Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tihomir123 - специалист
kalin72 написа:
Та нали това е идеята на тази всеядна горелка евтино отопление!
Не само, отопление, което не изисква ежедневни грижи - това е също толкова важно, колкото и евтиното отопление.
А тези 5 пъти в сезона чистене - на кое?
Щото тук чета съвсем различни истории...

Тези 5 пъти е чистене на котела Грейко Експерт 20 или 1 път в месеца, а на горелката горивната камера се почиства на 20 дни 1 път точно за 2,30 мин.Ама почистването ли е проблема или високата цена на дървените пелети?
filmatoplo - майстор
:) при мен са калпазани не им се чисти .
tihomir123 - специалист
Почистването на въпросният котел Грейко Експерт 20 става супер много лесно. Та нали е една тръбна риза, която се шомполира и горивна камера отпред която с четка се минава и всичко пада за 30 мин. в месеца 1 път!!!! Слънчогледови пелети
gnt69 - майстор
filmatoplo написа:
:) при мен са калпазани не им се чисти .
Те на морето по лесно се изкарват парите затова ги мързи. Ние от вътрешността пестим от пелети че да има лятото за море.
Ако и ние почнем да горим скъпи пелети парите ще отиват за пелети и по морето ще закъсат защото и нас няма да ни има там. :partyman:
stelibg - специалист
Само който не е съпоставял слънчогледови пелети с хубави (моите са букови) може да приравни калоричността 1:1.
По-миналата седмица напълних бункера само с букови - ами много по-често работа на P1, мнооого по-малко пепел. Това при еднакви среднодневни температури и еднакви настройки на термоглави .....
Според мен 4200кг букови=5000 слънчогледови. Та затова разликите не са толкова фрапиращи, колкото ги пишат някои хора.
Вече съвсем друг е въпроса, че сега цените на дървесните пелети са "астрономически", което неминуемо ще доведе и до "подскачане" цените на слънчогледовите.
Ето и моята сметка - минала година съм изкарал точно с 280 чувала букови на цена от 340 лева за 70 чувала = 1360лв
Тази година имам 5 тона слънчогледови на цена от 230 лева = 1150.
Ако пак изгоря само 4 тона, то разликата е 400 лева. Ама надали, така че остава въпроса - заслужава ли си икономията от 350 лева?!

P.S - вариантите за "голямата торба", палетна количка и други финансово-спестяващи технологии са неприложими при мен :)
stelibg написа:
...
Всеки прави сметка за себе си.
Един купува слънчогледа за 180, а не за 230, както ти.
Друг намира дървесни за 380, а не за 340, както ти.
Ти си преценяваш кое си заслужава, ма мен джоба ме боли по друг начин.
То, статистиката и цифрите, могат са нагласят, та ум да ти зайде.За всеки е различно.
Та, както каза Анди, 8-900 пари, за някого са капка от сондата, за друг са си фактор.
Тия парички сметнах по твоите условия, нанесени според пазарните, в страната.
Някой може да каже- Минал си се, но не и аз.
Със здраве!
vrangelov - специалист
stelibg написа:
Само който не е съпоставял слънчогледови пелети с хубави (моите са букови) може да приравни калоричността 1:1.
По-миналата седмица напълних бункера само с букови - ами много по-често работа на P1, мнооого по-малко пепел. Това при еднакви среднодневни температури и еднакви настройки на термоглави .....
Според мен 4200кг букови=5000 слънчогледови. Та затова разликите не са толкова фрапиращи, колкото ги пишат някои хора.
Вече съвсем друг е въпроса, че сега цените на дървесните пелети са "астрономически", което неминуемо ще доведе и до "подскачане" цените на слънчогледовите.
Ето и моята сметка - минала година съм изкарал точно с 280 чувала букови на цена от 340 лева за 70 чувала = 1360лв
Тази година имам 5 тона слънчогледови на цена от 230 лева = 1150.
Ако пак изгоря само 4 тона, то разликата е 400 лева. Ама надали, така че остава въпроса - заслужава ли си икономията от 350 лева?!

P.S - вариантите за "голямата торба", палетна количка и други финансово-спестяващи технологии са неприложими при мен :)
1360-1150=210 лева икономия. Догодина ще кажеш, дали си е заслужавало. Мисля, че ще останеш разочарован, защото малко или много ще си ги изработиш.

Поздрави
gnt69 - майстор
vrangelov написа:
1360-1150=210 лева икономия. Догодина ще кажеш, дали си е заслужавало. Мисля, че ще останеш разочарован, защото малко или много ще си ги изработиш.

Поздрави
Това ми звучи като лисицата и сиренето като не го стигала и казала че е кисело.
Аз пък съм много доволен от слънчогледовите пелети. Трети сезон горя само такива. Първия сезон 3.5 тона, миналата година 4 тона и малко, за тая година съм заредил 3 тона и половина на цена 170 лева.
Би ли споделил в какъв котел и каква горелка си натрупал опита от горене на слънчогледови пелети.
Поздрави и весели празници. :partyman:
vrangelov - специалист
gnt69 написа:
Това ми звучи като лисицата и сиренето като не го стигала и казала че е кисело...
Нещо бъркаш приказките. Цените, които даваш са за северна България, тук са актуални цените, които е дал @stelibg.
Човекът правилно се е ориентирал, че разликата в цената не е голяма.

Поздрави и весели празници
gnt69 - майстор
vrangelov написа:
Цените, които даваш са за северна България, тук са актуални цените, които е дал @stelibg.
Човекът правилно се е ориентирал, че разликата в цената не е голяма.
Поздрави и весели празници
Значи имаме откритие. Северна България да гори слънчогледови а южна дървестни. :partyman:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: