• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
preslav - майстор
При мен производителят е посочил същите норми на максимално замърсяване като е декларирал, че неговите станции пречистват до нива равни или по-ниски както следва:
БПК5 - 5.6
ХПК - 49.0
неразтворими частици - 12.5
общ фосфор - 0.3
общ азот - 9.6
За Ph не се споменава.
Не съм проверявал до колко декларациите съответстват на истината, но да се надяваме, че чехите не лъжат или поне лъжат по-малко от нас.
radius - майстор
Благодаря за професионалното мнение, което успя да поднесеш и много разбираемо!
jordanvass написа:
Важно е да се разбере, че утайка се формира не само от механичното утаяване на твърди частици, а и от разграждането на разтворената във водата мръсотия.
Това се спестява от някои продавачи на ПС, а е важно. Аз не го знаех.
jordanvass написа:
Бактериите се самозараждат за месец-два, но за да се ускори първоначалното зараждане могат и да се внесат от подобен работещ биобасейн.
Ей това също се спестява от повечето продавачи! Зимата е по-трудно. Аз моята я стартирах със буркан бактерии.
Въпроси към Преслав : 1.Като източиш напълно, вземаш ли мерки за стартиране на процеса или разчиташ на самозараждането? Ако е второто забелязал ли си влошена работа първите седмици?
2.Как си настройваш кислорода сам, предполагам не е на вкус :lol: ?
Ти като каза чехите, дай и линк, то ясно.
Още веднъж благодарности към jordanvass. :toimonster: :)
jordanvass - майстор
radius написа:
jordanvass написа:
Важно е да се разбере, че утайка се формира не само от механичното утаяване на твърди частици, а и от разграждането на разтворената във водата мръсотия.
О, образува се утайка и то много.
Още малко досадна теория, но е важно:
Има едно понятие органичен замърсителен товар - това е произведението от органична замърсеност и количество на водата. Та този показател БПК5 (Биологична Потребност от Кислород, измерена на 5-ия ден) отразява въглеродната замърсеност на водата - тоест всичката органика в нея. И макар че говорим за измерване на кислородопотреблението, всъщност полученото число показва колко утайка би се получила при елиминирането (пречистването) на въглерода. Така например ако входната вода ти е с БПК5 = 500мг/л и имаш 2 кубика вода на ден, то по груби сметки (точните формули са убийствено и безсмислено сложни :D ) от елиминирането на въглерода (пречистването на органиката) ще се получи утайка 500.2000=1000000 милиграма или 1 килограм сухо вещество на ден. По подобен начин се изчислява сухото вещество в утайката от елиминирането на фосфора и т.н. Така че колкото органично по-замърсена ти е входната вода, пропорционално толкова повече утайка ще отдели.
Обръщам внимание, че този килограм не е цялата утайка, а само сухото вещество в нея. Тоест онова, което остава, ако изпарим всичката вода от утайката. При положение, че една добре уплътнена утайка има влажност 97-98%, то този килограм сухо вещество би се съдържал в 30-50 литра генерирана утайка. Разбира се, по най-груби сметки.
preslav - майстор
radius написа:
Благодаря за професионалното мнение, което успя да поднесеш и много разбираемо!
jordanvass написа:
jordanvass написа:
Бактериите се самозараждат за месец-два, но за да се ускори първоначалното зараждане могат и да се внесат от подобен работещ биобасейн.
Ей това също се спестява от повечето продавачи! Зимата е по-трудно. Аз моята я стартирах със буркан бактерии.
Въпроси към Преслав : 1.Като източиш напълно, вземаш ли мерки за стартиране на процеса или разчиташ на самозараждането? Ако е второто забелязал ли си влошена работа първите седмици?
2.Как си настройваш кислорода сам, предполагам не е на вкус :lol: ?
Ти като каза чехите, дай и линк, то ясно.
Още веднъж благодарности към jordanvass. :toimonster: :)
Ще карам по ред на нещата:
- първоначално станцията беше запълнена с чиста вода и просто се настрои къде колко въздух да постъпва. Не бяхме готови с тръбата до станцията и ни казаха, че когато си направим връзките просто пускаме компресора. Тогава не съм забелязал да има някакви проблеми, но това е преди 4.5 г. а и какви проблеми да има когато изсипеш кофа лайна в 3 кубика вода.
- пълното източване е невъзможно - винаги остава един "мъртъв" запас от утайка - просто пълня чиста вода и проверявам как работят аераторите и еърлифтовете, ако е нужно коригирам според клипчето, което си направих при една от регулировките на монтажника
- влошена работа съм имал няколко пъти - изразява се в това, че някой от еърлифтовете е намалил дебита си, някой от аераторите не духа толкова интензивно, сменят се местата на мръсната и чистата вода, появява се "шапка" от водорасли в един от отсеците, НО никога това не е водило до лоша миризма, а и аз си следя нещата месец през месец.
- насторойката на въздуха е, както вече казах, по видимите признаци на "врене" на водата, които си заснех при първоначалната настройка
Както и самият доставчик ме посъветва, а после и демонстрира, при видим намален дебит на въздух може да се отвори конкретния кран до дупка, а другите да се притворят, така аераторът се продухва и после системата се привежда в работно положение - няма нищо сложно, иска се само да наблюдаваш къде какво "ври" и да коригираш дебита на въздуха през този или онзи аератор.
Линкът съм го давал и в други теми, но не ми пречи да го дам и тук - има си ги в нета, вдигат си телефоните, отговарят на мейли, не се крият.
За мен показателно беше едно изречение казано след като станцията беше вече монтирана, настройките направени, парите дадени - "ще останете доволни".
http://hg-sons.com/ - още на началната страница, най-отдолу са декларациите за качество на пречистената вода, които цитирах в преден пост.
След малко ще видя и как да кача клипчето с "врящата" станция.
http://dox.bg/files/dw?a=321c39fb44 - оказа се, че съм правил клипа точно година след въвеждане на станцията в експлоатация - дано не се задушите от миризма
radius - майстор
Мерси за клипа, врящото гърне е стресиращо, трябва да има щампа 18+ :lol:
Дали всички трябва да духат еднакво, нали правят различни работи? По спомен моите ги "настроиха" на око, но самите кранчета не са в еднакво положение. Все пак нали има аератори, има и лифтове. Абе то ясно, че всичко е на око, да се учудиш че работи.
preslav - майстор
radius написа:
Мерси за клипа, врящото гърне е стресиращо, трябва да има щампа 18+ :lol:
Дали всички трябва да духат еднакво, нали правят различни работи? По спомен моите ги "настроиха" на око, но самите кранчета не са в еднакво положение. Все пак нали има аератори, има и лифтове. Абе то ясно, че всичко е на око, да се учудиш че работи.
Да, всичко е на око, но не само - моите инсталатори са ходили на обучение при производителя и знаят наизуст кое колко трябва да "ври". Когато за пръв път забелязах нещо нередно се обадих и дойдоха, показаха ми кое се е запушило и как да го отпуша - май тогава направих клипчето, че да не се налага да помня кое колко ври и колко вода хвърля. Един път се счупи таймера, но дори не си правих труда да ги викам и тоява са всичките "проблеми" за 4.5 години с 4-ма постоянно живеещи, а на моменти 5-6. В същност за тези години един път сменях мебрани на компресора, станцията беше още в гаранция, но ми е ясно, че това е консуматив, поръчах мембраните от вносителя, дойдоха на следващия ден по куриер и за час-два всичко работеше. За протокола, оказа се, че мембраните са изкарали почти двойно на това, което производителя предвижда - цената им беше около 60-70 лв. което за 3 години експлоатация си е точно нищо. Гледам, че твоята станция би трябвало да са я доставили със същия компресор SECOH, за който има само добри отзиви в нета.
radius - майстор
Еее мерси, тъкмо ти завидях на компресора, но и моя е такъв. Бая тежи, викаш да си купувам мембрани? Ще дадеш ли координати на вносителя?
preslav - майстор
radius написа:
Еее мерси, тъкмо ти завидях на компресора, но и моя е такъв. Бая тежи, викаш да си купувам мембрани? Ще дадеш ли координати на вносителя?
Да, ще дам координати и не само - ще ти кажа, че смяната на мембраните е елементарна, идват във вакуум опаковка с инструкция и съответните приспособления за блокиране на котвата. Има една тънкост само, която аз не прочетох (като всеки велик специалист), възстановяването на защитата на компресора. Та наложи се с тренировъчна цел отново да го отварям. Трябва и да си приготвиш някакво лепило за резби, че гайките държащи мембраните са фиксирани с лепило, а не с федерки - аз нямах и рискувах да оставя нещата така, вече 5-6 месеца нямам проблем, а и няма какво толкова да се случи ако някоя гайка се саморазвие. Не бързай с поръчката на мембрани, мисля, че стареят дори и когато не са в експлоатация, а доставката им е само за ден. Фирмата е БИБУС 02 927 32 64 или 0885 393 127 - има ги в нета. Трябва само да им кажеш модела на компресора - аз си поръчах и въздушния филтър, който ти трябва да проверяваш периодически и да изтупваш, осмукваш или переш в хладка вода.
radius - майстор
Еййй, вярно че имаше и филтър :rolleyes: :rolleyes: . Компресора работи от година и нещо, ще огледам положението.
preslav - майстор
radius написа:
Еййй, вярно че имаше и филтър :rolleyes: :rolleyes: . Компресора работи от година и нещо, ще огледам положението.
Ако не си постоянно там е излишно компресорът да работи нон стоп - зимно време, когато не е на къщата си един приятел изключва всичко по станцията си (някаква немска), каза, че няма миризми, няма замръзване, няма проблеми.
Твоят филтър е под едно капаче най-отгоре, хванато с един болт - сваляш капачето и вадиш кечето, хубаво е да не го въртиш т.е. горната страна да си остане отгоре след почистването.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Решения за отпадни води (само WC вода)?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: