Дебелината на кабела трябва да бъде от 2,5мм нагоре. Аз бих сложил 3,8мм 
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777
- майстор
149 мнения в "Проследяване на зазидано "земно""
DMN
- майстор
Аз имам едни въпросчета. Тя "оригиналната" тема се проточи, после премина в тази, накрая от тема може да премине в анАтема. Въпросчетата ми - има ли някакви задължителни изисквания към ел. инсталациите в новото строителство да са трипроводни? Ако да - трябва ли задължително защитния проводник във апартамента да е свързан към земно/земя или може третия проводник във апартамента да е свързан за нулата преди ДТЗ? Какви са задължителните правила в новото строителство?
nikolov333
- майстор
Задължителни са трипроводната инсталация и ДТЗ за контактните излази..за земното или TN-C-S мисля че зависи от проекта.
FM STEREO
- специалист
Аре стига сте я дъвкали тая тема,стана историческа! Не го карайте да свързва нищо вижда се, че хал хабер си няма понятие що е то земно! Авторе търси фирми и лаборатории, ако трябва се организирайте всички в блока и търсете специалисти в тази област за разрешаване на проблема, с писане по форумите и съвети без да се знае какво е сътворено няма да се получи! 
tzetz009
- специалист
Мълниезащитна уредба не се пуска през центъра на сградата и не и се пускат хоризонтални излази . Безсмислени са !!! Това , че заварчикът е излязъл с тях над мазилката е едно , но и строителният техник и мазачите (са за WEB-ане) не са направили нищо , за да я скрият . Елмонтажниците са се свързали под нивото на мазилката . Това , че още се виждат излазите сега е "бонус" . Да се свързва към шината и да се приключва .

kozl
- майстор
Нема как да е към мълниезащитата в близост до другите кабели.
arxd129 чертежите си поствал в друга тема, де размъти се проблема. А с бягство в нова тема си забравил информацията по старата си тема. Но по твоите чертежи нема съвпадение
В този чертеж

има етажно разпределително табло РТ. До него има ниша, най-вероятно скрита с мазилка, в която има така търсената шина, кабел за вентилатор на покрива, кабел за осветление, кабел за асансьора и 21 кабела СВТ 2х16мм2 за апартаменти табла. Ако парчетата са от един чертеж, и то котата е 31,60, което може би е 10 ет. Ако апартаментите са по 7 на етаж, то остават кабели за още 3 етажа или блока е 12 или 13 етажа вероятно.
Но етажното табло го няма, поне така писа в предишната тема.
А чертежите на ГРТ

нямат общо с по горния чертеж. Така че и проектите са менте
По-точно чертежите от етажа са от първоначалния проект. Предполагам, че ЧЕЗ не са одобрили чертежите за ГРТ от първоначалния проект и линейните схеми са препроектирани, за да бъдат подадени отново за одобрение в ЧЕЗ.
Според линейната схема на ГРТ от ГРТ до апартаментите трябва да има кабел СВТ 3х10 мм2. Според другия чертеж до РТ трябва да има за апартаментите СВТ 2х16мм2 и за това шината от заземителите е там в близост до РТ.
Това са разни чертежи от проект, а какво е натворил строителя
По напред ти дадоха идеи за проследяване на шина в стена. Но с металотърсача се откриват и всички армировки и кабели, така че ако стената е стоманобетон армировката ще звъни на метал и металотърсача няма да свърши работа.
Другите методи с подаване на сигнал и загряване на шината с инфраред проследяване аз не ги умея и съм пас. Но тази шина може би отива в ГРТ, защото и ГРТ трябва да е заземено поне според чертежа.
Има вариант да е изпълнен първоначалния проект със СВТ 2х16, но след като липсват таблата не е ясно къде и как е направено пресвързване от етажа към апартаментите на този етаж. А и ти твърдиш, че от ГРТ излизат сини и черни единични проводници, което не е СВТ. Така че хем чертежите се разминават, хем изпълнението, хемн и твоите пояснения.
Ти с какви уреди за проследяване разполагаш, след като бегаш от лаборатория?
arxd129 чертежите си поствал в друга тема, де размъти се проблема. А с бягство в нова тема си забравил информацията по старата си тема. Но по твоите чертежи нема съвпадение
В този чертеж
има етажно разпределително табло РТ. До него има ниша, най-вероятно скрита с мазилка, в която има така търсената шина, кабел за вентилатор на покрива, кабел за осветление, кабел за асансьора и 21 кабела СВТ 2х16мм2 за апартаменти табла. Ако парчетата са от един чертеж, и то котата е 31,60, което може би е 10 ет. Ако апартаментите са по 7 на етаж, то остават кабели за още 3 етажа или блока е 12 или 13 етажа вероятно.
Но етажното табло го няма, поне така писа в предишната тема.
А чертежите на ГРТ
нямат общо с по горния чертеж. Така че и проектите са менте
Според линейната схема на ГРТ от ГРТ до апартаментите трябва да има кабел СВТ 3х10 мм2. Според другия чертеж до РТ трябва да има за апартаментите СВТ 2х16мм2 и за това шината от заземителите е там в близост до РТ.
Това са разни чертежи от проект, а какво е натворил строителя
По напред ти дадоха идеи за проследяване на шина в стена. Но с металотърсача се откриват и всички армировки и кабели, така че ако стената е стоманобетон армировката ще звъни на метал и металотърсача няма да свърши работа.
Другите методи с подаване на сигнал и загряване на шината с инфраред проследяване аз не ги умея и съм пас. Но тази шина може би отива в ГРТ, защото и ГРТ трябва да е заземено поне според чертежа.
Има вариант да е изпълнен първоначалния проект със СВТ 2х16, но след като липсват таблата не е ясно къде и как е направено пресвързване от етажа към апартаментите на този етаж. А и ти твърдиш, че от ГРТ излизат сини и черни единични проводници, което не е СВТ. Така че хем чертежите се разминават, хем изпълнението, хемн и твоите пояснения.
Ти с какви уреди за проследяване разполагаш, след като бегаш от лаборатория?
Последна промяна от kozl на съб яну 13, 2018 7:21 pm, променено общо 1 път.
nikolov333
- майстор
То е ясно, че кабелите до апартамента му идват от кутия, щом от ГРТ не излиза ЖЗ. По скоро трябва да търси кутията, ако в нея се намери търсеното земно, но тези кутии вероятно са замаскирани от мазачите. Аз бих тръгнал обратно по кабелите от неговия апартамент навън и където хоризонталните кабели тръгват вертикално, би трябвало да намери кутиите..
kozl
- майстор
На мен не е ясно от ГРТ какви кабели излизат. Това за снопове сини и черни по ми се връзва да са сноповете м-у електромери и АП-та. Ако от ГРТ излизат ПВ А2, то те трябва да вървят в гофрирани тръби. 12х7=84 гофрета. По ми се верва, че са СВТ 2х10. Може и мостоваци да са - двойки.
Обаче има вероятност изпълнението да е по първоначалния проект и обичайно гофрета се залагат в плочите и са пуснати до РТ, някъде до нишата за вертикалните щрангове. В тоя случай как ще се проследява кабела
После как са прекарвани кабелите
Тука в сградата, която живея един си купи апартамент и пожела да си прекара трифазен ток. Обаче се държа нагло с останалите собственици от ЕС и не му разрешихме да кърти по общите части или да си прекара кабели открито, та остана с монофазно захранване.
Освен това по първите чертежи в стълбищната клетка осветлението е с PIR шалтер, а в коридора с лихт бутони. Ако тъй дека е АСЕ-5 автомата като нема РТ
Обаче има вероятност изпълнението да е по първоначалния проект и обичайно гофрета се залагат в плочите и са пуснати до РТ, някъде до нишата за вертикалните щрангове. В тоя случай как ще се проследява кабела
Тука в сградата, която живея един си купи апартамент и пожела да си прекара трифазен ток. Обаче се държа нагло с останалите собственици от ЕС и не му разрешихме да кърти по общите части или да си прекара кабели открито, та остана с монофазно захранване.
Освен това по първите чертежи в стълбищната клетка осветлението е с PIR шалтер, а в коридора с лихт бутони. Ако тъй дека е АСЕ-5 автомата като нема РТ
Тема "Проследяване на зазидано "земно"" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература