Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stelibg - специалист
markoscbr написа:
за това съм писал данни
65*не смятам че е висока Т* ЗАДАДЕНА , в системата развъртяна от помпата е 58*-59*, имам предвид -5,-10*за външни Т* под думата( няма зима) да не изопачаваме нещата , колега какво количество вода топлиш и каква квадратура благодаря
За преоразмерени инсталации е по-практично нискотемпературно отопление

Първи етаж - 90 м2 + бойлер със серпентина 80л
Втори етаж - същата квадратура, но термоглавите са между символа * и 1
5 см изолация, покрива е обшит с дъски.

Друго помещение - 28 м2 - там термоглавите са между символа * и 1 - има десетки саксии, които си живуркат :). Няма изолация

144 глидера H700 и котел Будерус Логано 25KW. Не знам колко е водата.
andy_forresite - майстор
Аз ако бях сигурен че ще ти помогна с един телефонен разговор, ще се чуем, но чувствам че не мога да помогна без да видя какво се случва.
С този дебит на шнека бих направил първа 3 секунди зареждане, втора 5 и трета 7 секунди.

При зададена 65 и работа на 58-59, с прагове 10/5/0, горелката е на втора степен. Ако не я гасиш ще минава и на първа. Накрая изгорените кг. пелети за 24/7 горене ще са повече в сравнение със сега. Постави си постижима цел. 15-20 кг/ден не са постижими. Минимумът на първа сметнато за 24 часа дава около 38 кг на ден.
Ефектът на външната изолация се проявява в пълна степен при постоянно отопляване. Когато не спираш горелката по някое време тази 30-ка ще дойде мощна. Сега не е мощна защото я гасиш и имаш 2 паления на ден. Като застудее, няма да е мощна - при 6 стаи се падат по средно 1 киловат на стая.
Пък като искаш да пестиш пелети и не е много студено, може да я спираш 7-8 часа през нощта. Ще се спестят едни 6-7 кг на ден х 30 дни - те ти 200 кг в края на месеца.
Моята с-ма е от 170-80 литра. 3-4 кг пелети я темперират. Значи при теб да кажем, че ще е 6-7 кг само до подгрее от 30 до 62°.
Аз съм 24 часа от миналата събота. Отоплявам до 23 градуса денонощно 4 обитаеми стаи, в мазето е топло и в едно помещение с цветя и мотора ми. Там е около 19 градуса само от котела и тръбите. В спалнята голямата спалня радиаторът е на звездЪ. Там сме прибрали всички комплекти с чинии, чаши, ножове, купи, вази и т.н. от малкия. Средният разход точно 1,500 кг/час, което е 30 ст/час и 7,20 лв на ден. Много, малко ... аз съм доволен.
markoscbr - специалист
термо главите ти да са между тези символи сигорно живееш в някой южняшки раьон .При мен изолацията е 10смот север страна и на всякаде другаде 8см стериопор от най високата плътност , защото аз купувам аз лепя,най вероятно при теб от котела в радяторите а при мен не е така от котела на тавана имам един 50л разпределител за всички стаи траби като почнищ 2",1.5" ,11/4",1",3/4",1/2" така че вода се сабира и то много , а за цветята нека да ги има за хубаво за лошо трябват си
markoscbr - специалист
от тази сутрин когато се запали котела вече реших да го оставя да си гори на този етап постоянно.Само че как мога да определя час когато котела си е на автоматичен режим и да се сметне разхода , 38кг се ядва Анди ти си прочел моите данни по горе :yawinkle:
stelibg - специалист
markoscbr написа:
термо главите ти да са между тези символи сигорно живееш в някой южняшки раьон .При мен изолацията е 10смот север страна и на всякаде другаде 8см стериопор от най високата плътност , защото аз купувам аз лепя,най вероятно при теб от котела в радяторите а при мен не е така от котела на тавана имам един 50л разпределител за всички стаи траби като почнищ 2",1.5" ,11/4",1",3/4",1/2" така че вода се сабира и то много , а за цветята нека да ги има за хубаво за лошо трябват си
"Не позна" с много - живея на брега на Дунав, сега очаквам да минем към южна Румъния :)
Котела ми е извън къщата - делят го 10 метра изолирани тръби, преди един кръг да влезе на първият етаж, а друг на вторият. Помещението от 28 м2 е в съвсем друга посока - може би поне 15 метра тръби от котела.

За да засечеш разхода има два подхода - метода "пълно-пълно" - т.е пълниш бункера, след 24 часа досипваш и виждаш колко е за 24 часа. Като задължително записваш торбите. Ако пелетите не са в торби - с някоя кофа. Накрая на седмицата ще имаш много по-точни резултати, отколкото за 24 часа.
Помня, като запалих горелката за първи път и тя направи графика "трион" Р3,Р2,Р1 после пак Р3 малко се смутих, но след темпериране на системата всичко си дойде на мястото.
Вторият метод допълва първият - през софтуера за мониторинг на Натурела
markoscbr - специалист
stelibg не съм тръгнал да познавам приятел просто предполагах за раьона но ако беше си писал местоположението нямаше да го кажа
Според теб е по добре на седмица да се засече от колкото за 24ч съгласен ще го направя , и другото не съм компютарно грамотен по ще ми е лесно първия начин
markoscbr - специалист
Здравейте момчете бях решил да оставя котела за седмица да го тествам но прециних че няма слисал , за 24ч се изгориха над 50кг пелети сл.люспа, зададена 60* държи 54-5*С.Направи ми впечетление днес че котела не влиза в това 50мн изчакване явно термо главите са затворели то иаше и малко слънце. В котела имаше пламък и веднага почна щнека да пълни към малкия шнек после започнаха да се отброяват 120 сек,и като ги отброи започна да си пали на ново и да вкарва нова доза това ли е нормалното за RB30
andy_forresite - майстор
Сигурно пламъкът се е загубил и си влязъл в момента на сипване на пелети за палене - резултат най-вероятно от изчакването. В изчакване не виждам как ще изкара повече от 15 минути. Със старите контролери може, защото при тях може да се направи подаване на пелети.
50 кг като за първи ден не е много. Трябваше да опиташ 2-3 дни. Щеше да гори повече в сравнение с начина ти на ползване, но щеше да е по-топло с постоянна температура. Можеше да намаляваш радиатори през нощта, но както ти казах, с тази горелка минимум 38 кг на ден ако гори 24 ч на ден.
Тук ти пишат само хора с много нисък разход и ти се ръководиш по тях. Това са 5% - до 15-20 кг дневно. Всички попитани на живо от мен горят повече от 35 кг и отопляват по-малка площ от теб. Има и по 50-60.
gnt69 - майстор
markoscbr написа:
зададена 60* държи 54-5*С.Направи ми впечетление днес че котела не влиза в това 50мн изчакване явно термо главите са затворели то иаше и малко слънце. В котела имаше пламък и веднага почна щнека да пълни към малкия шнек после започнаха да се отброяват 120 сек,и като ги отброи започна да си пали на ново и да вкарва нова доза това ли е нормалното за RB30
Аз сега нищо не разбрах. От написаното както си гореше на 54-5 градуса от зададени 60 изведнъж започна да пълни.
А гледам и Анди е писал.
Дай сега малко по подробно.
Къде отчиташ температурата на горелката. Във гилзата на котела или някъде по тръбите.
Кажи и кой командва помпата горелката или термостат.
bedamusa - специалист
Няма какво да си кривя душата и да казвам, че горя малко пелети при мен средния разход на ден е около 70 килограма отоплявам 140-5 квадрата с мега стара система и с радиатори на 30 години метални ''стражишки" седим на около 26 градуса за нас това е комфортната температура. Както беше добра температурата на вън вече съм опаткал 4 тона слънчоглед тези които горят по 1 чувалче на ден седят на 18-19 градуса и се чустват много добре един комшия да ти кажа вече 2-ра зима изкарва с по 2 чувала въглища - Като му стане студено мята чувала на гръб и започва да бяга около къщата и като се стопли и го пуска и така докато свърши зимата. Има колеги със супер изолация и/или живеещи в апартаменти и там е възможно такива разходи просто защото си затоплен от всякъде, всяко жилище си е индивидуално и няма как да бъде сравнето както и температурата за комфорт.

Нека споделя какво ми се случи от 5-6 дена след като смених контролера (дефектира) голямо пилеене на огъня неизгорели пелети ужас голямо ровене и чоплене, та днес чистя основно системата и какво да видя направо съм за убиване забравил съм да затворя капачето отдолу на горелката и си седи отворено. Симптомите са започва да гори сравнително добре и след това осветеноста играе и на моменти спада до 10-15 гори с камарка без да е по цялата подкова и прави ужасно много шлака, оправи се след като сложих капачето ...

Анди един познат дойде с подобен проблем на твоя с оборотите и сега го чакам да сложи регулатор на тягата за да видим дали ще има промяна в оборотите и аз отдавна гледам ето това и съм му го предложил и на него, та докато разцъкваме горелката и се смеем на разсеяността ми установихме следното на 50% вентилатор оборотите са -1400-50 на 60% са 3700~ и на 70% достигат максималните на мотора който е вложен в горелката и на 2-ма ни 1 и също, ако някой не е обръщал внимание дано да погледне защо е така няма и на идея дали е от Натурели или Грейко ...

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: