Най - вълнуващия въпрос зимно време.
silent - майстор
да задавам въпроса ЗАЩО и не ми пука че съм бай Ганьо защото тук в този форум се твърдеше че това е правилното свързване...и аз дори си преправих системата за да е на горешата вода....
fbr - майстор
Когато разширителния съд е на нагнетателната страна на помпата, то на смукателната страна на помпата имаш налягане по-ниско от атмосферното, и всяка микроскопична нехерметичност на системата води до засмукване на въздух вътре в системата. Когато е на смукателната страна на помпата, налягането в нагнетателната страна на помпата е по-високо от атмосферното, и спомената вече нехерметичност действа като микротеч на вода, която не се вижда, понеже се изпарява. Затова се налага периодично доливане на системата. И това не си спомням за кой път го пиша вече, ама понеже питаш.
Rumen72 - специалист
silent написа:
да задавам въпроса ЗАЩО и не ми пука че съм бай Ганьо защото тук в този форум се твърдеше че това е правилното свързване...и аз дори си преправих системата за да е на горешата вода....
Отговорът е скрит нейде из разделите , физика,термодинамика , поведение на флуидите при загряване и охлаждане, включително и турболентно и ламинарно движение на течностите :-). Предполагам имаш автомобил, там разширителя къде е свързан и защо в автомобилът ти не се налага да обезвъздушаеаш през два дена?
tweety.vr - напреднал
naskov написа:
Последно и аз да попитам: В РС винаги или има поне до половината вода?
Има вода следим го нивото, почти до горе е. Обаче след две седмици ежедневно обезвъздушаване водата не е мръднала. Не трябваше ли да спадне поне малко нивото?
silent - майстор
fbr написа:
Когато разширителния съд е на нагнетателната страна на помпата, то на смукателната страна на помпата имаш налягане по-ниско от атмосферното, и всяка микроскопична нехерметичност на системата води до засмукване на въздух вътре в системата. Когато е на смукателната страна на помпата, налягането в нагнетателната страна на помпата е по-високо от атмосферното, и спомената вече нехерметичност действа като микротеч на вода, която не се вижда, понеже се изпарява. Затова се налага периодично доливане на системата. И това не си спомням за кой път го пиша вече, ама понеже питаш.
Благодаря ти колега за разяснението....Конкретен въпрос ако затворя разширителния съд(камината си има вграден такъв) и направя системата под налягане ще се реши ли проблема.....
Rumen72 - специалист
silent написа:
fbr написа:
Благодаря ти колега за разяснението....Конкретен въпрос ако затворя разширителния съд(камината си има вграден такъв) и направя системата под налягане ще се реши ли проблема.....
Принципно, може да стане! Реално , ако имаш 200 литра вода в системата и разширителният съд е 8 литра , ще избие водата през клапана за над налягане! Или с други думи - разширителният съд се смята по формула за обем , като се вземат предвид обема вода в системата, максималната температура в системата, вида топлоносител и прдварителното предналягане в системата!Успехи!
silent - майстор
Благодаря . Ще я направя затворена...
Rumen72 написа:
Ауууъ, мойта жена ме сдъвка , че пускам майтапи, от нейно име се извинявам!!!
Да'н ти пука, Румба! Празник е, простено е.
Преди малко забрави коефициента на температурно разширение, та си позволявам да те допълня.
Наздраве!
Rumen72 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Rumen72 написа:
Ауууъ, мойта жена ме сдъвка , че пускам майтапи, от нейно име се извинявам!!!
Да'н ти пука, Румба! Празник е, простено е.
Преди малко забрави коефициента на температурно разширение, та си позволявам да те допълня.
Наздраве!
Мъда бе мъдааа, нъл затуй писах , че зависи и от вида на топлоносителя, за раличниите топлоносители е различен.:-)

Тема "Безкрайно обезвъздушаване на радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: