• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Hursa - майстор
Благодаря! Интересна тема.
(А въпроси допустими ли са? :) )
Boyan - специалист
6osi6 написа:
Boyan написа:
От ляво на дясно имаме охлаждане на фреоновите пари , кондензация и накрая преохлаждане на течно-мехурчестата суспензия .
КръстиМ се :dead:
А има и още.
Прав си . Смес е точната дума . моя грешка
Boyan - специалист
Hursa написа:
Благодаря! Интересна тема.
(А въпроси допустими ли са? :) )
Разбира се :)
шоп - майстор
Много добро обяснение, Боян!

само да допълня, че съм виждал и два последователни кондензатора всеки с по 50% капацитет, чел съм и за системи с основен кондензатор с площ 90% и след него 10% подохладител.... макар, че незнам за какво се прави това последното.

Може би за да се преохлади течният фреон до температурата на кипене и да се запълва изпарителя максимално.
Hursa - майстор
Boyan написа:
и накрая преохлаждане на течно-мехурчестата суспензия .
Защо все още е останала газова фаза? Още повече след "преохлаждане"?
(Всъщност "картинка" на кондензатора може ли да дадете.)
Последна промяна от Hursa на съб дек 30, 2017 6:47 pm, променено общо 1 път.
Boyan - специалист
шоп написа:
Много добро обяснение, Боян!

само да допълня, че съм виждал и два последователни кондензатора всеки с по 50% капацитет, чел съм и за системи с основен кондензатор с площ 90% и след него 10% подохладител.... макар, че незнам за какво се прави това последното.

Може би за да се преохлади течният фреон до температурата на кипене и да се запълва изпарителя максимално.
Благодаря :) Вие със Стоев го бяхте обяснили с по 5 думи . Просто исках да е по-подробно .
Щеше ми се да отговоря на 6osi6 , преди да се върнем на темата .
Вчера докато пътувах си поиграх да смятам възвратните тръбички на маслоотделител .
Искам да ги систематизирам в таблица , за да са полезни на повече хора и тогава ще ги публикувам .
За предкондензатора също ще попишем малко , защото и двете неща са системи от които има смисъл .
За регенеративните топлообменници също ще има писане . Те могат да бъдат много полезни и същевременно прости за реализация .
И не само за тях.
Boyan - специалист
Hursa написа:
Boyan написа:
и накрая преохлаждане на течно-мехурчестата суспензия .
Защо все още е останала газова фаза? Още повече след "преохлаждане"?
(Всъщност "картинка" на кондензатора може ли да дадете.)
Една от идеите на преохлаждането е в неговият край да няма мехурчета .
Понеже това е трудно , ако кондензатора не е преоразмерен като този на колегата Шоп , се поставя ресивер .
Предпочитам споени пластинчати топлообменници и имам предвид тях .
Hursa - майстор
Разбирам, благодаря.
(В кондензаторите, които аз съм виждал - течната фаза се изпомпва и не може да се каже, че "съществува" газова. А преохлаждането е нежелателно. Но това не са кондензатори на термопомпи.)
6osi6 - майстор
Boyan написа:
От ляво на дясно имаме охлаждане на фреоновите пари , кондензация и накрая преохлаждане...
Началото на кондензацията започва с охлаждането. За да няма кондензация при охлаждане, фреонът трябва да се нагнети над 40 бара, извън работната му температура над 70°C.
Същото това нещо става в кюнците на Анди. Когато сложи всичките пружини в последните два хода, от кюнците му почва да тече вода, защото температурата на димните газове до стените на кюнците достига 35°C - започва кондензация на водата. Когато махне половината от пружините, температурата до стените на кюнците се вдига над 35°C и кондензацията спира. Ако сложи всичките пружини и изолира кюнците, кондензация няма да има.

Ако условно приемем, че горното не е вярно - при вода 15/50°C, мощността на компресора е 5,35 кВ. Колко от нея е от загряване на намотки и триене? 10, 20 или 30%?
Ако приемем, че е 30%, с тях не може да се загрее бойлер.
Ако са 50%, може, но тогава това няма да е компресор, а нагревател.
Прикачен файл:
Toper_1.JPG
Toper_1.JPG (69.17 KиБ) Видяна 1315 пъти
За да загрее бойлера, трябва температурата на инсталацията да се вдигне на 46°C. Тогава в помещенията ще стане топло и конвекторите ще изключат. Тогава какво става с останалите 10 части от топлината на кондензатора?

Вместо да правят излишни топлообменици и екзотики, които трябва и да се управляват по някакъв начин и освен това да отнемат полезна топлина от инсталацията, по-лесно и е да се забие един реотан в бойлера.
Ahmakov - специалист
Boyan написа:
6osi6 написа:
Boyan написа:
От ляво на дясно имаме охлаждане на фреоновите пари , кондензация и накрая преохлаждане на течно-мехурчестата суспензия .
КръстиМ се :dead:
А има и още.
Прав си . Смес е точната дума . моя грешка
шоп написа:
...Може би за да се преохлади течният фреон до температурата на кипене и да се запълва изпарителя максимално.
Boyan написа:
...Благодаря :) Вие със Стоев го бяхте обяснили с по 5 думи . Просто исках да е по-подробно ...
Boyan написа:
...Една от идеите на преохлаждането е в неговият край да няма мехурчета .
Понеже това е трудно , ако кондензатора не е преоразмерен като този на колегата Шоп , се поставя ресивер
...
Започнаха Великите Открития. Тази тема поставя началото на нова физика, топлотехника, хладилна и климатична техника.
Горд съм, че ви " познавам" и мога да черпя знания от вас...
Последна промяна от Ahmakov на съб дек 30, 2017 10:04 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: