Tzinata написа: Анди БРАТ,с 6тона топля 290 КВАДРАТНИ МЕТРА със стените и тоалетнитеЧовек ти си с мега изолация и гориш 6 тона я удари калкулацията на 290 кв.м. с частична изолация в добрия случай и сменена дограма и ще получиш едни 15 тона пелетки. Говоря ти реален случай в колега не си измислям някави произволни неща та 15 х 200лв. слънчоглед са 3000 лв., а 15 х 360лв. дървесни са 5400лв. това са 2400 лв. разлика. Тук идва момента аууу трябва да сложа изолация която за този обем като квадратура ще е с приблизителна цена (външни стени + таван) 35 000 / 10 (една инвестиция не е губеща само ако се изплати до 10-тата година) това прави между 3000-3500 на година, извода в случая я следния, който има лев прави каквото си иска, който няма кара на това за което има пари..Без "къртовски труд"както ти каза.
Знам че икономията не е само от дървесните,има и други фактори ама направи си хубаво СМЕТКИТЕ.Това с лещата не върши работа аз ода да ми фрълят боб.Пробвай може да проработи.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bedamusa
- специалист
15644 мнения в "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB"
filmatoplo
- майстор
Няма разлика какви пелети се горят ,брата го тества - една година гори само дървестни и другата година слънчогледови - Разхода е Еднакъв.
andy_forresite
- майстор
Гласът на опита ли ми се причу... Не ми стана ясно за кои сметки става дума и какво да пробвам
Ако имаш предвид да лепя ТИ това няма да стане. Къщата не е моя. След делби и глупости ще ми остане такъв дял, че ще си обирам партакешите и няма да видят накъде съм хванал. Котелът си го взимам
даже и радиаторите ще си сваля...
Нека погледнем реално. Изобщо не са много жилищата с разход 320 лева досега в графа отопление. Да ги приравним на 1000 кг дървесни пелети. На пръв поглед ще си кажеш мааалии 1 тон
много ве. Много, ако ги татразиш сам и складът е по-далечко. За горене хич не са много. Особено ако вкъщи имаш трима човека, които искат топлина 24/7 и единият е на година и половина. Ако направя таймери ще ми сложат цианкалий в храната. Аз и проветрявам често. 5-6 пъти на ден. Няма да дишам един и същ въздух 1000 пъти. Когато ме скастрят че вкарвам студ, тайно отварям един отдушник да тегли от тавана. Веднъж го забравих цял ден и се чудех защо в бункера има такава дупка
Досега не съм горил 6 т. Тези 6 тона са груба калкулация на необходимото количество пелети за времето от 1-ви октомври до 31 март, или 180 дни х 2 торби -> 180 x 30 kg = 5400 kg, плюс 10% аванс да има и за април и закръглено на 6 тона. Миналата година опатках 3600 кг дървесни и сега ми е втора година на пелети. Аз от 09.2016 година до днес няма 6 т прекаран през шнековете материал.
Отделно разположението е възможно най-неблагоприятното от гл.т. способност за задържане на топлина - от улицата навътре 25 метра постройки дълги и тесни, т.е. стаите са предимно една след друга. 120 кв.м. под и тавани. За да ида в банята отварям и затварям 5 врати. 6-тата е на банята. Това изразходва повече време и калории от мятане на пепелник. 120 - грубо 10/12 м ако беше на едно. А 290 кв.м. са предполагам РЗП 12/12 м двуетажна къща или 11/13. Имаш 144 кв.м. под и таван. По-компактно е, по-малко топлозагуби има в сравнение на един етаж.

Нека погледнем реално. Изобщо не са много жилищата с разход 320 лева досега в графа отопление. Да ги приравним на 1000 кг дървесни пелети. На пръв поглед ще си кажеш мааалии 1 тон

Досега не съм горил 6 т. Тези 6 тона са груба калкулация на необходимото количество пелети за времето от 1-ви октомври до 31 март, или 180 дни х 2 торби -> 180 x 30 kg = 5400 kg, плюс 10% аванс да има и за април и закръглено на 6 тона. Миналата година опатках 3600 кг дървесни и сега ми е втора година на пелети. Аз от 09.2016 година до днес няма 6 т прекаран през шнековете материал.
Отделно разположението е възможно най-неблагоприятното от гл.т. способност за задържане на топлина - от улицата навътре 25 метра постройки дълги и тесни, т.е. стаите са предимно една след друга. 120 кв.м. под и тавани. За да ида в банята отварям и затварям 5 врати. 6-тата е на банята. Това изразходва повече време и калории от мятане на пепелник. 120 - грубо 10/12 м ако беше на едно. А 290 кв.м. са предполагам РЗП 12/12 м двуетажна къща или 11/13. Имаш 144 кв.м. под и таван. По-компактно е, по-малко топлозагуби има в сравнение на един етаж.
Tzinata
- специалист
bedamusa написа:Добре бе човек защо се опитвате да изкривите СМЕТКИТЕ винаги към вас.Нали това бърка във вашия джоб ,не в моя.Tzinata написа: Анди БРАТ,с 6тона топля 290 КВАДРАТНИ МЕТРА със стените и тоалетнитеЧовек ти си с мега изолация и гориш 6 тона я удари калкулацията на 290 кв.м. с частична изолация в добрия случай и сменена дограма и ще получиш едни 15 тона пелетки. Говоря ти реален случай в колега не си измислям някави произволни неща та 15 х 200лв. слънчоглед са 3000 лв., а 15 х 360лв. дървесни са 5400лв. това са 2400 лв. разлика. Тук идва момента аууу трябва да сложа изолация която за този обем като квадратура ще е с приблизителна цена (външни стени + таван) 35 000 / 10 (една инвестиция не е губеща само ако се изплати до 10-тата година) това прави между 3000-3500 на година, извода в случая я следния, който има лев прави каквото си иска, който няма кара на това за което има пари..Без "къртовски труд"както ти каза.
Знам че икономията не е само от дървесните,има и други фактори ама направи си хубаво СМЕТКИТЕ.Това с лещата не върши работа аз ода да ми фрълят боб.Пробвай може да проработи.
Веднага ще ти напиша сметката за изолацията:
Къщата ми е на етаж и половина(горния мансарден) нямам таван директно покрив.Между гредите на покрива съм наврял каменна вата 2×5см+5см минерална върху гипскартона това за 160 квадрата покрив излезе 6000лв.
Външните стени са ми 10/13метра по 5 метра грубо височина 46×5=230квадрата по 30лв прави 6900лв плюс 6000 покрив са13000лвза какви 35000 говориш.Ако ги разделиш на 10 години (по твоята система) си на егати печалбата при икономия от 9тона на година.
Съгласен съм че при анди е неприложимо ама това вече е друга тема.
Дайте да не се заяждаме,а да пишем реални неща които ще са полезни на всички.
Темата съм я изчел цялата преди да почна да пиша и съм сигурен че щеше да е двойно по малка,ако нямаше толкова глупости(като по предходния ми пост).
Tzinata
- специалист
filmatoplo написа:Няма разлика какви пелети се горят ,брата го тества - една година гори само дървестни и другата година слънчогледови - Разхода е Еднакъв.Филме ти си сериозен човек.Хората се "вслушват" в това което пишеш (включително и аз).Затова ще се опитам да го оспоря това твое мнение.
Като сипах слънчогледовите се наложи да вдигна въздуха.Като предварително направих замервания с везната.С табличката от брадъра определих секундите и почнах да търся процентите на вентилатора.Е те скочиха от 40% на 50%.От там димните отидоха на 150-160° което според мен е много и топлото бяга през комина,и води до преразход.Ти ми препоръча "да намаля дозите",но така губим от киловатите.
Забравих да кажа,че махнах турболаторите,защото от многото пепел се задръстваше котела (който е триходов чугун).
Та ако намаля дозите и вентилатора,съответно ще имам 20kw a не 30 както искам.Като сложиш и многото боклук който правят си иска чистене за да не задръстват и котела и горелката иначе топлото тръгва през комина.
Колегите пишат че не ги мързи ама ти виждаш от собствен опит че не е така.
Виж ако котела е вдигнат на кутия и има голям пепелник и е сложена отражателна плоча съм сигурен че ще е друго,но това малко хора са го направили.
Та да обобщя:Според мен за 100лв разлика не си заслужава хамалуването.
andy_forresite
- майстор
Миналата година бях с друг котел. Само дървесни и почиствах всяка седмица. Явно зависи от котела.
Димните газове не са толкова важен критерии, защото те са високо когато в котела има температура.
При мен с грейко след почистване температурата на пушека скача с 10 градуса. След два дни се стабилизира на 10 надолу на всяка мощност и остава така 2 седмици. Повече не съм го оставял. А може. Мръсотията е еднаква на седмица и на две седмици.
Може би за следващия сезон ще скоча в 5 т на 144 лв.
Димните газове не са толкова важен критерии, защото те са високо когато в котела има температура.
При мен с грейко след почистване температурата на пушека скача с 10 градуса. След два дни се стабилизира на 10 надолу на всяка мощност и остава така 2 седмици. Повече не съм го оставял. А може. Мръсотията е еднаква на седмица и на две седмици.
Може би за следващия сезон ще скоча в 5 т на 144 лв.
tihomir123
- специалист
Направо си ми е перфектно с 5т. по 180лв 900лв живей гольо, а пичовете с 1800лв. не ги мисля, знаете нали, че докато има балъци ще живеят тарикатите. А разликата от 900 лв не е нищо "да бе да" не е нищо ама е нещо, още един сезон отопление. И аз мога да си купя дървесни ама слънчогледа си е слънчоглед!!!!
andy_forresite
- майстор
Нека спрем до тук и да оставим темата да се развива по предназначение. След години пелетите ще са архаичен начин за отопление. А дотогава всеки може да избира вида бонбони. И аз харесвам lindt, но ям и Своге ванилия 

Трифон П.Трифонов
- майстор
andy_forresite написа:Нека спрем до тук и да оставим темата да се развива по предназначение. След години пелетите ще са архаичен начин за отопление. А дотогава всеки може да избира вида бонбони. И аз харесвам lindt, но ям и Своге ванилияАнди, опитай това!
После светът е различен.
Интересно ми е защо Грейко изоставиха идеята за вечният съспенд.
Прикачен файл
17.jpg (57.42 KиБ) Видяна 1766 пъти
Rumen89
- специалист
Здравейте, аз имам последен въпрос относно настройката на горелката, спрямо инсталацията ми. Котел е чугунен, 46 киловата, с горелка рб 20. Системата е свързана с 2 помпи, но не разделени на първи и втори етаж, а е свързана последователно. Сега в това време държа горелката да работи между 69 и 75 градуса и се контролира от термоглави на всички радиатори. Трябва ли да държа толкова високи градуси след като радиаторите в долната част са студени, а в горната топли? В момента работи предимно на 2ра и понякога на първо но ако намаля температурната например на 65 градуса ще работи предимно на 3та и 2ра за кратко. Какво може да ме посъветвате да направя? Иска ми се да мога и да използвам стайният термостат за единият етаж защото представлява едно голямо помещение и да го свържа с едната помпа. Дори имам възможност да си взема още един стаен термостат но няма как да разделя етажите на две.
Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература