• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
genzlat - специалист
Здравейте, и за много години
Втори етаж от къща.около 120кв.м. Големи топлинни загуби,тухли четворки, не е мазано, не е санирано,нова пвц дограма с троен стъклопакет. Камина Прити 17+5КВ., 75АЛ глидера H 600,разделени на три,съответно-28/20/27 глидера+бойлер 74л. ТЕСИ+още три
глидера в тоалетната H-700 .ВИ,образно,на буква ''П'' .От камината вертикално към тавана 3м,следва хоризонтално 15м,и вертикално
3м до колекторите,това е с поцинковани тръби от цол. От колекторите тръгват бели тръби Ф18 до радиаторите и обратно.Бойлера и
другите три глидера са вързани пак така, като радиатор със същите тръби.Помпата е ВИЛО 25/6 . ОСистема.
Проблемите; печката гори добре и при нея е много топло НО при 40гр. почва много да ври,ситно,като при варене на боб,примерно, и заковава на тези градуси и нагоре неще! След многократно местене на РС /има такава възможност/, го направиха двутръбен и камината
тръгна по добре.Сега завира на 60гр. и нагоре не ще ,изравнява температурите на щтранговете,а радиарорите студени,само най-отгоре
топли. Никъде не срещнах за подобен феномен из темите. Да поясня; не губи вода , не я изхвърля, няма и капка въздух по цялата
инсталация, не издава никакви звуци, но няма топло, а студовете май са напред!
Силно се надявам на Вашата компетентност ,да открием проблема....

Поздрави

ПП. сигурно много неща съм пропуснал-питайте :-D
genzlat написа:
Здравейте, и за много години!
........изравнява температурите на щтранговете,а радиарорите студени,само най-отгоре
топли. Никъде не срещнах за подобен феномен..... :-D
Здрасти, по топли занапред и за тебе!
Кранче на някоя тръба към РС сложиха ли? Топлиш него, а към радиаторите много малко ходи.
Чети за РС в отворена система и подвързването му!
Преди колко време запалихте печката?
Колко градуса са в стаите?
Вероятно отворена система?
Тука сите сме от спец нагоре, има и няколко майстора.
Се ши стани работата.
genzlat - специалист
Прикачен файл:
скица.jpg
скица.jpg (40.08 KиБ) Видяна 1934 пъти
,ето една първолашка рисунка, за по-нагледно, и още пояснения...
инсталацията е прокарана така, защото е единствения начин.
Има си помпа,филтър и кранове, преди и след него. Посоката е към котела на студената вода.Филтърът е чист.Няма
автоматични обезвъзду;ители . Няма запушени радиатори или разводки,проверено.
Със съвсем крехките ми познания по топлотехника /най вече от форума/,считам,че проблема се нарича циркулация,или
така наречената водна спирачка,за която четох из темите. Незнам ,само предполагам и се допитвам до Вас виждайки на колко
много хора сте помогнали....

Здрасти и на тебе така, ей това от пожарната много рано ставате, нашия пожарогасител отдавна излезе... :-D

При печката е 26гр.,другаде, зорлем 19/20 гр. От ноември палим. Кранчето изби от врътката му,иначе така е от няколко дни,
не може да остане така, непрекъснато доливаш варовик...... :x
Последна промяна от genzlat на вт яну 23, 2018 7:13 am, променено общо 1 път.
Трифон П.Трифонов написа:
Кранче на някоя тръба към РС сложиха ли? Топлиш него, а към радиаторите много малко ходи.
Чети за РС в отворена система и подвързването му!
Преди колко време запалихте печката?
Колко градуса са в стаите?
kozl - майстор
Имаш помпа с принудителна циркулация. Схемата ти е мноо зле. Кво да разбирам от нея, че имаш 2 РС, един затворен и един на гравитачен принцип :?
Имаш ли термомер на входяща и изходяща вода на камината?
Вероятно се нуждаеш от регулиране на дебитите в системата. Ако входящата вода е с висока Т, това потвърждава предното. Възможно е водата да ти се преточва основно през гравитачния РС и така да постъпва в тръбите за охладена вода без да се е охладила през радиаторите.
kozl, една е съдинката, ма са я местили опитно. После са и турили още една тръба, към другия щранг. Не е много ясно как точно е подвързан РС с тези две тръби и дали има дросел. Според картинката няма. Термометри няма, мери с лявата единия, а с дясната другия щранг, после кръстосва, за да минимизира грешката и установява, че температурите са изравнени и от тука вече почваш да ме повтаряш.

Те констатациите са ясни, и той си ги е направил.
Питай го още неща, за да можеш да си му полезен!
fbr - майстор
+1 Тази схема с отворен съд няма как да тръгне. Купувай за 30-40 лева един затворен съд, слагай на най-високата част на системата два обезвъздушителя и се топли.
kozl - майстор
Да го питам как така в първия пост пише, че вода не губи, а във втория си пост пише, че кранчето избило и долива варовик :?
И щом са местили РС и са направили още една връзка на РС с тръбите за гореща вода, значи мога да допусна, че въздух е имало в системата. И мога да допусна, че все още има :?
На колекторите каква е Т?
И да го питам колко му и делта Р в разширителния съд, т.е. разстоянието от водното ниво до преливната тръба към топлия щранг.
Тази тръба има роля на автоматичен обезвъздушител. Може да и се сложи стеснение, аз не бих ползвал кранчето за тази цел. Може тръбата до се пусне на високо и с коляно и тръбичка против засифонване да се върне в съда, с което да се повиши делта Р.
Да го питам да си провери РС дирекно каква е струята на преливната тръба и горещ ли му е съда?
А понеже не съм специалист ОВ, в друга тема някой страдаше от проблеми със завиране на камината, нека първо да се провери хидравликата на системата, пък после да остане обсъждане на камината.
За сега съмнението в мен и в теб Трифон.П.Трифонов доколкото се ориентирам от въпросите ти, клони в съмнение за байпас на циркулацията през РС.
И кво да го питам още - 120 м2 е втория етаж или цялата къща? Първия етаж вероятно е неотопляем, а тавана не се ползва за друго освен за разводка на тръбите :? 3 метра вертикален щранг от първи до втори етаж? Тези 15 метра хоризонтален щранг ли са? Виждат ми се множко. И после пак вертикален щранг в посока надолу? И нещо не доразбрах в края са колекторите, от които се разпределя с по две тръби към три радиатора, бойлер и други три глидера и всяко с по две тръби до колекторите?
Ай тъй са прай. Поздрави!
И ФБРто даде добра идея.
genzlat - специалист
kozl,ще стане дълъг пост.
нямам два РС,един е ,отворен,на рисунката е показано,къде е местен за проба,стандартно стоеше на най-високата точка, а именно
входа на серпентината на бойлера./не е показано на рисунката/. Имам много термометри,затова казвам, че изравнява температурите на
входяща и изходяща,а радиаторите хладни,особено от средата на долу. Загубата по трасето на тавана е 8/10 гр. Баланс на системата се прави ежечасно,от самото начало на пускането и в действие, но баланс не се получава,дори съм направил таблици в които отбелязвам
къде,колко с променил вентилите,сложил съм им и белези за да знам с колко съм затворил или отворил! За преточването на топлината през РС, това е от няколко дни и е направено съвсем малко да църцори, ами преди това от къде се е преточвала топлината?
fbr,няма да има ме ВО но няма да е затворена система,да не отваряме тема,кой от какво се страхува и какво е виждал......
kozl ,в първия пост разбирай,че състемата не е губила вода до преди да се сложи преливната тръба,от кото следва,че много се изпарява и се долива прясна.Да в системата е имало въздух, особено в печката,казвам ,че сега няма или поне така мисля.Да на тази тръба е направено стеснение,кранчето беше махнато веднага след като протече от врътката,струята от тази тръба е около 30/50см и е топла.
Понеже аз пък въобще не съм специалист,затова се допитвам тук ,и как се проверява хидравликата на системата?
И тук не съм разбирач,но мисля 120квм е етажа,да долният етаж е напълно неотопляем,както и тавана и служи за разводка,да имаме два пъти по три метра вертикално и 15м хоризонт,множко или не това са числата,ида правилно си разбрал за колекторите.......
Написал съм,сега завира на 60гр.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Радиаторите хладни-Притито завира,моля за насоки по проблема ......" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: