Много сте ми интересни всички питащи по този начиин в този форум. Системата е от тази година, което означава, че трябва да е в гаранция (дори и 3м да е), идвал един майстор, после дошъл втори, после сами сте обезвъздушавали и накрая във форума въпрос "как да прекроим системата". Предисторията на всички такива питания е - намерихме една фирма (майстор), много изгодно (почти на промоция) излезе, сега се чудим как да направим от кебапчетата кюфтета, че то нали за това платихме, а то се оказаха еклери. Поне пишете кой "майстор" ви набута, че да знаем и ние да не му пълним гушата, а да се обърнем към онези, които са учили и инвестирали в себе си и оборудване.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav
- майстор
47 мнения в "Безкрайно обезвъздушаване на радиаторите"
silent
- майстор
Аз не съм ползвал услугите на майстор...събирал съм информация от интернет и от форума и от други места...и системата си ми работи добре ....форума е направи си сам и защо да не питаме споделяме информация и т.н. ...и ако мнението ти следва уклона че майстора си е майстор и без него не може..... ще кажа че в 90% от случаите по-добре без него ...ако мислиш че майсторите ще останат без работа ...дори калпавите няма да останат без работа а читавите и без друго са малко и затрупани с работа....
preslav
- майстор
silent написа:Аз не съм ползвал услугите на майстор...събирал съм информация от интернет и от форума и от други места...и системата си ми работи добре ....форума е направи си сам и защо да не питаме споделяме информация и т.н. ...и ако мнението ти следва уклона че майстора си е майстор и без него не може..... ще кажа че в 90% от случаите по-добре без него ...ако мислиш че майсторите ще останат без работа ...дори калпавите няма да останат без работа а читавите и без друго са малко и затрупани с работа....Макар, че не ме цитираш знам за какво иде реч и не ми е уклона в посока на майстора и, че без него не може - в случая става въпрос за някой, който е идвал и си е оставил ръцете, нека си оправи той бакиите! Ако пита някой като теб, дето поне знае какви ги е творил, да се понапъна да му помогна или поне да поразсъждаваме заедно, а то в случая се получава дадохме едни пари на някого си, хайде сега помагайте да му изчистим онея работи - има разлика от направи си сам и натвори си сам... нали?
tweety.vr
- напреднал
preslav написа:Много сте ми интересни всички питащи по този начин в този форум. Системата е от тази година, което означава, че трябва да е в гаранция (дори и 3м да е), идвал един майстор, после дошъл втори, после сами сте обезвъздушавали и накрая във форума въпрос "как да прекроим системата". Предисторията на всички такива питания е - намерихме една фирма (майстор), много изгодно (почти на промоция) излезе, сега се чудим как да направим от кебапчетата кюфтета, че то нали за това платихме, а то се оказаха еклери. Поне пишете кой "майстор" ви набута, че да знаем и ние да не му пълним гушата, а да се обърнем към онези, които са учили и инвестирали в себе си и оборудване.Нали се досещате, че ако е могъл майстора, щеше да си го оправи. Какво да направя, да го вържа с въжето за врата вкъщи и докато не го оправи, да не го пускам. Звънях му пет пъти, идва, обезвъздушава и си отива. Това за него не било проблем, така били отворените системи, дрън-дрън...
А що се отнася до майстора, никак не съм гледала да ми е по-евтино, 90 лв. на точка взе човека. Просто препоръчан от доста доволни клиенти. На следващия майстор пък не му се занимава да оправя бакийте на предния и така стигам до форума, който не е ли за това създаден??? Ясно, че е най-вече за обмяна на опит, но и да бъдат споделени грешки, за да не ги повтарят хората примерно.
tweety.vr
- напреднал
Rumen72 написа:Значи до колкото разбирам, има вероятност нашия разширителен съд да е малък???!!silent написа:Принципно, може да стане! Реално , ако имаш 200 литра вода в системата и разширителният съд е 8 литра , ще избие водата през клапана за над налягане! Или с други думи - разширителният съд се смята по формула за обем , като се вземат предвид обема вода в системата, максималната температура в системата, вида топлоносител и прдварителното предналягане в системата!Успехи!fbr написа:Когато разширителния съд е на нагнетателната страна на помпата, то на смукателната страна на помпата имаш налягане по-ниско от атмосферното, и всяка микроскопична нехерметичност на системата води до засмукване на въздух вътре в системата. Когато е на смукателната страна на помпата, налягането в нагнетателната страна на помпата е по-високо от атмосферното, и спомената вече нехерметичност действа като микротеч на вода, която не се вижда, понеже се изпарява. Затова се налага периодично доливане на системата. И това не си спомням за кой път го пиша вече, ама понеже питаш.Благодаря ти колега за разяснението....Конкретен въпрос ако затворя разширителния съд(камината си има вграден такъв) и направя системата под налягане ще се реши ли проблема.....
preslav
- майстор
tweety.vr написа: Нали се досещате, че ако е могъл майстора, щеше да си го оправи. Какво да направя, да го вържа с въжето за врата вкъщи и докато не го оправи, да не го пускам. Звънях му пет пъти, идва, обезвъздушава и си отива. Това за него не било проблем, така били отворените системи, дрън-дрън...Да госпожо, разбирам ви, вдигнали сте ръце от майстора и сте решили да се оправяте сами с препоръки от форума - тогава прочетете какво ви е написал Румен72, вдигнете капака на колата, вижте кое къде е свързано и повторете системата в къщи. Дори на преливната тръба на разширителния съд можете да сложите капачка от автомобилен разширителен съд - не гарантирам, но се надявам проблемите ви да се решат.
А що се отнася до майстора, никак не съм гледала да ми е по-евтино, 90 лв. на точка взе човека. Просто препоръчан от доста доволни клиенти. На следващия майстор пък не му се занимава да оправя бакийте на предния и така стигам до форума, който не е ли за това създаден??? Ясно, че е най-вече за обмяна на опит, но и да бъдат споделени грешки, за да не ги повтарят хората примерно.
По повод на обезвъздушаването си мисля, че е редно да се прави когато системата е в покой т.е. помпата трябва да е спряна, котелът да не работи.
Освен това ако снимате и "болните" радиатори на някой може да му дойде допълнителна идея.
Докато намерите решение обезвъздушавайте редовно - веднъж в месеца не чак толкова натоварващо.
Успех!
Трифон П.Трифонов
- майстор
Не давайте примери с автомобилни охладителни системи, че объркахте човека! Оооп,tweety.vr, приеми го за комлимент! Забелязвам, че много често си ги мерим по форумите, кой по-по-най, но полза от това няма.
Мога да посоча марка и модел, където конфигурациите са 2 основни, а вариантите са общо 5.
РС на големия кръг - РС на малкия кръг. Просто РС с един извод и капачка. Проточен РС. Охладителна система със сепаратор......
Затворена система, както му казвате.
Настоящата ми кола е с отворен РС.
Май ФБРто даде добро предложение.
Моя опит с отворените РС е от преди 30 г. , на горещата вода е, с голям обем, че да натиска(хаха) и братчеда още се топли.
Гравитачна история.
Мога да посоча марка и модел, където конфигурациите са 2 основни, а вариантите са общо 5.
РС на големия кръг - РС на малкия кръг. Просто РС с един извод и капачка. Проточен РС. Охладителна система със сепаратор......
Затворена система, както му казвате.
Настоящата ми кола е с отворен РС.
Май ФБРто даде добро предложение.
Моя опит с отворените РС е от преди 30 г. , на горещата вода е, с голям обем, че да натиска(хаха) и братчеда още се топли.
Гравитачна история.
preslav
- майстор
Трифоне, моите уважения, ама нещо не ми се вярва да имаш кола с отворен разширителен съд. Такива бяха преди време Москвичите, но не е съвсем коректно и те да се наричат с отворен разширителен съд, просто капачката на радиатора имаше клапан, който пропускаше при определено надналягане към бачока, а позволяваше засмукване обратно от бачока без всякакво усилие. На теб не е нужно да казвам, че цялото това упражнение е да не се позволява на охладителната течност да кипи при температура 100 градуса по целзий, а малко по-висока. Излишната течност се изливаше в бачока, а при изстиване се засмукваше обратно в охладителната система. Предишните системи имаха просто преливник и периодически се налагаше да се добавя излязлото от преливника количество охладителна (в случая отоплителна) течност - сега вече няма такива системи, всичко е затворено, но не херметично.
Не съм много на ясно как работят парните инсталации, но с автомобилните измишльотини съм все още на ТИ, а там нещата са отдавна измислени и не виждам защо трябва отново да се открива топлата вода.
Намирам за излишно да коментирам ФеБеРе-то, надявам се да не се обижда, но работата му е на принципа проба-грешка, а това не е в мой стил.
Не съм много на ясно как работят парните инсталации, но с автомобилните измишльотини съм все още на ТИ, а там нещата са отдавна измислени и не виждам защо трябва отново да се открива топлата вода.
Намирам за излишно да коментирам ФеБеРе-то, надявам се да не се обижда, но работата му е на принципа проба-грешка, а това не е в мой стил.
Трифон П.Трифонов
- майстор
preslav написа:Трифоне, моите уважения, ама нещо не ми се вярва да имаш кола с отворен разширителен съд...Как предпочиташ, Пресли- снимка или око да види? Близо сме, та няма да е проблем. Преди няколко години и колите ми омръзнаха
tweety.vr, направи както fbr те е посъветвал!
В случая е прав.
http://elkom-express.bg/%D1%80%D0%B0%D0 ... %B8%D0%B5/
Съжалявам за дългия линк! Не успях да го съкратя.
Тема "Безкрайно обезвъздушаване на радиаторите" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература