• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tntcom - специалист
Колеги моля за съвет и предложение как сам да си обърна пвц прозореца от вътре. Както всички знаем след монтирането на нова дограма в тухлена зидария има нужда от обръщане, което се различава от това при панелното строителство. При мен дори има отстъп 2см, а отвън вече съм обърнал с ХПС. Следва отвътре и има неравномерно изкъртване по хоросановата мазилка, неравности с тухлите, същото и с монтажната пяна. На места зеят по една педя кухини.
За това моля за съвет каква технология да приложа и в каква последователност. Ако се нуждаете ще кача снимки. Ще се радвам да прочета нещо от такъв който си е вече направил обръщане и може съвестно да даде съвет.
jekasus - майстор
Най-лесно с гипскартон с гипсово лепило, застъпан леко в профила на дограмата.
chapara - майстор
С мазилка, за да няма различни температури на стената и после шпакловка :cool:
tntcom - специалист
Горе-долу в по-голямата си част е така. Тухли стърчат неравномерно, мазилка пооткъртена и пяна по-раздута на места. Пяната е лесна за подравняване но тухлите няма как. Мислех м/у тухлите и гипсокартона да запълня с ХПС, но по-лесно ще е с пяна. Тя не събира ли влага в порите си (за разлика от ХПС) абсорбиран през г.картона?
Мазилката по стените ми стана ясна, така и така ще свалям тапетите и вероятно пак тапети, защото не ми се занимава с цялостна гипсова шпакловка на стените и после боя.
Отвътре на страните към дограмата г.картон, ще трябва да е гипс шпакловам и боя.
Ето снимка:
Изображение

Има и по-модерни методи обръщане с пвц, но не ми е ясно как се завършва.

Моля за съвет на тази снимка отдолу може ли да закрепя подпрозоръчна дъска по някакъв начин, ясно ми е че е късно?
Изображение
jekasus написа:
Най-лесно с гипскартон с гипсово лепило, застъпан леко в профила на дограмата.
Застъпан в профила означава ли начален такъв с рапидки завит, или както си въобразих първоначално около него с полиуретан и лепилна пу пяна ето така:
Изображение
jekasus - майстор
tntcom написа:
Има и по-модерни методи обръщане с пвц, но не ми е ясно как се завършва.
Пусни в търсачката на Ютуб това - откосы из сэндвич панелей.
tntcom написа:
Застъпан в профила
Зад профила, малко обърках, търсих такава снимка при мен , не намерих...
Мазилката е най-добре но при такива ремонти се търси да стане най-бързо.
DundyTheCroc - майстор
Можело е малко по-добре да улучат размера на прозореца...
При мен подобна ситуация я реших с подходяща дебелина фибран, ъглови лайсни и шпакловка.
tntcom - специалист
В случая е търсен този ефект за да има место за фибран м/у зид и профил.
В случая ще трябва да го затворя с картон, тъй като с пвц ще бъде мъка. Руснаците изнасят дограмата на външният ръб на зида, докато вкъщи е на вътрешният ръб. При тях явно се търси естетичното, докато тук правилото е в полза на практичното. :idea:
miliad - майстор
Този сивия профил под догрaмaтa е точно, зa дa можеш дa сложиш подпрозоречен первaз . Подпъхвaш первaзa под догрaмaтa и дa опре в сивия профил. Первaзa го лепиш зa зидa. Нaчини зa монтaж имa рaзлични в зaвисимост от мaтериaлa нa первaзa.
Обръщaне съм прaвил със сивия стиропор и лепило зa топлоизолaция, после гипсовa шпaкловкa.
Прaвил съм и с нaслоявaне нa ивици гипскaртон с лепене с гипсово лепило, финишa пaк с гипсовa шпaкловкa.
И двaтa вaриaнтa ми вършaт рaботa.
ANGELI - напреднал
tntcom написа:
Колеги моля за съвет и предложение как сам да си обърна пвц прозореца от вътре. Както всички знаем след монтирането на нова дограма в тухлена зидария има нужда от обръщане, което се различава от това при панелното строителство. При мен дори има отстъп 2см, а отвън вече съм обърнал с ХПС. Следва отвътре и има неравномерно изкъртване по хоросановата мазилка, неравности с тухлите, същото и с монтажната пяна. На места зеят по една педя кухини.
За това моля за съвет каква технология да приложа и в каква последователност. Ако се нуждаете ще кача снимки. Ще се радвам да прочета нещо от такъв който си е вече направил обръщане и може съвестно да даде съвет.

Най бързият и евтин вариант е с картон няма да ти е трудно.
По снимките като гледам не е и много широко можеш да си вземеш от някой склад гипсокартонени ленти, те ги използват като редят пачките картон върху него, има доста и не им трябва, можеш да ги помолиш да ти дадат 8- бр. да си закупиш една торба перфикс за лепене и си готов.
При лепенето захапи малко дограмата някакви милиметри с картона, не го режи предварително остави му широчината, след като го залепиш на топки и изсъхне а те се втвърдяват бързо една цигара време, започваш със същия материал да пълниш празното ( кухото ) и като стегне добре режеш излишния картон с макетен нож.
Слагаш едни метални лайсни и г.лепило измазваш, за финиш може и някакъв фин материал.
tntcom - специалист
За перваза знам че е късно сега да го мисля, но ето че щом вие сте правили така означава, че все пак има варианти. Лепене на зида не се бях сетил, тъй като не ми е ясно как ше го закрепя към тухлата и да стане стабилно само на 2те точки. По скоро мислех за вариант по някакъв мачин с планки с видии към сивия профил. Ако имате снимка качете за да се види. Мисля да ползвам фибран само за пълнеж.
  • 1
  • 2

Тема "Вътрешно обръщане на дограма-Варианти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: