Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
0g0 написа:
Естествено, мисля да сложа гранитогрес навсякъде, но ми хрумна следната идея. Стария чугунен радиатор и без това ми пречи и ми вади очите. Не мога ли да навия една спирала в "дупката", да изхвърля радиатора и на негово място да вържа изводите на спиралата? След това замазка, гранитогрес и да си имам водно подово.
Какво мислите, реално изпълнима ли е идеята ми?
Може ама ако водата ти е по топла от 40 градуса ще играеш нестинарски танци докато готвиш. :partyman:
boqnkov - специалист
Здравейте! Предстои ми включване на термопомпа вода вода към водно подово. Имам няколко въпроса.
1. Нужен ли ми е разширителен съд за 65л вода в системата (540м тръба ф16) и ако да колко голям.
2. Циркулационната помпа е алфа 2л 25 60. Има ли значение дали да е на входа или на изхода на системата?
3. Ако сложа водомер 1" ще затруднява ли циркулацията на водата в системата?
4. На какво налягане да надуя системата?
vrangelov - специалист
Здравей,

Виждам, че е нова къща, но за съжаление не съм чел темата и се чудя, дали имаш проект.
Ако нямаш не се мъчи с налучквания. Или седни да четеш или си плати на проектант.
Не че няма да се намери кой да ти ги каже нещата, но ще станат много грешки.

На твоите въпроси:
1. Смята се от проектанта, но е малък. Без смятане бих заложил на 18 литра.
2. Има. Направи го, както е в проекта. Системата няма вход и изход, освен ако не смяташ крана за източване и пълнене.
Монтирай я така, че да е след трипътня вентил.
3. Да. Аз заради това се отказах от топломер. Още ме гложди, но ми се стори ужасяващо от цол и четвърт да редуцирам на три четвърти.
4. Смята се от проектанта, но гледай да е над 1 bar.

Поздрави
filmatoplo - майстор
Защо ти е водомер ,показанията му за какво ще ти служат .има няма на час помпата ти ще върти макс 1,5 м3 на час
шоп - майстор
За мен водомера също е излишен. Само излишно ще вдигнеш хидравличното съпротивление.
ТП е много чувствителна при намаелн дебит.
То дори и едно излишно коляно вдига съпротивлението. Има таблици за определяне на всяко локално съпротивление ( коляно, тройник, редукция, линеен метър тръба и т.н.)

Ако държиш да знаеш дебита през кондензатора те съветвам водомера да го монтираш байпасно.

1'' водомер не е малък размер, но не си дал никакви данни за ТП, цолажи, дебити, мощности, компресор и т.н.

За РС, Врангелов вече написа. Не ти трябва голям обем.

ТП едва ли ще праща повече от 40 градуса топлоносител към водното подово.
Поздрави!
2v6 - майстор
boqnkov написа:
Здравейте! Предстои ми включване на термопомпа вода вода към водно подово. Имам няколко въпроса.
...
3. Ако сложа водомер 1" ще затруднява ли циркулацията на водата в системата?
...
Такъв "водомер" няма да пречи:
Прикачен файл:
G1 water flow sensor.png
Details

Waterproof,Heat resistance,pressure resistance,cold resistance.
Easy to install.
Frequency: F=4.8 * Q (L / Min) error: ± 2% voltage :3.5-24VDC, current can not exceed 10mA, 450 output pulses/liters,
F=onstant * units of flow (L / min) * time (seconds).
Flow range:1-60L/min
Maximum current:15 mA(DC 5V)
Working voltage range:DC 5~24 V
Load capacity:≤10 mA(DC 5V)
Operating Temp:≤80℃,Operating humidity:35%~90%RH
Allow compression:Water pressure 1.75 Mpa below
Insulation resistance:>100M OHM
Storage Temperature:-25~+80℃
Storage humidity:25%~95%RH
Output Waveform:Square Wave,output pulse singal.
ROHS Compliant.
Cable length:15cm.
vacko - помощник
Естествено, че няма да слагаш радиатори - излишни са !
boqnkov - специалист
Здравейте! Честита нова година! Благодаря за отговорите. Радиатори няма да има. Температурата и аз не смятам да надвишава 40 градуса. Има пуснати тръби за високостенни конвектори, но тях още няма да ги слагам. Отоплението ще е само подово. Този водомер ще го поръчвам, но не съм наясно към какво и как ще го свържа. Трябва да почвам да чета. Ето на какво попаднах в нета: http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp11/1.2/1.2-1.pdf :) Мерси за линка! Проблема е там, че където ще е ТП температурата ще пада под 0 докато и направя по - солидна къщичка. През разширителния съд няма циркулация и ме е страх да не замръзне. Пропилен гликола видях че е с гъстотата на мед и не ми се иска да допълнително да затруднявам потока на вътрешния кръг и затова ми се иска да е с вода. Дали има как да се измисли да има циркулация и през РС и да се елеминира проблема със замръзването?
Последна промяна от boqnkov на пон яну 01, 2018 12:13 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
@boqnkov, РС може да го монтираш навсякаде по линията. Монтирай го някъде където температурата винаги е плюсова.

Ако позволиш един съвет от мен, като собственик на ТП вода/вода

ТП трябва да е в помщение, където темпратурата е над нулата. Иначе рискуваш при евентуален авариен стоп на ТП или спиране на тока да замразиш и спукаш някой топлообменник.

Наливането на пропилн гликол или антифриз влошава работата на ТП система. Всяко смесван на вода с някакъв антифриз или пропилен гликол наламаява топлинният капацитет на водата.
mindless - специалист
Аз искам само да попитам собствениците на термопомпи вода/вода, какво правите с изпомпаната вода, след като ѝ отнемете топлината?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: