sstenly1 написа:kamina.alba18kw написа:Замисляли ли сте се колега тази клема с мостчето за какво служи,и защо е замостена
Замислял аъм се колега, но в този живот не всеки знае всичко, а и никой не се ражда научен. Надявам се да споделите тъй като вашето знание не е нужно да става подигравка за незнаещите като менбез лоши мисли. Ще се радвам да науча много нови неща.
Не съм имал за цел да се подигравам с никой,идеята ми бе да те накарам да потърсиш малко информация за да ти се изясни кое за какво служи.Тъй че на бързо и накратко:
Клемата с мостчето-ще ти свърши работа ако използваш външен термостат(устройство което се закупува отделно,поставя се в стаята в която искаш да следиш и контролираш температурата и при постигане на желаната температура подава сигнал и камината изгасва и обратното.Самия сигнал се изразява в прекъсване на връзката от термостата м/у двете клеми(там дето е мостчето).Когато има връзка м/у двете клеми камината работи,и когато постигнеш желаната температура,термостата разкъсва връзката (дето сега е мостчето) и камината изгасва.Все пак този начин на управление на камината трябва да бъде разрешен от менюто.Ето тоя момък го е обяснил как става https://www.youtube.com/watch?v=nJeAG66Rbqo.Полярността на самия сигнал е (-) или маса към отворен колектор,тъй че спокойно може да се пипа с пръстчета.Същата клема евентуално може да бъде използвана за дистанционно управление на камината с разни джаджи с мрежови или друг вид достъп.
Другия вариант(който е по-лесният)е да удължиш вече съществуващия кабел на датчика за стайната температура(онзи черния) ,НЯМА ПОЛЯРНОСТ.Там начините са доста и разнообразни,но най-интелигентният според мен е да го проследиш къде отива и от там да се удължи директно,самия той отива на контролера зад металните капаци,където завършва на малки клеми,същите можеш да издърпаш нагоре и после да им отвиеш болтчетата.Относно вида на използвания кабел за удължаване,добре е да е меден.[/quote]
Ама тоя кабел има няма стана два месеца как го удължаваме и още си е 1,5 м. Хайде режи го най-сетне и да го местиш.......