• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
kaltchevmg - специалист
През уикенда се хванах да правя мазилка за първи път като се водих от статията на SHL. Съответно съотношението пясък:гасена вар (торби от мокра смес) е 3:1, а цимента е 4 канчока на кофа от 30 литра. Направих си шприца предния ден, така че имаше един ден да изсъхне. Проблема е че мазилката се напука (поливах я с вода веднъж след нанасянето, после след 2-3 часа и многократно след това обилно). Това че има пукнатини не ме притеснява защото ще лепя плочки отгоре, но дали е станала достатъчно здрава? Прикачам и няколко снимки.

Прикачен файл

DSC00051.JPG
DSC00051.JPG (73.83 KиБ) Видяна 4664 пъти

Прикачен файл

DSC00052.JPG
DSC00052.JPG (107.33 KиБ) Видяна 4664 пъти

Прикачен файл

DSC00053.JPG
DSC00053.JPG (115.78 KиБ) Видяна 4664 пъти

Прикачен файл

DSC00054.JPG
DSC00054.JPG (87.59 KиБ) Видяна 4664 пъти

Прикачен файл

DSC00055.JPG
DSC00055.JPG (98.33 KиБ) Видяна 4664 пъти
kaltchevmg - специалист
още една

Прикачен файл

DSC00056.JPG
DSC00056.JPG (94.66 KиБ) Видяна 4660 пъти
g_ker - специалист
Освен напукването и здравината има значение от дебелината и най-вече от доброто "пердашене" на самата мазилка след като си я минал с мастара и малко като е дръпнала.Но пердашенето е много важно за здравината и за напукването.
kaltchevmg - специалист
Мазилката е 1см. в най тънката си част и 2-2,5 см. в най дебелата. Не съм пердашил защото не съм гонил гладка повърхност(отгоре ще има плочки)
g_ker - специалист
Няма значение-пердашенето не се праве за да е гладка мазилката ,а за да е здрава. С пердашенето се постига набиване на камъчетата "пъзела "от камъчета се нарежда по - плътно.Така,че след това няма напукване.Това е моето мнение по въпроса.
subzero - специалист
и със здраво пердашене пак се напуква! е можеби не чак толкова както на снимките, но все пак има! И при мен се напука малко дори и с два пъти пердашене, но снмятам 4е след като го шпакловам изобщо няма да лечи къде е имало пукнатинки!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Така като гледам снимките с огромните пукнатини - не си пердашил, циментът е в повече, струва ми се, че си добавил и вода. Не помня статията за измазването, но няма да е зле да я проичтеш пак. С разбиране! Кое защо се прави. Мазилка не се полива, полага се на няколко слоя, ако е по-дебела.
Ако основата ти е здрава (пишеш. че има шприц), ако не си я просто намазал, а си я мятал, ако предпазиш от навлизане на вода в пукнатините, то няма да падне.
kaltchevmg - специалист
Явно че не съм направил нещата точно както трябва и както е обяснено в статията. Но все пак човек трябва да има първи път. Някой работи трябва да се видят и разберат. Например не знаех че пясъка който използвах е едър(за замазка). Не знаех че на местата където е по дебела е трябвало да се нанесе на два пъти. Не знаех че движенията при мазилката трябва да са от долу на горе и куп други подробности. Първоначално пробвах с хидратна вар, защото бях виждал че и с нея става. Много от майсторите слагат вар по усет докато стане лепкав материала. Друга грешка която допуснах е че попих обилно стената с вода преди да мажа. Явно и липсата на пердашене е дало отражение. Въпросът ми беше дали да я къртя и правя наново. Поразкъртих малко и ми се стори здраво затова реших да я оставя. Благодаря за мненията.
crez - майстор
Спокойно,пропуснал си пердашенето но нищо лошо не е станало. Пукнатините ги шпакловай с рядък терекол,това е. За да се увериш че няма отлепване на мазилката почуквай с дървено парче по нея "кухия звук" е характерен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Пфу, за почукването не се сетих. Добър диагностик си е.
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за мазилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: