• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
solo5 - майстор
купих си вентилатор за баня с датчик за влажност, реле за време и клапа
за свързването му са необходими 3 проводника
мислех да сложа силиконови и да ги подмажа под мазилката
но трите проводника, които излизат от самия вентилатор са много тънки
тъй како излизат от някаква платка
все пак трябва да се свържат към ел.мрежата и се чудя как да подхода :?
krasiorocknroll - специалист
Трябваше да го снимаш,но предполагам-
L -фаза,N-нула и третия трябва да е земя.Ако нямаш трети проводник правиш мост между нулата и земята.
DStefanov - специалист
Според мен мостов едножилен кабел 2х1,5 ще ти свърши работа :wink: Виж как съм го направил

Прикачен файл

DSC00477.jpg
DSC00477.jpg (146.33 KиБ) Видяна 9174 пъти
Trifun - специалист
За вентилатор може и 0.75 да използваш, дори и 0.5 квадрата ще ти свърши работа - това е едно електромоторче в крайна сметка - има нищожна консумация. И не е нужно да е силиконов кабел - това не е нагревателен уред.
Колкото до самото връзване - трябва да има приложена схемичка някъде, но едва ли третият проводник е за заземяване / зануляване...
stanetzz - специалист
3-те кабела (поне при моя) са за:
нула
фаза , която се прекъсва от ключ- този на лампата примерно, или пък отделен, само за вентилатора;
фаза -да, пак фаза, но непрекъсваема, свързана постоянно към вентилатора.Чрез нея се подава напрежение и след като се изключи вентилатора, докато релето му за време не го изключи след зададеното време.
Разгледай си схемата хубаво, може да я преснимаш и да я пуснеш тук, за да може и професионалистите да си кажат думата.
Иначе за кабел може да сложиш трижилен х 0,75мм2 примерно, но непременно си означи по някакъв начин изводите, да не изпищи някой след време...
mitcd - специалист
Trifun написа:
но едва ли третият проводник е за заземяване / зануляване...
Ако е метален аз ти гарантирам че е за заземяване.
Trifun - специалист
Ако е метален - да, но тия вентилатори обикновено са пластмасови :razz:
Аз залагам че схемата на свързване е както казва @stanetzz - струва ми се напълно логично.
solo5 - майстор
има схема, но не съм я снимал, защото по нея нямам въпроси
наистина е както е писал stanetzz
защото вентилатора може да се изключва чрез ключ и отделно си има реле за време и датчик за влажност, т.е. трябва да може да сработи по всяко време
въпроса ми беше какви проводници да използвам, тъй като неговите са с много малко сечение, а и са къси
пак ще трябва да ги удължавам :roll:
някак си не съм свикнал да свързвам проводник със сечение около 1мм с ел. мрежата :lol:
Все ми се струва, че ще се стопи :roll:
Последна промяна от solo5 на съб окт 04, 2008 7:19 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
Прав си. Сложи си кабел 3х1 или дори 3х1.5 нищо че товара му е малък. Необходимо е да има и някаква механична устойчивост въпросният кабел. Слагането на жичка 0.5 или 0.75 е "китайска икономия" от която няма да спестиш много, а може да ти създаде главоболия в бъдеще. А да не говорим че минимално допустимото сечение за инсталации е 1кв.
Ако ще го слагаш под мазилката мостов, ако ще бъде открито ШВПЛ-В (H05VV-F).
solo5 - майстор
това е схемата:

Изображение

Битовият аспират ММ 120 с датчик за влажност и таймер за време се включва:
а) във всеки случай, когато влагата в помещението надвиши 70%, като вградения таймер осигурява още 5 мин. работа след понижаване на влажността до стойности под 70%
б) от електрическия ключ за осветление на помещението, като при стойности на влагата под 70%, вградения таймер осигурява работа 5 мин. след изключване на ключа

Някой може ли да ми каже как да направя схемата да сработва както е дадено в инструкцията,
но когато искам да мога с втори ключ да изключа вентилатора и той да не се включва с ключа на лампата
След като включа втория ключ - да се включва с ключа на лампата както е по схема

:roll:
  • 1
  • 2

Тема "Какъв кабел за вентилатор за баня?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: