• 1
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
stridata - специалист
Това петно е от климатик, малко по-нагоре на стената, но със сигурност е проблем!
preslav - майстор
stridata написа:
Това петно е от климатик, малко по-нагоре на стената, но със сигурност е проблем!
Климатикът дори и да е проблем не е най-големият. Преди години се въртях около една къща, след като възрастните са починали и помещението е престанало да се топли ситуацията беше като при теб. Тогава не знаех за хидроизолирането на основите, въртях, суках, подмазвах, разширявах пътеки и в крайна сметка пари и труд на вятъра.
Ако си късметлия и някой не се е престаравал особено пътеките могат да се разрежат и извадят на плочи, след направата на хидроизолацията ще наредиш плочите обратно, ще запълниш фугите и си готов без да разрушаваш напълно направеното до момента. При високи подпочвени води съм гледал (на клип) решения, на практика не съм виждал, но звучи логично - вътре в стаята се изкопава кладенче, дренажът (вътрешен) води до него, а от кладенчето периодически се изпомпва водата. Почти 100% съм сигурен, че при теб такава галимация няма да се наложи, но да знаеш, че има варианти. Слагането на пясък, найлони, камънаци няма как да изолира основите от влагата, подът може да изсъхне, но стените ще продължат да се рушат, а след това ще питаш и за появили се пукнатини на горния етаж. Ако смяташ да съхраниш къщата не си прави експерименти и не икономисвай от дренаж.
Последна промяна от preslav на чет яну 11, 2018 4:42 am, променено общо 1 път.
stridata - специалист
Ако дренаж и хидроизолация на основите са две различни неща, дренаж ще направя задължително. С наличните бачкери си мисля, че няма да ми глътне нито физически труд нито много средства?
Andri01 - майстор
Определено са различни неща. Първо е дренажа,после хидроизолацията.
nikolov333 - майстор
Е да ама нали правенето им е свързано и няма как да направиш дренажна сега, а хидро напролет примерно..
theagent - специалист
stridata написа:
Ако дренаж и хидроизолация на основите са две различни неща, дренаж ще направя задължително. С наличните бачкери си мисля, че няма да ми глътне нито физически труд нито много средства?
Такава икономия е майка на мизерията. За да направиш дренаж на основите ще разкопаеш и после ще заринеш. Ако в последствие установиш, че само дренажът не е бил достатъчен, а трябва да се направи и изолация, упражнението ще трябва да се повтори ...
Последна промяна от theagent на ср яну 10, 2018 7:19 pm, променено общо 1 път.
Руди - специалист
Това, което изначално е сбъркано в тази къща е, че има тухли под земята! Тухлените стени нямат работа в досег с почвата, нито отвън, нито отвътре. Нормалната практика е основите и подземните части на стените да са от камък, бутобетон или бетон. Проблемът е сериозен, защото тези стени са носещи, и може да компрометират цялата къща (доколкото разбрах има още един етаж).

Аз бих започнал оттам - 10 см армиран бетон отвън и отвътре, от основата до терена плюс още 20 см, отвътре до прозорците. Стените да са добре почистени от кал, вар и др. Двете армировъчни мрежи свързани с есове през стената. Бетонът с добавка за водоплътност.
Бетонът и армировката са най-евтините материали, а от тяхната икономия се получават най-големите щети.

Останалите неща са ти ги казали, но според мен могат да почакат. Ако ще мажеш хидроизолация, добре е да се постараеш с кофража отвън - гладки платна, тиксо на фугите и добро вибриране ще спести допълнителна подготовка на повърхността.
theagent - специалист
Руди написа:
Това, което изначално е сбъркано в тази къща е, че има тухли под земята! Тухлените стени нямат работа в досег с почвата, нито отвън, нито отвътре. Нормалната практика е основите и подземните части на стените да са от камък, бутобетон или бетон. Проблемът е сериозен, защото тези стени са носещи, и може да компрометират цялата къща (доколкото разбрах има още един етаж). ...
Сбъркано, несбъркано, това е положението. В един момент, през 60-те на миналия век, така са строени някои къщи. Имахме абсолютно същия казус - мазе (частично вкопано в земята) с носещи стени от единички. Картинката с влагата беше доста подобна, като причината бяха подпочвени води. Влага се беше качила и на първия етаж.

Следващите собственици, доколкото разбрах, са правили дренаж, но проблемът не е изчезнал.
nikolov333 - майстор
И в случая вероятността да остане проблема си е напълно реална..
zz_stefanov - майстор
nikolov333 написа:
И в случая вероятността да остане проблема си е напълно реална..
Напълно е реална, но друго не може да се измисли. Късно реагирам, че има тулен зид под земята. Отливането на армиран бетонен пояс дебел 10 см около тухлите под земята и след това хидроизолация и дренаж ще ги укрепи, но е много работа. Пак има вероятност влагата проникне изотдолу на основите.
 • 1
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Тема "Влага в Приземен етаж." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: