Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
8180 - майстор
enterprise написа:
Предпочитам да се доверя на някой, който се занимава професионално с тази сфера, отколкото на рекламите на уредите.
=D> =D> =D>

Много актуално днес, ама имам чувството, че търговците ще почнат да изтребват професионалистите.

Хигро, ти как спиш в двете си качества? :)
hygro - майстор
Американската агенция за екологична защита публикува следните дефиниции за вредност на озон в зависимост от обемното съдържание при 8 часова дневна експозиция:
  • 85:1000000000 - 104:1000000000 вредни за чувствителни групи
    104:1000000000 - 105:1000000000 вредни
    105:1000000000 - 404:1000000000 изключително вредни
http://www.epa.gov/air/ozonepollution/p ... sal_fr.pdf

Други източници посочват и по-ниски концентрации за опасни...

Ние използваме професионални озонатори за дезодориране на помещения след химическо или биологическо контаминиране или след пожари. И с пушка не можеш да ме накараш да вляза дори за миг, докато машината не сигнализира, че озонът е неутрализиран.
8180 написа:
Много актуално днес, ама имам чувството, че търговците ще почнат да изтребват професионалистите.

:lol: Не се оплаквам - в дългосрочен аспект добрата и откровена консултация винаги се отплаща. Даже и да е противопоказна на краткосрочните печалби.
enterprise - специалист
hygro написа:
Американската агенция за екологична защита публикува следните дефиниции за вредност на озон в зависимост от обемното съдържание при 8 часова дневна експозиция:
  • 85:1000000000 - 104:1000000000 вредни за чувствителни групи
    104:1000000000 - 105:1000000000 вредни
    105:1000000000 - 404:1000000000 изключително вредни
http://www.epa.gov/air/ozonepollution/p ... sal_fr.pdf

Други източници посочват и по-ниски концентрации за опасни...

Ние използваме професионални озонатори за дезодориране на помещения след химическо или биологическо контаминиране или след пожари. И с пушка не можеш да ме накараш да вляза дори за миг, докато машината не сигнализира, че озонът е неутрализиран.
8180 написа:

:lol: Не се оплаквам - в дългосрочен аспект добрата и откровена консултация винаги се отплаща. Даже и да е противопоказна на краткосрочните печалби.
Благодаря много за информацията. :2thumbs: А относно загубата на краткросрочните печалби си напълно прав, че си струва в дългосрочен аспект. :headstand:
quad - напреднал
За направа на вентилация първо се изчислява кубатурата на въздуха според предназначението на помещението, след това дължината и сечението на въздуховодите съобразени с вентилатора.Всеки вентилатор има диаграма по която се избира нужният тип и модел.Различните вентилатори имат различни показатели по отношение на всмукване и нагнетяване на въздуха.Силата на нагнетяване се изчислява в паскали като на линеен метър са необходими грубо сметнато 15 паскала.Значи ако са ни необходими 3000 кубика и имаме 10 метра "кюнци" след вентилатора се избира такъв с показатели 3000 кубика при 150 паскала.Горе долу такъв вентилатор е около 300 лева.Когато се прави вентилация задължително трябва да има всмукателна и нагнетателна системи защото едната не може без другата освен ако не отваряме врати и прозорци.Въздуховодите се смятат така че да не надхвърлят 7 метра в секунда в главната линия за да няма "свирене" на въздуха в тях.Рекоператора се използва за да затопли влизащият отвън въздух с излизащия т.е. те се разминават в него без да се смесват.Обикновенно в него са разположени и вентилаторите на двете системи.Това обаче не е приложимо в апартамент заради големия обем но на таван на къща става.Задължително на нагнетателната система се слага калорифер, воден или електрически.Нужната мощност за отопление зе изчислява според кубатурата на помещението, по точно 40 вата на кубик.
pipbel - майстор
Бях проучвал преди време рекуператорите.
То рекуператор хубаво, перфектно, гениално, ама..............цената.
Като питах на Тоshiba казаха че е 1500 лева някаде.
Еми по добре да си проветряваме стаите отвреме навреме, нали......

А пък на чичко паричко - наистина горещо препоръчвам да си вземе такъв
hygro - майстор
pipbel написа:
Този сайт нали е "направи сам" - не е чак толкова трудно.

http://www.tllmedia.bg/engineering-stat ... =72&id=122
2v6 - майстор
pipbel написа:
Бях проучвал преди време рекуператорите.
Като питах на Тоshiba казаха че е 1500 лева някаде.
Еми по добре да си проветряваме стаите отвреме навреме, нали......

А пък на чичко паричко - наистина горещо препоръчвам да си вземе такъв
Аз си взех прозоречен климатик.
Има вентилатор за нагнетяване на чистия въздух и вентилатор за изсмукване на мръсния. И като му се включи компресора се получава активен рекуператор.

А цената му е като на мощен вентилатор!
jarrett - помощник
Искам да си направя вентилационна система в кухнята с тръба и вентилатор, дайте някакви идеии - без окачен таван е помещението !
rulom - модератор
Здравейте всички !
Всички теми във форума са много интересни, но причината да се регистрирам е че искам да си вържа изградената вентилация на хола с някакъв датчик, който ,да кажем след 2-3 изпушени цигари да включва вентилатора.Четох за противодимовите датчици, но не ми стана ясно принципа на работа на тези датчици, дали сработват на липса на кислород или има нещо друго.Имам 3 бр. датчици, но не смея да ги отворя за да видя какво има вътре защото има радиоактивни елементи в тях.При замерване с мултицет и духане на дим в датчика не се променя нито една стойност-съпротивление,напрежение,ток.
Ще съм много благодарен на всякаква информация както за тези датчици, така и за други подобни действащи на тютюнев дим.
velev-klima - специалист
Би трябвало да затвори верига или да отвори верига но му трябва и захранване.

Тема "Вентилация в къщи. За и против. Идеи и дискусии." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: