Най - вълнуващия въпрос зимно време.
papalin4o - специалист
Здравейте.
Честита Нова Година на Всички!
Желая Ви много здраве и късмет на цялото семейство!
Искам да попитам нещо отностно водно подово отопление на природен газ.
Котела ми е едноконтурен Висман Витоденс 100W 4.7-35kW.
Котела уж е кондензен, а съм го пуснал да работи на 50 градуса. Всеки ми казва, че подовото трябва да топли и на 40 градуса.
Къщата ми е на два етажа. Навсякъде съм с подово отопление. Тази зима /то още няма студове/ за първи път го ползвам.
На първият етаж колекторите са с 6 кръга, а на вторият са 7 кръга.
По спомен, подовото е от 16мм тръба и всеки кръг е с дължина около 50м. Отначало на отиващият колектор бях със едни дебитомерчета които изравняваха налягането във кръговете, но сега го махнаме, защото правим опити да намерим къде е проблема.
А проблема е, че пода изстива, всмисъл такъв, връщащият колектор е почти студен, на вторият етаж съм пуснал отопление само в едната стая, а там като пипна пода е само на много малко места леееееко топличък, а на повечето места е студен.
На първият етаж е малко по-топъл пода, но пак изстива, а котела работи. Като ходя и пипам връщащият колектор е съвсем леко топличък.
Използвам изцяло помпата на котела и нямам допълнителна помпа, възможно ли е да ми прави тези мизерии от липсата на помпа?
На вън температурата е 15 градуса, а аз немога да направя примерно 25 градуса в стаята. Страхувам се, че като падне температурата под 0 ще бъде хладилник тук и няма да може да се стопли.
Благодаря за отговорите!
ESPACE - майстор
Колко време работи системата? И пробвай с термометър да мериш температурата на колекторите, тръба по тръба на връщащия колектор, "леко топличък" е леко неточна мярка.
papalin4o - специалист
ESPACE написа:
Колко време работи системата? И пробвай с термометър да мериш температурата на колекторите, тръба по тръба на връщащия колектор, "леко топличък" е леко неточна мярка.
Ами днес беше поредният опит. Вдигнахме бързината ими мощността на помпата на котела на МАКС.
Засега котела работи 3 часа без да спре. Горелката работи на една чертичка /20%/ Пода е леееко топъл, на места усещам, че е почти студен, явно където тръбата започва да връща водата обратно. Обаче вторият етаж, отново е със студен под.
За съжаление нямам термометър за да измеря със точност тръбите, но май ще си купя.

П.П. Ето сега пипам пода на долният етаж и преди 10минути където беше топло, сега е почти студено. Като се има напредвид, че имам 9см замазка над подовото, а след това имам гранитогрес 10мм.
Изобщо не мисля, че трябва за 10мин да изстива толкова бързо.
ESPACE - майстор
Добре де, какво значи поредния опит? Този котел защо го спирате изобщо? При толкова дебела замазка ще е необходимо много време за да се стопли пода и да се темперират стаите. Щом котела не вдига по-висока мощност значи или връщащата вода не е с ниска температура или дебита е малък. Не е трябвало да махате дебитомерите. Те не регулират налягането както си писал, а показват колко е дебита през всеки кръг. Проблемът ти или е нисък дебит или просто не изчакваш достатъчно за да се стоплят стаите. Ако и след 24 часа не се подобрят нещата вдигай температурата на водата още, при тая дебела замазка явно ще ти се наложи.
kuuuuuul - майстор
Най вероятно проблема е в липса на помпа само за подовото.
ESPACE - майстор
Докато не започнем да си говорим с цифри за температурите всичко е догадки. Подаваща, връщаща по клонове, температура на пода. Ама това трябва да е грижа на този, който е правил системата, освен ако питащия не си е сам майстор.
papalin4o - специалист
ESPACE написа:
Добре де, какво значи поредния опит? Този котел защо го спирате изобщо? При толкова дебела замазка ще е необходимо много време за да се стопли пода и да се темперират стаите. Щом котела не вдига по-висока мощност значи или връщащата вода не е с ниска температура или дебита е малък. Не е трябвало да махате дебитомерите. Те не регулират налягането както си писал, а показват колко е дебита през всеки кръг. Проблемът ти или е нисък дебит или просто не изчакваш достатъчно за да се стоплят стаите. Ако и след 24 часа не се подобрят нещата вдигай температурата на водата още, при тая дебела замазка явно ще ти се наложи.
Дебита беше литър на минута. Което според фирмата която ми изгражда подовото е малко.
Махнахме ги за да видим дали слушайно те нещо не прецакват връщащата вода. И сложихме обикновен колектор /отливка/
Котела не съм го изключвал от 1ви ноември. От тогава работи на 50 градуса. Управлявам го с Compotherm. Тествахме и на ръчен режим, да не следи Compotherm-а, а да си следи 50те градуса които са му зададени. Обаче всичко беше същото.
Когато беше на ръчен режим и зададен 50 градуса, работеше да кажем час. След това изстиваше чак до 26-28 градуса преди да запали отново.
Замазката на места дори е 10-12см., защото се оказа, че има голяма денивелация. Взех да се зачудвам дали не е там проблема. Ама не мисля, че това ще бъде проблема.
Сега в момента пипам пода и на вратата където се срещат всички тръби, във дясната страна, където е връщащата гранитогреса е студен.

Радиатори нямам никъде, само подово. Чудя се дали е липсата на помпа. Не е проблем да се сложи и да тествам.

Не, не съм сам майстор. Фирма за отопление ми го изграждаха.
ESPACE - майстор
Поизясняват се нещата, всичко сочи към нисък дебит. Литър в минута е малко. Помпа ще трябва да слагат юнаците. По една на етаж.
papalin4o - специалист
ESPACE написа:
Поизясняват се нещата, всичко сочи към нисък дебит. Литър в минута е малко. Помпа ще трябва да слагат юнаците
И аз така мисля, и не съм за 150-200лв колкото струва една помпа, а просто искам да бъде приятно топло и да няма студени участъци.
Да и те казаха, че литър в минута е малко, и затова махнахме дебитомеритв да видим дали ще има подобрение. На вторият етаж колектора все още си е с дебитомерите, но ей сега пипам пода там и е студен почти навсякъде. Само полрай стената е по-топъл, защото там в отиващата тръба.

И аз мисля, че помпата намкоъела не се справя много добре, защото имам 6 кръга долу и 7 кръга горе, с дължина около 50м всеки. Това прави 650м тръба. А всеки знае, че подовото отопление е много инертно, защото водата трудно се движи по тръбите. Смятам, че една допълваща помпа ще бъде добре.
Само, че човека иска да я сложи веднага под котела и то на отиващата тръба. Дали не трябва да бъде на връщащата, тази която е студена? Или тази помпа няма да смуче, а ще изтласква, за да може дебита на дебитомерите да се повиши.
kalin72 - майстор
Хубаво де, защо не прочете повече инфо преди да го направите това подово? Не съм специалист, но си мисля, че ето така би следвало да изглежда колектора на първия и втория етаж:

Изображение

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: