загрява до достигане на стайната температура (със заложена някаква максимална, разбира се).
Не съм съвсем наясно с принципа на работа. Благодаря за отговорите и разясненията. :)
zdraveite nqmam bulgarski bukvi s nov laptop sam i nqmam vreme da go opravq za koeto se ivinqvam...zakupih si peletna goreka bisolid gp 18 chovekut koito mi q ontira napravi i kotel kaza mi che raboti i s slanchogledovi peleti nqma problem s tqh 6mm izorih do sega 3 tona nqma problem no ot 3 dena sutrin kato stana se zadrustva markucha pochistvam q i pak taka na dr sutrin tazi sutrin pochistih bunkera za peleti i gi preseqh imat dosta pepel no nz dali e to tova ili mi se struvat leko vlajni no puk nali pravi mn golqma temperatura ne bi trqbvalo da e ot tova vse edni i sushti vzemam ot edin proizvoditl...ako moje nqkoi da mi kaje kakuv e problema ako nqkoi ot vas se e sbluskval...blagodarq predvaritelno :sad:
здравейте на всички.искам да попитам дали ми е нормален разхода и ако не е дали може да се намали по някакъв начин.Предварително се извинявам ако пропусна нещо в описанието но вече ми писна да ме подиграват колегите че горя като луд, та ето за какво става на въпрос. В къща на 2 етажа 160кв е общо, навсякъде съм с пвц дограма, изолацията ми на места е 5 см стереопор на места е със 6 см фибран а 4-тата стена подлежи на саниране тази пролет най вероятно със фибран.На плочите нямам изолация. До тука с къщата. От миналото лято решихме да минем на на пелети и ми предложиха( заради парите който бях приготвил) да си взема котел Бисолид 30кв с горелка Бисолид GP32-B hc, със седмичен програматор.Монтираха ми го на 02 .10.2017г и от тогава до сега не съм го гасил.В началото го ползвах на часове 3-4 часа сутрин и 6-7часа вечер на зададена температура 23 градуса в най студената стая където ми е и програматорът , а в другите стаи държеше 25-26 градуса, разходът беше 30-37 кг на 24 часа. викнах си човека който ми го настрой и той каза че е малко множко този разход при условие че бяха топли месеци, и взе че намали настройките от настройки от тези на 32 кв на 25кв настройки но разходът ми не се промени. Викнах го пак направи ги настройките на 18 кв. Той това ми казва че това прави аз не разбирам.но така го опустях но в края на декември вече горях по 60-70 кг на 24 часа но вече програматора нагласен на 24/7.пилети вземах все от едно и също място иглолистни клас-А. Добре ама преди 2 седмици нямаше пилети и се наложи да купя от друго място защото бях останал само с 5 чувала а само там имаха в наличност . взех2 тона пилети някакви смесени казаха че са. иглолистни ,широколистни, пдч, и подобрители.Е да ама с тези пилети горелката не можеше да загрее водата до 40 градуса и съответно не можеше да достигне стайната температура и работеше нон стоп. Викнах пак човекът от фирмата и той каза че ще увеличи времето за подаване на пилети и ще се оправят нещата.и така и стана Вече си загрява водата и стайния термостат достигаше зададената температура , но разходът ми се увиличи драстично. стигнах до 75-90кг за 24 часа. и така за 1седмицазаминаха около 40 чувала, което за мен както и за колегите ми не е нормално.
Ето и настроиките.

ОБЩИ НАСТРОИКИ
тх обх 15-65*
зона рег- 10*
вид управление 1
датчик огън 0
работа при вкл 1
пп закъснение 30сек
тстая хис 3*
вент1имп/об 0

ЗАПАЛВАНЕ
пълни 66сек
продухване 2мин
вр. пламък 8 мин
подгряване 160 сек.

ГОРЕНЕ
пълни 3-9 сек
пауза 13 -13 сек
вент 1 48 -100%
вент2 48- 100%
ТОВА Е ОТ МЕН. ДАНО СЪМ БИЛ ИЗЧЕРПАТЕЛЕН И НЕ МНОГО ДОСАДЕН И СЕ НАДЯВАМ АКО ИМА НЯКОЙ ДА ПОМОГНЕ АКО НЕ СЪС ЗДРАВЕ.
milev5 - специалист
Пробвай с тези.

ОБЩИ НАСТРОИКИ
тх обх 40-60*
зона рег- 10*
вид управление 1
датчик огън 35%
работа при вкл 1
пп закъснение 30сек
тстая хис 2*
вент1имп/об 0

Температура на включване на помпата я направи на 50гр

ЗАПАЛВАНЕ
пълни 15сек - ако не успява да запали вдигни с 5с
продухване 2мин
вр. пламък 4 мин
подгряване 100 сек.

ГОРЕНЕ
пълни 1-4 сек ако при максимална мощност не ти дава 80-90% пламък, вдигни с 1-2с
пауза 20 -30 сек
вент 1 48 -55%
вент2 48- 55%
milev5 .сложих твоите настройки току що само с без това на датчик огън , защото имам го в сервизни настройки-общи настройки но там ми дава само от 1 на 2 да сменя. а тделно в потребителските имам ОГЪН ЗАД и там е на 50%, да не би това да си имал на впредвид да намаля на 35%. и още един ? това тстая хис за какво е ?сега отивам да го следя да видя кво ще излезе от тези настройки .а и още нещо , след като запали отворих вратата да видя как гори и ми се стори че огъня е тъмно жълт а някъде четох че трябвало да бъде бледо жълт. това проблем ли е ?
milev5 - специалист
МалакАлекс написа:
milev5 .сложих твоите настройки току що само с без това на датчик огън , защото имам го в сервизни настройки-общи настройки но там ми дава само от 1 на 2 да сменя. а тделно в потребителските имам ОГЪН ЗАД и там е на 50%, да не би това да си имал на впредвид да намаля на 35%. и още един ? това стстая хи за какво е ?сега отивам да го следя да видя кво ще излезе от тези настройки .а и още нещо , след като запали отворих вратата да видя как гори и ми се стори че огъня е тъмно жълт а някъде четох че трябвало да бъде бледо жълт. това проблем ли е ?
тстая хис на 2 това ти е диапазона на регулиране +-2 десети от зададената температура.Поне при мен е така.
Това огън зад нищо не ми говори при мен е в проценти фото датчика при които преминава в работен режим.
Щом е блед дигни перката на 65%.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14

Тема "Сервизни настройки на пелетна горелка Bisolid GP 18" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: