Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
malgitobi - специалист
FM STEREO написа:
Пластинката не се маха, трябва ти ел.техник да го свърже вътре в таблото защото сега това нещо не е свързано, през него не минава ток и чкак тогава може да сложиш ТОВА, без техник няма да минеш, карай празниците така и след тях търси ел.техник.
Благодаря Ви много!
FM STEREO - специалист
Весели празници!
malgitobi - специалист
FM STEREO написа:
Весели празници!
Весели празници и на Вас!
preslav - майстор
Виждам, че със снимките се справяш добре - ако свалиш черния капак на таблото и снимаш връзките под него ще стане ясно какво е творено. Капакът се сваля много леко и безопасно като се развият двете винтчета в краищата, едното ми се струва пломбирано (онова до бялата порцеланова чашка), но пломбата не е проблем за ответката.
Автоматичният предпазител от линка ми се струва 25 Амперов т.е. непригоден за целта, а не съм виждал 50 Амперови предпазители от този тип (не казвам, че няма, казвам, че не съм виждал).
Според мен е важно да има такъв главен предпазител вътре в жилището - добавя сигурност при евентуални ремонти, а освен това е бързодействащ и много често 50 А предпазител изгаря по-бързо от 16 А автоматичен като твоите. В таблото с електромерите са предвидени предпазители, които са лесно достъпни и не е нужно да се вика енергото при всеки ремонт - просто трябва да се огледаш и ще ги видиш, а от там остава да откриеш кой е твоя, ако не е белязан си го бележиш.
Не е редно обаче да се разчита само на предпазителя при елктромерите, докато работиш в апартамента си всеки може да дойде и да го вдигне, това е една от причините да имаш главен предпазител и в апартаментското табло.
Както вече ти казаха добре е ако предпазителят при електромерите е 63 А, в таблото на апартамента да се сложи 50 А.
Патрончето се слага така, че пъпката, която не се вижда на снимката (позиция 1 на твоята картинка), да се вижда през стъклото на чашката - при изгаряне на бушона тази пъпка пада и имаш бърза индикация, че нещо се е случило. Патрончетата струват стотинки и не си заслужава (опасно е) да им се сага жичка, просто се сменят с ново патронче т.е. като си купуваш си купуваш две и винаги ще е имаш резервно под ръка.
Хубав е съвета поправките по таблото да се извършат от разбиращ човек, човек който знае какво прави - при добре свършена работа дооборудването на таблото ще е веднъж за цял живот т.е. жълти стотинки за целия период на безопасна експлоатация/
Ти защо живееш на квартира като си имаш собствено жилище???
FM STEREO - специалист
Ето как съм преработил старото си табло с подмяна на предпазителите с автоматични и свързване на нулевите проводници с помощта на винтови клеми.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Kw7j014923E[/youtube]
hidrazin - майстор
Таман щях да питам за шината ... :-D Ама година и половина не можа ли да я сложиш?
Тези винтови клеми им викат редови клеми.
За тях също има мостове но не са точно като тези за АП-тата.
Просто стъпката при клемите е друга.
:partyman:
FM STEREO - специалист
Не я бях купил тогава, но сега ще я поставя и ще кача снимки, да клемите са редови не съм се изразил правилно.
hidrazin - майстор
Е не е чак такъв проблема с клемите. Нали все пак са и винтови?
:partyman:
FM STEREO - специалист
:-D ОК весели празници!
kozl - майстор
petrov7111 написа:
Зависи къде е главния ти бушон. Ако е в ел. таблото на входа, което е заключено, да има някакъв смисъл да го има, най-вече когато правиш ремонти. Иначе няма смисъл, защото в ел. таблото от енергото най-вероятно са ти сложили бързодействащ бушон, който винаги ще изключва пръв. Ако имаш достъп по всяко време до главния ти бушон, няма смисъл от този бушон.
Най-вероятно да е така. Все пак malgitobi щом при късото не е изключил предпазителя в ГРТ (главно електрпомерно табло), това е добре. Иначе някой требе да го отключва. Но пък ако има там в апартаментното табло главен действащ прекъсвач ще може да се спира тока за смяна на предпазители в апартаментното табло.

Тема "Трябва ли да има бушон в таблото?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: