• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте!

Имам монофазен двигател доста стар без нищо по него.Отидох до едни момчета, които ми казаха как да го свържа, но никой не спомена за това, че трябва да се изкл. пусковата намотка! Та в последствие гръмна кондензатора :roll:.Надявам се да не е изгоряла намотката :?:
Нямам никакъв опит с асинхронните мотори но от това което четох разбрах, че трябва центробежен изключвател за пусковата намотка, за да няма излишни автоматики?!
Въпроса в случая е , може ли да се монтира цент.изключвател на всеки мотор(1.1кв , 1.5кв, 2.2кв) и какво трябва да се направи за да стане?
torbalan - Дървен философ
Няма ли някаква табелка с данни за този двигател?
shotik - майстор
Много по- лесно е с ключ РИГА, така е названието му в магазините. Има схема на свързване, начинът на работа е опростен и при включване се натиска бутон до развъртане на ротора и се отпуска, като този бутон остава в положение,в което да преминава ток през него и поддържа работата на електромотора.
Изключването е с друг бутон и толкоз.
За да сложиш центробежен изключвател , ще е необходимо по някакъв начин да го закрепиш на оста на ротора , трябва да се върти с него, да прокарваш жиците му на вън, покрай статорната намотка, а може и да няма място за него между ротора и капака на електромотора.
Моето предложение е да си спестиш разглобяване на електромотора, търсене на подходящ изключвател и само с удължаване /ако трябва / на кабелите да направиш табло , където да монтираш ключа и да почнеш да го ползваш.

Ето изображение ,има и схеми:
https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D ... 66&bih=647
Това са сключат Рига го разбрах, но моторът ще е на компресор и ми се ще да го управлява пресостата. Идеята ми е дали някой е монтирал такъв изключвател и как се връзва към намотката?
shotik - майстор
k.nikolov88 написа:
Това са сключат Рига го разбрах, но моторът ще е на компресор и ми се ще да го управлява пресостата. Идеята ми е дали някой е монтирал такъв изключвател и как се връзва към намотката?
Трябва да разбереш колко е мощен , какви обороти има, на едноцилиндров компресор ,който съм правил , му трябваше 2.2 кВ електромотор и при 4 бара тръгваше трудно и го оставих да е без автоматика, при боядисване се ползва доста въздух и дори и с автоматика , ще ти работи постоянно.
Друго условие , може би в този форум да е писано по моя тема , е шайбата на електромотора да е с диаметър на ротора , за да има сила електромоторът да завърта и работи.
И тук идва на ред да разбереш оборотите на ротора , от там и предавателното съотношение към шайбата на компресора , за да има предписаните за него обороти.
ESPACE - майстор
Смени го тоя кондензатор, мотора си работи с него. Ако е трябвало да има центробежен, щеше да има. Наблегни на защитната автоматика и да стартира разтоварен
mavryt4o - майстор
На тея пресостати нямаше ли нещо като щуцер на който се монтираше тръбичка.Ама къде как се навираше незнам тя освобождаваше налягането от главата до пресостана да не тръгва под товар.
Колеги мисля да търся двигател със цент.изключвател, този нещо грее целия дори без товар. Мерси все пак за помоща!
plamen6703 - майстор
Никой не успя да разбере какъв е "този", който "грее", а и самият ти не знаеш какво търсиш :wink: :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Поставяне на центробежен изключвател на асинхронен двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: