• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Boyan - специалист
Съвсем на ръбче е циркулацията заради антифриза :(
Мисля , че тази стръмност на ограничаването , чак до спиране се дължи на това .
По принцип щом външният вентилатор продължава да върти до следващ старт на компресора , имаме претоварване или прегряване .
По-голяма помпа освен , че вероятно ще го вкара в по-добър режим на регулиране и ще ви занижи консумацията като цяло .
radius - майстор
Когато спре компресора, спира и вентилатора. При затоплена къща постигам делта Т 4-5С, оттам си мисля, че помпата е достатъчна.
Тя консумацията е много ниска, това не ме притеснява - средно е под киловат при външни до 1-2С.
При -12 е 2 кВ средно, какво повече да искам?
Ако пробвам с по-голяма помпа, каква да е - 25-60 ?
Boyan - специалист
В едно от вашите мнения бях срещнал , че вентилатора върти постоянно и от него не чувате дали компресора спира .
Може и аз да се заблуждавам и да съм го прочел другаде...
Тя консумацията по принцип е ниска с маркови японски инвертори .
От японците няма по-добри на тема въздушни термопомпи .
Само че ако се кротне в един постоянен режим мисля , че ще е по-добре .
Аз ако беше за мен бих монтирал Grundfos UPS2 25-80. Дори би трябвало да е по-евтина от Grundfos UPS 20-60 N.
radius - майстор
Писах, че компресора е толкова тих в този режим, че не го чувам от вентилатора. И аз така си мисля за постоянния режим, най-малко да му удължа живота ( а в гаража за резерва имам още една машина на няколкостотин часа :) ) .
Оня ден, като беше 10-12 С имам средна консумация 380 Вата. Сърце не ми дава да сложа някоя толуп помпа, която да е съизмерима като консумация с компресора при топло време.

Имам и една чисто нова Алфа 15-60 ( като моята). Дали мога да я свържа на връщащата вода и да работят едновременно и така да подобря нещата ?
Печеля, че ако умре едната, системата ще продължи да работи.
шоп - майстор
Boyan написа:
.
Аз ако беше за мен бих монтирал Grundfos UPS2 25-80.
+ 1 към мнението

тези 140 вата, които ще консумира помпата ще се компенсират от повишаване на КОПа. Компресора ще тегли по-малко ампери.

Като цяло системата ще е по-икономична.
6osi6 - майстор
Машината е инверторна! Какво увеличаване на дебита какви пет лева?
Компресорът може да намали оборотите си до 20% със запазване на ефективността си около 85%.
Помпата работи винаги на трета степен. Ако при 20% мощност дебитът е малък, тогава на 100% натоварване, при работа над 80Hz, същият дебит ще е нищожен.
radius написа:
Дали мога да я свържа на връщащата вода и да работят едновременно и така да подобря нещата.
Тези помпи не умират. Ако все пак решиш да пробваш, свързваш паралелно, но резултатът ще е Нула.
Boyan - специалист
radius написа:
Писах, че компресора е толкова тих в този режим, че не го чувам от вентилатора. И аз така си мисля за постоянния режим, най-малко да му удължа живота ( а в гаража за резерва имам още една машина на няколкостотин часа :) ) .
Оня ден, като беше 10-12 С имам средна консумация 380 Вата. Сърце не ми дава да сложа някоя толуп помпа, която да е съизмерима като консумация с компресора при топло време.

Имам и една чисто нова Алфа 15-60 ( като моята). Дали мога да я свържа на връщащата вода и да работят едновременно и така да подобря нещата ?
Печеля, че ако умре едната, системата ще продължи да работи.
След като имате още една помпа това е още по-добре !
Свържете я последователно точно както вие предложихте.
Проблема не е с потока , който може да даде помпата , а с напора който е нужен за да премине добър поток .

Монтира се лесен за изработка токов компаратор , който следи захранването на Т.П. При избрано от вас натоварване ви пуска 2-рата помпа .
Когато натоварването спадне я спира .
По този начин системата си остава икономична при ниско развъртане и значително по-ефективна по време на "форсаж" .
Разбира се мога да ви начертая схема и за пропорционално управление , но за тази цел ви е нужна нормална помпа.
шоп - майстор
6osi6 написа:
Тези помпи не умират. Ако все пак решиш да пробваш, свързваш паралелно, но резултатът ще е Нула.
Не съм съгласен! На @radius му трябва напор заради подовото.
При паралелно свързване се увеличава дебита, а напора не се променя.

Или двете които има последователно или нова помпа с напор 8 метра. По-разумното според мен е да се опита първо с наличните помпи.

П.П. А ползата от повишена циркулация в топлообменниците/топлообменника в случая винаги я има. Без значение инвертор или не. Намалява се средният температурен напор.
radius - майстор
Това с компаратора много хитро, само за пестеливци. Спрялата помпа не е ли сравнително голямо хидр. съпротивление или ротора/перката ще се върти от работещата?
И аз снощи докато заспивах стигнах до извода, че паралелното свързване увеличава дебита, а последователното напора. Имам кръгове и по 80м, което иска напор.
Тая новата си я пазех за продан, даже кутията не е отваряна, сега се чудя какво да правя. Май най-добре да потърся за проба мощна помпа, и ако са видимо по-добре нещата да мисля за употреба на двете помпи.
В момента, когато къщата не е стоплена (например първите 2 дни, ако от студена почна да я подгрявам) делта Т ми е 7-8 градуса, когато се затопли, вече писах, пада до 4-5 градуса ( обичайно 5). По това се и ориентирам докъде е стигнало затоплянето.

Имам основно питане - очаква ли се да се премахнат тия спирания, когато няма нужда от много топлина. Според мен не, ще подобря работата на машината като цяло, но проблема в топло време си остава. От буфер няма да избягам, но дали 80л ще се усети или трябва по-голям, че антифриза скъп...

Остава и чуденето дали не мога да подобря настройките на умния алгоритъм, който мицубиши препоръчват за преходните сезони ( бях го описвал, следи темп. в стаята и реакцията и спрямо подаваната топлина и се обучава). В момента съм задал минимална подаваща 28С, максимална 35 като може да падне с 5С под минималната и да се качи с 3 С над максималната. Рядко излиза от границите 28-35, но се случва. Нищо чудно и да може да се подобрят нещата, но сервизното мълчи по въпроса - звъннете на installera си вика. :wink:
6osi6 - майстор
radius написа:
очаква ли се да се премахнат тия спирания, когато няма нужда от много топлина
Този случай е като:
"Сложих стаен термостат, но котелът ми често включва и изключва."
След пет страници се разбира че има една лира или бойлер, през които водата върти постоянно.
Нищо няма да се промени с напор и дебит. Водата се охлажда с превъртане във външния топлообменик. С буфер без отделен кръг е същото.
Ако отделиш с магнитен вентил един вътрешен кръг, в който да се върти водата в подовото при спрял компресор, тогава ще държи температура и няма да има чести включвания.
Най-добре е да се монтира вътрешен топлообменник и да махнеш гликола от инсталацията. .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: