loudidd написа:Попитах защото от 4.5 години съм с пречиствателна станция, за която се твърди, че изходящата вода може да се заусти в произволен водоем, да се направи дренаж за да попива или да се използва за поливане, гасене на пожари, миене на коли и т.н. Единствения консуматив е тока за малко компресорче (60-90 W), изпомпване се налага веднъж на 3 години, но не защото вътре е плувнало от ла.на, а защото водата се уплътнява, включая от водорасли, които се въдят и в плувните басейни.preslav написа:Само да попитам "сивата" вода къде е заустена, в реката?
Честно казано не знам, вероятно дори на отделните махали на селото, канализацията отива на различни места - малки блатисти местности, но не и към пречиствателна станция... След улицата не зная, но до улицата сме с тръба 110мм...
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
preslav
- майстор
73 мнения в "Решения за отпадни води (само WC вода)?"
preslav
- майстор
radius написа:Това плътното го водят че е хранително и става за торене. Ти викал ли си да го помпиш? При мен още няма голямо ползване и не съм стигнал дотам.При мен се ползва целогодишно от 5 човека, на третата година сам си го изпомпих в градината с най-обикновена помпа за отпадни води. Сега съм решил, че не е нужно да чакам 3 години, ще изпомпвам всяка година пролетта преди култивирането на почвата, за ден-два изсъхва, минавам с култиватора и не можеш да кажеш, че нещо там е изпомпвано - няма миризми, няма оцветяване.
preslav
- майстор
radius написа:Аз и без това вадя водата от резервоар с дренажна помпа, просто мислех да я пъхна в ПС на дънот, да обере. Радвам се, че споделяш, че става. От всички секции ли помпиш или само от първата? И изцяло ли махаш водата от ПС ?При мен секциите са съвсем условни, практически всичо е свързано по някакъв начин с останалото - потапям помпата само на едно широко и удобно място, вижда се, че водата равномерно спада навсякъде. В началото върви най-гъстото, което съвсем условно го наричам гъсто защото консистенцията му е на Бай Тошовата боза, а след това си върви оцветена вода - всичко е без миризма. Помпата ми е най-обикновена KÄRCHER за отпадни води, няма ножове, няма цедки, няма филтри.
На автора на темата ще кажа, че моята станция беше към 6000 лв. но нито за миг не съм съжалил за избора си - ако цената не го стряска ще кажа и кои са производители и доставчици.
Има варианти, в които всички отпадни води да се съберат в обща пречиствателна станция - разпределено на отделните домакинства цената може и да падне, нямам идея колко са къщите в махалата и до колко всеки един иска да е европеец или си казва "след мен и потоп".
jordanvass
- майстор
Работя на градска пречиствателна станция. Тук нещата са по-различни от домашната, но принципът е сходен. Утайката се изпомпва периодично (всеки ден) по малко, така че да не се променя количеството й. Изпомпва се по толкова, че да се "превърти" за 25 дни - това е оптималната възраст на утайката. Разбира се, в домашни условия няма кой да се занимава всеки ден да изпомпва по малко утайка, но теорията е тази. В басейна винаги трябва да си се поддържа определено количество утайка.
preslav
- майстор
radius написа:То е свързано но в първата камера е най-гъсто -утайки от кафе, косми, и др. неразградими гадости.Източвам до край, по-точно докато помпата глътне въздух - винаги има един "мъртъв" слой 3-5 см. който помпата няма как да засмуче, но на целия обем от около 3 кубика това е нищо. Разгледах сайта на Биотех, станциите се различават конструктивно и не знам колко и какво гъсто има при теб - имам клип как работи моята станция, но надали това те засяга след като вече си си направил избора. За тези години работа един път съм сменял мембрани на компресора и един път идваха да донастроят станцията. После няколко пъти аз си донастройвах въздуха, но е изключително просто и дори приятно занимание.
Не разбрах докрай ли източваш или спираш донякъде. Щото ако е докрай остава въпроса с началното стартиране.
Тема "Решения за отпадни води (само WC вода)?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература