Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Tzinata - специалист
Айде и от мен честита нова година.Живи и здрави и за много години.

Абе бях се зарекъл,че няма да пиша за слънчогледа повече,ама не мога бе дразня се.
Откакто заредих дървесните,десетина дни не съм пипнал клавиатурата,не съм изхвърлял пепелник(само горелката когато я видя загасена и остъргвам дупките с една шпатула)не е помръднал термометъра на комина.Показва точно 95° на P3.Изгорил съм около 16-17 чувала.В къщи е 23°.
За това съм давал пари и съм доволен.По празниците пиене иедене и родопски песни.Тоя слънчоглед трябва да ми е доскучало много та да го сипя пак.
Наздраве на всички и да ви горят безаварийно горелките!!! :drinkers:
gnt69 - майстор
Ние от северна България ще продължаваме да го горим безгрижно и без да бутаме копчетата. Пепелника на месец, през ден почистване на тръбите с ръчката и по 2-3 лопатки пепел. :partyman:
andy_forresite - майстор
tihomir123 написа:
... на какво се дължи това, когато готелката работи с дървесни пелети от комина почти не излиза дим, а при слънчогледови пелети си излиза и то много?Настройките по принцип са много добри и за двата вида горива
При мен пуши като запали и погори към половин час. Пуши в изчакване и при излизане от изчакване. Най-много пушлеви при гасене.
Като закрепи огънчето или не излиза никакъв дим, или трябва дълго и внимателно да се вгледаш в комина за да видиш нещо. Може да се дължи и на пелетите при теб, макар че съм с три модела и се държи еднакво с всички.

Пепелникът при мен се пълни та прелива за 24 часа. Непосилен и тежък труд е до отворя вратичката, да взема пепелника, да го изсипя в кофа, да го върна обратно и да затворя вратата. Това ме изтощава физически и психически. Гледам ~800-900 кинта икономии в края на сезона, съпоставям го с този къртовски труд и си мисля струва ли си, или не си струва ... :?
Слънчоглед харча, излиза това, при всички случаи.
https://photos.app.goo.gl/Y0ztfROMqvjyIw2t2
Прилича ми на пара.
Има тъмни нюанси само като пали.
Анди, имаш страхотно чувство за хумор. Поздрави!
kalin72 - майстор
Понеже му загубих дирите, може ли отново мнения за вечния съспенд, какви са ползите от него? И настройките му, разбира се, за RB-20.
Чудя се при мен, знаете ми системата, в подписа я пише, дали ще има ефект откъм икономия на пелети? Последния месец изгорени 1 тон иглолистни на BR Pelets -Брезник, никаква шлака, пепелника го изхвърлям на 10-14 дни.
andy_forresite - майстор
Ще изложа моята гл. т. за вечния съспенд. В къщи с много добра изолация е по-скоро вреден, защото може да доведе до прегряване на котела - няма нужда от топлина, а има някакво горене, което покачва градусите на водата, без да има кой да го контролира (освен предпазния клапан по налягане). В къщи с не особено добра ТИ и без ТИ пак е вреден, тъй като не гори, а тлеи; гори с ниска температура, малко гориво и малко кислород. То няма как да стане добро горене. В резултат на това ще натрупа нагар по горивната скара.
По принцип собствениците на по-новото управление, без възможност за "вечен" съспенд, също могат да си настроят такъв. Това става като вземе мястото на първа мощност и я настроим ... горе-долу вентилатор 25-30% и подаване да кажем 2 секунди през 100 секунди. Трябва да се нацели подаването и паузата за да мъждука пламъчето едни 2-3 часа. Няма как да направим разпалването със зареждане като за трета мощност до осветеност дъра-дъра, пише го в книжката и трябва да се улучи експериментално.
Втора степен я правим като стандартна първа и трета като стандартна втора. Ще кажете ама така имаме само две мощности, а аз ще попитам за какво са ви повече. Без друго гори на пауър 1 и тук-таме на 2.
Пробвах го, но бързо се отказах поради падането на градусите в котела. Затова намалявам първа от 1.5/45/40% до 1.5/53/38. Нощем обаче напрежението пада и тези 38% са под 1000 rpm. Като стигна до чистене на скарата трябва да чегъртам нагар. Вчера извадих една кафена чашка с нагарища. Предполагам че вечния съспенд води до нагар, но все пак зависи от пелетите. Нека елиминираме нагара, ще го махнем, нека си трупа ако ще трупа. По-опасно е да не вдигне прекомерно температурата, защото там вече няма накъде да намалява мощността и може да дойде в повече в добре изолирана къща.

Сметките ми са за 6 т слънч. х 180 лв/т = 1080 лв. и 5,5 т дървесни х 340 лв (ако намеря по толкова) = 1870 лв.; 1870-1080=790 лева. В момента, ако закъсам, цената е 235 лв/т и 500 лв/т. Кое ли да избера... Ще мятам ези-тура или ще ходя да ми гледат на леща.
andy_forresite написа:
В къщи с много добра изолация е по-скоро вреден, защото може да доведе до прегряване на котела - няма нужда от топлина, а има някакво горене, което покачва градусите на водата, без да има кой да го контролира (освен предпазния клапан по налягане).
Анди, днес е работен ден.
Една къща няма нужда от топлина лятоска.
Съспенда не е за да топли, а за да не се налага да гаси и пали. Е, топлинка ще дава, някаква.
Контролера ще изключи по температура.
Добре че си предвидил клапан.
Понякога, ...ъъъъъ.....доста често, ме очудваш свирепо.

Калински, съспенд ши ти трябва пролет и есен, при положение, че нямаш буфер. Не помня вече.
Вечен или съкратен, няма значение.
Само ти можеш да си го настроиш, с клечане пред горелката, наблюдение, корекция и ......туй то.
Rumen89 - специалист
Колеги редно ли е да държа горелката да работи в диапазон 68-75 градуса когато температурата в къщата се контролира от термоглави. Държа да споделя, че когато притворят термоглавите радиатора в долната час е студен, а в горната топъл. Горелката си модулираща между 2-1 ва но не влиза с съспенд. Два бойлер имам с отворени кранове към тях.
Tzinata - специалист
andy_forresite написа:
65 кв. метра чисто (без стените) - 4 стаи с 12800W радиатори, малка баня и 80 л. бойлер. Вчера сутринта заредих 40 кг на празен бункер. Ако изкарам до 23:30 ч тази вечер ще е добре. Главите са на 23°. Навън е 7-8°С. Гори от 07:25 часа тази сутрин. Вчера беше от 07:25 до 11:30 и от 16:40 до 23:20 часа - около 10,5 часа.
Ако ми се получи това с 40-те килограма за 26,5 часа отопление средно идва 1,5 кг/час.

Сметките ми са за 6 т слънч. х 180 лв/т = 1080 лв. и 5,5 т дървесни х 340 лв (ако намеря по толкова) = 1870 лв.; 1870-1080=790 лева. В момента, ако закъсам, цената е 235 лв/т и 500 лв/т. Кое ли да избера... Ще мятам ези-тура или ще ходя да ми гледат на леща.
Анди БРАТ,с 6тона топля 290 КВАДРАТНИ МЕТРА със стените и тоалетните :shock: .Без "къртовски труд"както ти каза.
Знам че икономията не е само от дървесните,има и други фактори ама направи си хубаво СМЕТКИТЕ.Това с лещата не върши работа аз ода да ми фрълят боб.Пробвай може да проработи. :?
Tzinata - специалист
Rumen89 написа:
Колеги редно ли е да държа горелката да работи в диапазон 68-75 градуса когато температурата в къщата се контролира от термоглави. Държа да споделя, че когато притворят термоглавите радиатора в долната час е студен, а в горната топъл. Горелката си модулираща между 2-1 ва но не влиза с съспенд. Два бойлер имам с отворени кранове към тях.
Румене имах същата дилема и я разреших със стаен термостат. Таймера на горелката я включва сутрин от 6:00 до 10:00 и вечер от 16:30 до 21:30,а термостата я изключва/включва ако вдигне/падне над/под 23°.Съспенда съм го изключил напълно,защото прави само нагар и при тези външни температури нямам нужда от него.Промених и хистерезиса на термостата че беше през 0.5° и често палеше и гасеше.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: