• 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 83
Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
Илчо Илиев написа:
bimbaeco написа:
Най-евтин и хубав вариант за мене е пчелният восък.
Здравей Приятелю!
Позволи да допълня , и най- обикновен парафин(дебела свещ) също е евтин и ефикасен смазочен мАтрял..
особенно някой благоуханна :-D
Илчо Илиев - майстор
mavryt4o написа:
Особено някой благоуханна :-D
Идея нямаш колко парафин съм изхабил :lol:
Обаче, ако е мокър и/или смолист материал, дори и масло не помага :-D
bimbaeco - майстор
Вярно е това за парафина.
С мокър материал помага мултимаслото от Лидъл, но си е гадост да работиш мокър материал.
cvetomir_77 - специалист
Аз съм ползвал най-евтиния сапун (вместо парафин) и също се получава добре. Колкото до мокър материал - чудя се защо изобщо го работите?
sbh - специалист
И аз преди се спасявах със сух сапун, но ефекта от него е много по-малък и нетраен.
Въпросната смазка е на графитна основа и може би за това, с нея се получава с много малко количество осезаем и продължителен ефект. Отдавна знаех, че професионалистите използват подобни графитни смазки и затова, когато я видях във "online"-магазина на FELDER разбрах, че мога да си я поръчам заедно, с новата ми машина. Цената на кутията беше около 40 лева и доколкото разбрах имат на склад в България. Ако имате затруднения при плъзгането на дъските по плотовете на машините, си струва да опитате.

http://at.feldershop.com/en/Workshop-an ... Gleit.html
Илчо Илиев - майстор
sbh написа:
Ако имате затруднения при плъзгането на дъските по плотовете на машините, си струва да опитате.

http://at.feldershop.com/en/Workshop-an ... Gleit.html
Абе то не е лошо, ама понякога не може да се използват някои смазки, ся тая не я знам до колко цапа и/или мирише, но специално на пчелите не им допада миризмата на петролни продукти...
В старата фабрика се ползваше нафта,а в по-трудни(финансови) моменти, и изгоряло масло(не от дизел де), но детайлите имаха сериозно шлайфане преди лакиране и ставаше,но......
veliko69 - напреднал
А в България някъде продават ли го?
пишман_майстор - майстор
Ползвам по съвет на колеги восък( пчелен восък ) , подобряват се нещата доста. Ползвах и течен силикон, пак има ефект, но се трупат доста фин прах и се отмива слоя. Чудя се дали някой е опитал с автомобилна вакса с основа на бразилска карнауба ? Примерно нещо такова http://www.bomarbg.eu/turtle_wax_carnauba_car_wax.html
sbh - специалист
Според мен полираната повърхност не гарантира малко сцепление.
Например, плота на стария ми щрайхмус е от идеално гладка неръждавейка, но доста често трябва да се помага на валовете да избутат това което си му подал. Особено ако е някоя по-широка дъска.
kuuuuuul - майстор
Вчера като си пробвах новия щрайхмус от Ванката и дъските почнаха да спират,първото което ми попадна под ръка беше двиг. масло ефекта беше поразителен,за сега не смятам да ползвам друго.
  • 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 83

Тема "Избор на щрайхмус" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: