Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,имам следното питане.Елдомски нагревател за бойлер 2кВт ей такъв най-масов-
http://www.delta-elis.com/bg/3-77-%D0%9 ... _2000w.htm
Първия който го купих беше на някаква българска фирма чиста мед с един червен книжен етикет.Изкара 10дена и прекъсна,не е корозирал нищо,да стават някакви електролизи вътре-не,просто си умря...Взех втори от същите-изкара 2седмици.
Взех трети,тоя път от интернет уж прехвален сръбски,по-качествени били,никелирана мед.Медта му е 2пъти по-тънка от на тоя българския дето не изкара.От бързане да не седя без вода посред зима тръгнах да го монтирам вечерта,в едни тъмници и стана беля.Аз си гледам отдолу на фланеца в тъмницата и си навивам гайките и понеже медта му е мека кат кашкавал малко съм бил по-усърден със стягането на гайките без да усетя и се е посукал,ама хубаво се е посукал.Обърнал се чак наопъки на 180градуса и опрял в пръчката на анодната.Аз го насуках наръка обратно,демек посуках го още едни 180градуса,та барем да не опира никъде.Спукано видимо по корпуса няма,но си личи как е насукано на "осемстотин осемдесе и осем". :)
Мегер нямам под ръка,на мултицет пробив към корпус няма,сложих си го така,бойлера си заработи.Но ме притеснява-как ги изолират в момента тия боклуци вътре,дали може от това посукване след време да пробие/опре вътре съпротивителния проводник към корпуса?Че и инсталацията е TN-C селска,паянтова,пък се и ползва ежедневно и ме притеснява да не стане някоя беля и някой да бъде намерен озъбен в банята...
Сумати нагреватели по бойлери съм сменил,за сефте такъв гаф и за сефте виждам толкоз тънък и мек метал-да му писне на човек от боклуци...
petromaniq66 - специалист
За да няма озъбени :-D занули и заземи надеждно бойлера - пък ако ще и с холивудски нагревател да е!
plamen6703 - майстор
Изчакай да се включат форумните "специалисти" да видиш, че в крайна сметка нещата ще се докарат до смяна на инсталацията и монтиране на поне няколко ДТЗ :cool: :partyman:
Питането за този нагревател е по-скоро за врачка, никой не знае колко ще изкара, каква е изолацията и дали няма някой да се "озъби". Кара, колкото изкара и ако се спазват някои правила за безопасност, вероятността да се "озъби" някой при ползване е минимална. :partyman:
То е ясно че е най-добре така ама не е мой имота(става дума за квартира) и нямам достъп да тръгна да слагам заземяване,да къртя да прекарвам 3ти проводник и т.н.А без заземяване няма как да сложа ДТЗ.Нулите съм ги прегледал и уж навсякъде са зачистени и здраво стегнати и с дебелшък проводник.Ама ако има някъде някоя разпр.кутия замазана и аз да не знам-все пак тая къща не съм я строил аз.А доста "народно творчество" имаше оставено при строителството-фаза вързана на заземителните рогчета на шуко-контакт,един контакт прекаран със симетричен кабел за антена. :shock: Като във всяка стара къща.Тва поне е оправено.
Единственото хубаво е че тръбите са метални поне,фланеца и корпуса на бойлера съм ги занулил...Къпането е ясно че ще е при изключен бойлер от ключа който е отвън-за по-сигурно.Ама в банята има и мивка и кенеф.може ли всеки път като идеш да пуснеш една вода или да си оплакнеш ръцете и да щракаш отвън ключа...
plamen6703 - майстор
Станев, казах го с лека ирония горното :-D
Направил си каквото трябва, ползвай си бойлера и колкото по-малко задаваш въпроси и взимаш акъл от интернет форуми по теми свързани с електротехника и електроника, толкова по-добре за теб, освен ако не търсиш раздумка и имаш излишно време за тракане по клавиатурата :-D :partyman:
Junak - майстор
Сложи си ДТЗ пред самия бойлер
Svetoslavoff1 - майстор
"...Къпането е ясно че ще е при изключен бойлер от ключа който е отвън-за по-сигурно.Ама в банята има и мивка и кенеф.може ли всеки път като идеш да пуснеш една вода или да си оплакнеш ръцете и да щракаш отвън ключа..."
И що трябва да щракаш ключът? Бойлерът не е ли на отделен кръг?
На отделен кръг си е.Говорех за ключа на бойлера който е отвън пред въпросното мокро помещение.Поради качеството на тия ключове го сменям за десети път вече за три години.Ако почна да го щракам на всяко ходене до тоалетна-ще почнат да горят още по-често.
ДТЗ без трета жица ще върши работа донякъде,ама ми е малко съмнителна работа.То ще изключи ама едва кат мине тока през мене.
Тоя реотан дето е направен все едно от пластелин продължава да си ме гложди.Пробвах тия изгорелите българските-пак са мед,но кривят се,обаче въобще не можеш да ги осукваш така като локум тръбите им.Да ама тия българските пък не карат.Някой да препоръча нещо качествено от тия нагреватели?Четох за някаква фирма на Одрин 4 в СФ-някой вземал ли е оттам и читави ли са като качество?
P.S.А ме притеснява и още нещо.По принцип тръбите са си метални и по думите на собствениците пластмасови тръби няма никъде в цялата къща.Поне докъдето мога да видя-наистина е така.Обаче...
Първия нагревател беше видимо разцъфнал,той си беше оригиналния на бойлера,изкара към 4год.Втория и третия(тия българските,дето не карат)след изгарянето видимо нямат язви по корпуса им.Въпреки това ми се стори че на 2пъти един ден преди да прекъснат усетих за момент леки иглички при миене на чешмата в тая баня.Без да съм докоснал нищо друго.Може и така да ми се е сторило.А ми е чудно при положение че корпуса на бойлера в тоя момент не съм го бил докоснал,не е бил с някакъв конденз по него,кабелите в банята които минават видимо са със здрава дебела изолация-откъде може да се е затваряла веригата та да ги усетя?Освен ако не съм си въобразил че съм ги усетил де...
valentino76bs - майстор
Сложи си един качествен ключ(легранд 45А) от вън най после!

Тема "Питане за нагревател на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: