• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Andri01 - майстор
Аз бих го направил така: режа крана с ъглошлайфа. Свалям водомера от левия холендер и връзката М/М към щранга. Смяна на левия холендер,нов кран с холендер към щранга. Най-вероятно всички ще дойде по дълго и тогава ще се наложи преправяне малко на този възел преди водомера. Игра е,но така става най сигурно.
шоп - майстор
Andri01 написа:
Аз бих го направил така: режа крана с ъглошлайфа. Свалям водомера от левия холендер и връзката М/М към щранга. Смяна на левия холендер,нов кран с холендер към щранга.

Понеже знам законите аз ще дам този съвет:
всичко преди водомера е етажна собственост,
всичко преди главнит водомер с на местното ВиК

Като гледам тъжната ръждясала и течаща картинка, не бих пипал нищо. Бих свикал общо събрание на входа за да искам смяна на верикалните щрангове.

Има много лесен вариант, ако някой съсед не иска да даде пари за смяна на вертикалните щрангове :-D
nautilus33 - майстор
Не че нещо, но те за асанцьора едвам събират, пък за щрангове. Още от сега мога да кажа, че каузата е обречена :) Ще е само загуба на време. Иначе и мен ръждата ме притеснява, да не би да вземе да се скъса/спука някоя от връзките при развиването.
шоп - майстор
nautilus33 написа:
Не че нещо, но те за асанцьора едвам събират, пък за щрангове. Още от сега мога да кажа, че каузата е обречена :)
Само едно ще ти кажа: без асансьор всеки може, но без вода-не!

Има си закон за етажната собственост и всеки трябва да го спазва:-) Иначе с призовка в съда.
Свикай си редовно събрание, сподели проблемите, направете протокол и ако не можеш да се оправиш сам има адвокати за целта.
Само ще споделя, че няколко мои "мили" съседи" които не си плащат вноските гласувани на редовно свиквани и протоколирани при събрания на етажната собственост вече са дадени на частни съдебни изпълнители.

До месеци ако не платят дължимото + лихвите, имотите отиват на публичена продан и при продажба парите с лихвите отиват към етажната собственост:-))) Ще има и за щрангове и за покрив и за поистване на общите части дълги години:-)
lyubohar - майстор
Не знам къде се намират тези тръби.Ако са в общата кутия на вертикалните шрангове на блока разбирам.
Ама ако са в помещение на апартамента-баня,тоалетна не го разбирам.
За такава картинка биха ме изгонили от дома веднага.
Ако бяха се боядисвали по веднаж на 2-3г. нямаше да е тази мръсотия.
Ако са в кутията на шранговете-термоизолиращи тръби за да няма конденз и ръжди.
Иначе рязане с ъглошлайф,прекръстване и отвиване.Двама души-един да държи контра на тетката на шранга.
Абе колко му е да се извика специалист да оправи това недоразумение.
Другия вариант с ъглошлайфа да се поразцепи дясната част на крана за да поосвободи резбата.
А може и да се понагрее-той е месингов и ще се разшири повече.
Последна промяна от lyubohar на пон яну 08, 2018 3:29 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
По закон - да,но...! Стига се до съда ,а " в съда не потупват по рамото а..." го оневиняват! Е,поне в нашия неЗАВИСИМ ОТ ПАРИТЕ съд е така. Някой да не си помисли нещо мръсно,като думичката КОРУПЦИЯ? Сакън, не!!
jekasus - майстор
nautilus33 написа:
защото не искам да разпломбирам, че после гаранция ще ме карат да плащам някаква глоба.
Звънкаш в ВиК и те казват какво да направиш, в Добрич е лесно - като си готов с ремонта/обаче трябва вече нов водомер/ идват и пломбират, май беше 12лв за това.
Кран преди водомер трябва да го свалиш задължително, има си различни наслоявания и отвора от щранга към крана да е по-малък, За развиване газова горелка, досега не съм срещал месингов кран, на който да му трябва излишни напъни. Втори човек задължително трябва да има - долу при главния кран на входа, колкото по-голям, толкоз по-добре :-D
kozl - майстор
nautilus33 написа:
Не го знам дали има 10г валидност, но е на доста повече от 15г :) Иначе ще се опитам с първия вариант, защото не искам да разпломбирам, че после гаранция ще ме карат да плащам някаква глоба.
По наредба (чл.34) периодично на всеки 10 г. водомера трябва да бъде "освидетелстван". Т.е. да премине проверка от БИМ или от оправомощени лица. Ич глоба да не плащаш, новата пломба се заплаща. А и вероятно водомера ти е за освидетелстване :?
Само де не знам да има глоба за "неосвидетелствани" водомери. Т.е. с изтекла валидност на проверката.
При нас кучето си лае - кервана си върви. Водомерите "изтекли", Софвадата си ги отчита, разпределя сметките по тех и пише предупреждения за изтекли срокове на проверки.
iliya_i - майстор
Абе вие там ВиК инкасатор нямате ли си?
преди няколко години, преди да почна ремонт на банята, питах моя инкасатор, какво да правя с водомера, та да го изместя. Каза ми:
- Махаш пломбата, правиш новата инсталация и като си готов ми завъниш на ей тоя номер. Аз ще пусна протокол за разпломбиране и заявка за пломбиране.
Махнахме водомера, изкъртихме, направиха ВиК-то и на другия ден му звъня. Таман ще почва мазилката, идва човек от ВиК, погледна инсталацията и водомера и го пломбира.

Та питай за пломбата този дето я проверява. Това му е работата.
nautilus33 - майстор
Ами има, но както казах в първия пост, ме въртят вече няколко месеца. За това и реших сам да си свърша работата.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14

Тема "Помощ за ВиК проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: